Zimambve se je spet znašel v povolilnem kaosu. Foto: Reuters
Zimambve se je spet znašel v povolilnem kaosu. Foto: Reuters
Morgan Tsvangirai ne misli več v vlado z Mugabejem. Foto: Reuters
Mugabe s soprogo na volišču. Foto: Reuters

Mugabejev tekmec Morgan Tsvangirai in njegovo Gibanje za demokratične spremembe (MDC) sta doživela popoln poraz.

Kot je v izjavi za javnost dejal ameriški državni sekretar John Kerry, izidi srednih volitev v Zimbabveju niso kredibilni, sam volilni proces pa je imel velike napake. "ZDA ne verjamejo, da so izidi, ki so bili predstavljeni, verodostojen izraz volje ljudstva v Zimbabveju," je zapisal Kerry.

Resen dvom o volitvah v Zimbabveju je izrazil tudi London. Zunanji minister William Haugue je izrazil "globoko zaskrbljenost" zaradi volitev v nekdanji britanski koloniji in dejal, da bi bilo treba navedbe opozicije o poneverbah na volitvah temeljito raziskati.

Zaskrbljenost zaradi "domnevnih nepravilnosti in poročil o nepopolni udeležbi ter tudi ugotovljenih šibkostih v volilnem procesu in pomanjkljivi preglednosti" je izrazila tudi visoka zunanjepolitična predstavnica EU-ja Catherine Ashton.

Še en petletni mandat
Glede na izide, ki jih je v soboto objavila zimbabvejska volilna komisija, sta 89-letni Mugabe in njegova stranka ZANU-PF, ki Zimbabve vodita že vse od neodvisnosti leta 1980, zmagala na vseh ravneh. Za dolgoletnega voditelja, ki je med drugim tarča mednarodnih sankcij zaradi kršitev človekovih pravic, naj bi glasovalo 61 odstotkov volivcev. Za njegovega nasprotnika Tsvangiraija pa 34 odstotkov. Mugabe si je tako po 33 letih vladanja zagotovil še en petletni mandat.

Njegova stranka je medtem na parlamentarnih volitvah še bolj pometla s konkurenco. Zagotovila si je namreč več kot 150 sedežev v 210-članskem parlamentu in s tem t.i. ustavno večino, saj bo lahko samo z glasovi svojih poslancev spreminjala ustavo.

Tsvangirai napoveduje bojkot
Izidi, ki so se sicer napovedovali že nekaj dni, so hud udarec za Tsvangiraija in njegov MDC. Tsvangirai sicer rezultate zavrača in je volitve označil za farso, za nične, lažne in ukradene ter ocenil, da so državo potisnile v ustavno, politično in gospodarsko krizo. Obenem je Tsvangirai napovedal odhod na sodišče in bojkot vlade, ki bo oblikovana. Povsem je izključil možnost ponovnega sodelovanja z Mugabejem, kakršno je sledilo prav tako spornim volitvam pred petimi leti, ko je na koncu prevzel mesto premiera. Časa ima do srede, da svoje očitke na sodišču podpre z dokazi.

ZANU-PF na drugi strani zatrjuje, da so bile volitve svobodne in poštene. Istega mnenja je tudi osrednja volilna komisija in tudi opazovalna misija Afriške unije. Kot je povedal vodja slednje, nekdanji nigerijski predsednik Olusegun Obasanjo, so bile volitve v Zimbabveju poštene in verodostojne, čeprav povsem brez nepravilnosti niso minile. Problematični so bili po njihovem predvsem volilni imeniki in veliko volilnih upravičencev, ki so jih na voliščih zavrnili.

V soboto je očitke Tsvangiraija in MDC podprl eden od devetih članov državne volilne komisije, ki je odstopil zaradi "načina", kako potekale volitve.