Iran v očeh Izraela predstavlja veliko grožnjo obstoju judovske države. Foto: Reuters
Iran v očeh Izraela predstavlja veliko grožnjo obstoju judovske države. Foto: Reuters

Izraelski premier je med nagovorom judovsko-ameriške konference ob začetku obiska v ZDA dejal, da so gospodarske sankcije spodletele in da bi edino resna vojaška grožnja "tirane v Teheranu" prepričala, da ne pridobijo jedrskega orožja.

"Edinkrat, ko je Iran za kratek čas ustavil svoj jedrski program, je bilo leta 2003, ko je režim verjel, da mu grozi resna grožnja vojaškega posredovanja. Tu je preprost paradoks: če bo mednarodna skupnost pod vodstvom ZDA želela ustaviti iranski jedrski program, ne da bi se pri tem zatekla k vojaškemu posredovanju, bo morala Iran prepričati, da je pripravljena na tak korak," je zatrdil Netanjahu.

Podobno naj bi izraelski premier predlagal podpredsedniku ZDA Joeju Bidnu, s katerim sta se sestala v nedeljo. Biden je prepričan, da imajo gospodarske sankcije zadovoljiv učinek.

Palestince pozval k nadaljevanju pogajanj
Netanjahu je med svojim petdnevnim obiskom v ZDA pozval tudi k nadaljevanju pogajanj s Palestinci, kar pa je malo verjetno, saj je medtem Izrael sporočil načrt o gradnji novih stanovanj v Vzhodnem Jeruzalemu, ki ga želijo Palestinci za prestolnico svoje morebitne države. ZDA so zaradi napovedi že izrazile razočaranje, judovske naselbine pa bodo gotovo ena od tem torkovega srečanja Netanjahuja in ameriške državne sekretarke Hillary Clinton.