Svet
ZDA
V ZDA razmišljajo o zaostrovanju odnosa do priseljencev. Foto: Reuters
Donald Trump
Trumpova administracija želi na vsak način zmanjšati priseljevanje v ZDA. Trump si želi več priseljencev iz držav, kot je Norveška. Foto: Reuters

Dodaj v

ZDA: Priseljenci, ki so prejemali pomoč, težje do statusa stalnega prebivalca?

Trumpova administracija želi omejiti priseljevanje v ZDA
8. februar 2018 ob 21:36
Washington - MMC RTV SLO, Reuters

Ameriška vlada razmišlja, da bi tujcem, ki živijo v ZDA, otežila pridobitev statusa stalnega prebivalca, če so prejemali nedenarno socialno pomoč, na primer pomoč v obliki hrane, ali če so otroke vpisali v državne predšolske programe.

Ministrstvo za domovinsko varnost je po poročanju Reutersa pripravilo osnutek novih pravil, ki bi uradnikom na področju priseljevanja omogočila, da preučijo, ali je priseljenec prejemal državno pomoč, na podlagi česar bi ugotovili, ali bi lahko ta človek pomoč potreboval tudi v prihodnje oziroma ali bi postal "javni strošek".

Uradniki bi tako lahko preverili, ali je prosilec za status stalnega prebivalca vpisal otroka v državni predšolski program ali prejemal subvencije za stanovanjske stroške ali zdravstveno zavarovanje.

Osnutek novih pravil pomeni oster odmik od trenutnih smernic, ki veljajo že skoraj dve desetletji in ki oblastem izrecno prepovedujejo upoštevanje prejemanja takšnih nedenarnih pomoči pri odločanju, ali je nekdo upravičen do prihoda ali obstanka v ZDA.

Osnutek želi ukiniti "spodbudo za tujce"
"Nedržavljani, ki prejemajo državno pomoč, niso samozadostni in se zanašajo na ameriško vlado in državne ter lokalne entitete za sredstva, namesto na njihove družine, pokrovitelje ali zasebne organizacije," piše v osnutku. "Tujčevo prejemanje državne pomoči gre na račun davkoplačevalcev, možnost državne pomoči pa bi lahko pomenila spodbudo za tujce, da pridejo v ZDA," še pravi dokument.

Glede na osnutek bi prejemanje takšnih pomoči lahko škodovalo prosilcu, tudi če je bila pomoč namenjena za prosilčeve otroke, ki so ameriški državljani.

Leta 2016 je status stalnega prebivalca v ZDA pridobilo 383.000 ljudi, ki so že živeli v državi in za katere bi veljal novi osnutek pravil. Nova pravila ne bi veljala za stalne prebivalce, ki prosijo za državljanstvo, bi se pa nanašal na širok krog ljudi, ki živijo ali delajo v ZDA, vključno z družinskimi člani ameriških državljanov in zaposlenimi v ameriških podjetjih.

Na ministrstvu za domovinsko varnost osnutka, ki je še predmet razmisleka, niso želeli komentirati. Osnutka vodstvo ministrstva sicer še ni potrdilo.

Po trenutnih smernicah lahko uradniki na področju priseljevanja pri svojem odločanju o prošnjah priseljencev upoštevajo ozek spekter državnih pomoči, ne smejo pa upoštevati večino nedenarnih pomoči, kot sta pomoč v obliki hrane ali pomoč v obliki predšolskega programa za otroke.

B. V.
Prijavi napako
Komentarji
paver
# 08.02.2018 ob 22:25
In v čem je problem?
brain2k
# 08.02.2018 ob 22:55
"Trump si želi več priseljencev iz držav, kot je Norveška. "

Jaz si tudi želim, da bi se v Slovenijo priselila kakšna Norvežanka :)
PomisliSe1x
# 08.02.2018 ob 22:47
imigranti bi se morali prilagajati pravilom onih, ki so drzavo ustvarili privlacno!
Victoria113
# 08.02.2018 ob 23:09
Tudi pri nam bi lahko uvedli enake pogoje za tujce...
Miham
# 08.02.2018 ob 21:52
njihova drzava, njihova pravila
Deep_G
# 08.02.2018 ob 23:21
Pravilen ukrep!
brain2k
# 08.02.2018 ob 22:54
"ZDA: Priseljenci, ki so prejemali pomoč, težje do statusa stalnega prebivalca?"

Čudno da ne pišete, da gre za begunce. Aja, ker zgodba o beguncih, ne bi pila vode :)
Dvomljivec
# 09.02.2018 ob 05:53
@kotletix,@kovacevaKobila-oni bi bili radi prvlačni za priseljence, ki bi želeli tam delati in hkrati neprivlačni za tiste, ki bi se želeli le prisesati na njihovo socialo, kakršno že imajo. To je zelo smiselen ukrep.
Tao3
# 09.02.2018 ob 05:26
Saj nič ne rečem, samo najbolj smešno je to, da amerika je država samih priseljencev, ki je iztrebila avtohtono prebivalstvo! Tudi Trump in Melanja sta priseljenca. Pač povejmo da gre za rasizem, ker eni priseljenci do dobrodošli in jih celo vabi - kao Norvežane, drugi so pa nezaželjeni (ampak tisti dejansko delajo kot sužnji).

Priseljenci se do priseljencev vedejo najhuje. Tudi sodelavci okupatorja so bili v Sloveniji bolj zavzeti kot okupator sam, ja hrvaškem so se celo Nemci zgražali kaj počnejo Hrvati.

