Izrael je prepričan, da Iran predstavlja največjo grožnjo za judovsko državo. Foto: EPA
Izrael je prepričan, da Iran predstavlja največjo grožnjo za judovsko državo. Foto: EPA
Benjamin Netanjahu
Netanjahu se je v zadnjem letu izogibal bojevitih izjav, med nedavnim obiskom v ZDA pa je bil zelo oster. Foto: EPA

Benjamin Netanjahu je med nedavnim obiskom v ZDA dejal, da bi morala mednarodna skupnost na čelu z Washingtonom Iranu jasno pokazati, da je pripravljena na vojaško posredovanje, če želi Teheran prepričati, da ustavi razvijanje svojega jedrskega programa. "Iranski jedrski program moramo ustaviti, ker je to največja grožnja, ki nam grozi," je dejal Netanjahu. Izrael je prepričan, da Iran pod krinko jedrskega programa razvija jedrsko orožje.

Orožje za posredovanje ali kot zagotovilo Izraelu
ZDA nameravajo po pisanju Deutsche Welle v Izrael namestiti dodatno orožje v vrednosti 400 milijonov evrov. Za zdaj ni znano, ali se skladišče orožja dopolnjuje zaradi morebitnega napada na Iran ali da bi Izrael odvrnili od samostojnega posredovanja v islamski republiki, ker naj bi ga povečana količina orožja pomirila in opogumila, da sprejme tveganje miru.

Odnosi med ZDA in Izraelom so se v zadnjem času nekoliko ohladili zaradi izraelskega nadaljevanja gradenj judovskih naselbin na zasedenem območju, zaradi česar so zastali mirovni pogovori s Palestinci pod pokroviteljstvom Washingtona, a ta še vedno ostaja zavezan varnosti svoje zaveznice. Šef generalštaba ameriške vojske Michael Mullen je med obiskom v Izraelu izjavil, da Iran "vpliva na Hezbolah, hamas, na stanje v Jemnu, Afganistanu in Iraku. Že dlje časa vidim Iran kot skrajno destabilizirajočo državo v tej regiji".

"Izraelska vojska se pripravlja na vojno ali pa je v vojni"
Izraelski časopis Haarec poroča, da bodo dopolnili predvsem precizno orožje in da bi ravno to lahko uporabili v morebitnem napadu na iranske jedrske cilje. "Za celo vojsko – od poveljstva do posamezne enote – je pomembno, da razume, kako za izraelsko vojsko obstajata dve možnosti: ali se pripravlja na vojno ali pa je v vojni. Vojska obstaja zaradi tega," je dejal šef vrhovnega poveljstva izraelske vojske Gabi Aškenazi, ki zapušča svoj položaj.

V skladiščih ameriške vojske v Izraelu naj bi bilo tako skupaj za 1.200 milijonov ameriških dolarjev orožja. To orožje bi bilo, v primeru vojne, na voljo tudi izraelski vojski, ki ga je nazadnje uporabila pred štirimi leti med drugo libanonsko vojno proti Hezbolahu, je poročal Deztsche Welle.