Tillerson je članice koalicije pozval, da povečajo vojaške in finančne prispevke za uničenje džihadistov. ZDA bodo prispevale svoj delež, vendar pa razmere na terenu terjajo več od vseh, je poudaril ameriški zunanji minister. Foto: Reuters
Tillerson je članice koalicije pozval, da povečajo vojaške in finančne prispevke za uničenje džihadistov. ZDA bodo prispevale svoj delež, vendar pa razmere na terenu terjajo več od vseh, je poudaril ameriški zunanji minister. Foto: Reuters
false
Washington poudarja, da sama vojaška zmaga ni vprašanje - gre za vzpostavitev nove civilne oblasti po njej. Foto: Reuters
Konferenca koalicije proti IS-ju

Gre za redno letno konferenco koalicije proti IS-ju. Zunanji ministri 68 držav, med njimi je bil tudi Karl Erjavec, so se zadnjič sešli lani julija. Konferenca je namenjena predvsem pregledu dozdajšnjega poteka boja proti IS-ju in oceni aktualnega stanja.

Zaradi novega gostitelja Rexa Tillersona je bil največje pozornosti deležen njegov nastop. Ameriški predsednik Donald Trump je bil ves čas kampanje in tudi po izvolitvi neomajen – Islamska država bo poražena.

Po Tillersonovih besedah so skoraj vsi namestniki voditelja IS-ja Abu Bakra Al Bagdadija mrtvi, vključno z načrtovalci napadov v Bruslju, Parizu in drugje. Dodal je, da je samo vprašanje časa, kdaj bo tudi Bagdadija doletela enaka usoda.

Pozivi za več denarja in vojakov
ZDA so v Irak že poslale dodaten kontingent vojakov, ki pomagajo iraški vojski pri osvobajanju območij na severovzhodu, ki je bil pod nadzorom Islamske države. Tillerson je članice koalicije pozval, da povečajo vojaške in finančne prispevke za uničenje džihadistov. ZDA bodo prispevale svoj delež, vendar pa razmere na terenu terjajo več od vseh, je poudaril Tillerson.

Zavzel se je za sodelovanje pri izmenjavi obveščevalnih informacij, sodelovanje ob skupnih mejah in pri preprečevanju uporabe svetovnega spleta za novačenje borcev.

Pomembna tema je bila tudi iskanje rešitev za stabilizacijo osvobojenih območij. Washington poudarja, da sama vojaška zmaga ni vprašanje - gre za vzpostavitev nove civilne oblasti po njej.

Erjavec: Potrebno soočenje z globljimi vzroki
Slovenski zunanji minister Erjavec je v nagovoru opozoril, da so kljub porazom Islamske države teroristični napadi v Evropi opomin, da ostaja terorizem eden od ključnih svetovnih izzivov.
Poudaril je še, da je spoprijemanje z globljimi vzroki, ki vodijo v nasilni ekstremizem in radikalizacijo, edini način za doseganje dolgoročnega uspeha.

Srečanja se je udeležil tudi generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg. Dejal je, da bodo srečanje zunanjih ministrov Nata prihodnji mesec prestavili, da se ga bo lahko udeležil tudi Tillerson. Ta je zaradi napovedanega obiska v Moskvi odpovedal udeležbo na bruseljskem sestanku.

Konferenca koalicije proti IS-ju