Tudi Židje so se iz žrtve spremenili v agresorja, čeprav na karto žrtve še kar igrajo.

Nasplošno pa sem jaz mnenja, da je potrebno prenehati s financiranjem teh proxy vojn in ustaviti migrantske tokove, lažje je to narediti s tem da odpraviš vzrok ker ograje so dobra ampak samo začasna zaščita.

In ja, žal, vzrok za zadnjih pet pet migrantov v Evropi - največji del njih, je kriva politika USA do blžnjega vzhoda in zaradi tega kar so naredili iz Libije, Afganistana, Iraka in sedaj zaradi tega kar počnejo v Siriji. Če prenehajo s financiranjem glavorezcev in Sirska vojska prevzame nadzor nad državo se bo tok migrantov v trenutku ustavil če ne obrnil.

Tako da hvala USA, doma jih nočete, nam jih pa servirate in se smejite ker delate Evropo manj močno in bolj skregano.
ST11
# 09.02.2018 ob 07:42
Zelijo se otresti zastonjkarjev in prav je tako.

Me prav zanima, kdo od dobrosrcnih podpornikov teh migrantov bi gledal mene, da zivim pri njemu/njej doma ter od njegovega dela.

Na dalec se je enostavno igrati clovekoljuba.
mimogredezdaj
# 09.02.2018 ob 09:14
Najbolje da jih napotijo v Evropo. Vsepovsod po svetu jenkiji vojskujejo, begunce pa dobimo mi. dobro ve golazen jenkijevska da begunci ne morejo čez Atlantik, ker ne bodo preižveli.
Mater človeku gre na bruhanje.
m72
# 09.02.2018 ob 07:59
Saj je že Tao3 vse povedal.

Res je absurd, a "poturice su gore od Turaka", tako je že od nekdaj. Po drugi strani pa se menda bojijo, da bo za bombe zmanjkalo.
jureimacure
# 09.02.2018 ob 06:18
Trump dela.
nocoment78
# 09.02.2018 ob 11:59
otrok priseljencev jemle pravice priseljenskim otrokom.
Tao3
# 09.02.2018 ob 05:47
In potem si človek, ki se je z zdravniškimi potrdili petkrat izognil služenju vojaškega roka zaželi vojaško parado. Hkrati se pa norčuje iz Rocket mana ki ima parado vsako leto. Če moraš s parado pokazat, da si močan, potem si že izgubil moč ... včasih je amerika bila močna in povezana in ni rabila kazati s paradami ker so svojo moč kazali na vseh drugih linijah.

Sedaj pa postaja amerika osamljena, nemočna, zaobita in marsikdaj se celo državniki norčujejo iz njih. Takšna amerika je slaba za svetovno varnost, hkrati pa gospodarsko osamljena in je to odlična priložnost za Evropo. Tako da zaenkrat hvala Trump za america first, od tega bomo imeli evropejci več kot vi. Vi pa naprej pokončno, ponosno in s strumnim korakom v prepad! Srečno!
nikhrast
# 08.02.2018 ob 23:17
Problem je da v Severni Ameriki nimamo osebne izkaznice, potne liste ima pa tudi malo folka.
Dobiš vozniško dovoljenje, pa to je tvoj glavni dokument. Kupijo bajto, pošljejo otroke v šolo..., pa sploh ne vedo če so državljani.
Biznis je pa vesel da lahko najame poceni delovno silo, poglej Florido, Kalifornijo, Nevado..., Latinos vsepovsod, upravljajo pa posle ki jih večina belega folka ne bi.
zeuss-zeng
# 09.02.2018 ob 17:44
Priseljenci, ki so prejemali pomoč, težje do statusa stalnega prebivalca?
-----------------
ni mi jasno zakaj naj bi bila pomoč vstopnica za pridobitev statusa .....
copcop
# 09.02.2018 ob 08:35
Čestitam Američanom, saj vsako leto na novo sprejmemo okrog 750.000 prebivalcev, ki postanejo državljani ZDA. To se pozna tudi v rasti prebivalstva, leta 2008 je bilo v ZDA 308 milijonov prebivalcev, letos že 328 milijonov, torej skoraj 2 milijona več, za celo Slovenijo, vsako leto!

Očitno priseljevanje ni težava, saj se je celo Trump pohvalil, da imajo sedaj najnižjo brezposelnost. Več ljudi pomeni več zaposlenih in več dela, več je prihodka in močnejša je država. Torej je Trump na pravi poti, da z priseljenci postane Amerika zopet velika. MAGA!
kotletix
# 09.02.2018 ob 00:26
Zanimivo, da to govori politik države, katera je nastala s preseljevanjem prišlekov iz vsega sveta....
To je totalno skregano z logiko....
Dvojna morala pač.....
Zjesenic
# 09.02.2018 ob 00:53
Oprosti jim se ne vedo kaj delajo. Je rekel mali bog.
KovacevaKobila
# 08.02.2018 ob 23:08
imigranti bi se morali prilagajati pravilom onih, ki so drzavo ustvarili privlacno!

Ah, ta nenadkriljiva logika 'domoljubov'.

Po eni strani je treba 'izsušiti močvirje' in državo 'spet narediti veliko', saj je 'sistem pokvarjen' ... po drugi strani pa je država 'privlačna'.

Ko bi rad istočasno stisnil in prdnil.
aktivist
# 08.02.2018 ob 22:57
Fevdalizacija ZDA. Bolezen se bo pocasi zacela sirit tudi v Evropo.
Kazalo