Palestinci še čakajo na svojo državo. Foto: EPA
Palestinci še čakajo na svojo državo. Foto: EPA

Pristop k ICC-ju je oznanil generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun. Prejšnji petek je palestinski predstavnik pri ZN-u Rijad Mansur na sedežu svetovne organizacije v New Yorku predložil dokumentacijo o pristopu k Rimskemu statutu, ki je ustanovna listina ICC-ja.

Palestinsko članstvo glede na pravila ICC-ja pomeni, da ima sodišče s sedežem v Haagu pravico sojenja za vojne zločine, ki so bili storjeni na palestinskem ozemlju, brez odobritve Varnostnega sveta ZN-a. Izrael, tako kot ZDA, ni član ICC-ja, vendar se lahko njegovim državljanom sodi za zločine na palestinskem ozemlju.

Na potezo so se že odzvale ZDA, tiskovna predstavnica State Departmenta Jen Psaki pa je pojasnila, da Palestina ni suverena država in zato ne more biti del ICC-ja.

Palestina ima v ZN-u status države opazovalke, kar sicer ni enako kot članica, a ji vseeno omogoča vstop v številne mednarodne organizacije. Na tej podlagi so palestinske oblasti tudi vložile dokumente za pristop ozemlja, ki je dejansko še vedno pod izraelsko okupacijo, k ICC-ju.

Izrael odločno nasprotuje članstvu Palestincev v ICC-ju in je zaradi njihove namere že sprejel povračilne ukrepe. Tako je zamrznil redno mesečno nakazilo palestinskim oblastem, ki je namenjeno predvsem za plače palestinskih javnih uslužbencev. Gre za okoli sto milijonov evrov.

ICC je že v ponedeljek sporočil, da so palestinske oblasti formalno priznale jurisdikcijo sodišča za preiskavo zločinov med vojno v Gazi lansko poletje. Gre za postopek, ki je ločen od pristopa k ICC-ju, sodišču pa bo omogočil preiskavo zločinov, ki naj bi se zgodili po 13. juniju 2014, ko je Izrael sprožil vojaške operacije na palestinskih ozemljih. Ne pomeni pa to avtomatične sprožitve preiskave.

Palestinci konec lanskega leta niso uspeli z resolucijo v VS-ju, s katero so želeli do leta 2017 priti do neodvisne države, ki bi se raztezala na območju Gaze, Zahodnega brega in Vzhodnega Jeruzalema.