Svet
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.0 od 119 glasov Ocenite to novico!
Donald Trump
New York Times je pred tremi tedni poročal, da je Trump na junijskem sestanku o priseljevanju za Haitijce dejal, da "imajo vsi aids". Foto: Reuters
Donald Trump
Donald Trump si raje kot priseljence s Haitija in iz afriških držav s temnopoltimi prebivalci želi priseljence iz Norveške. Foto: Reuters
Izgnani Salvadorci
Ameriška vlada se je ta teden odločila, da prekliče dovoljenja za začasno bivanje in delo 200.000 (zakonitih) priseljencev iz Salvadorja. Foto: Reuters
VIDEO
Kongresniki Trumpovo zani...
VIDEO
Kritike na račun Trumpove...

Dodaj v

Trump dejal, da je uporabil "ostre" besede, ne pa tudi izraza "zanikrne države"

Izjavo so označili za rasistično
12. januar 2018 ob 08:28,
zadnji poseg: 12. januar 2018 ob 18:34
Washington - MMC RTV SLO, STA

Ameriški časnik Washington Post na podlagi dveh virov blizu predsednika ZDA poroča, da je Donald Trump v četrtek za zaprtimi vrati Haiti in afriške države primerjal z "zanikrnimi državami". Bela hiša Trumpovih navedb ni zanikala, je pa uporabo izraza kasneje zanikal sam Trump.

Trump je neprimeren izraz uporabil med predstavitvijo kongresnega dogovora o ureditvi tematike priseljevanja, ki ga je zavrnil naravnost v obraz presenečenim kongresnikom, ki so bili na sestanku v Beli hiši. Komentatorji izbruh predsednika opredeljujejo kot brezobzirno rasističnega.

Demokratski senator iz Illinoisa Dick Durbin je na srečanju našteval države, katerih državljani bi lahko dobili začasni zaščiteni status zaradi objektivnih okoliščin doma (naravne katastrofe, vojne, epidemije), ko bodo ukinili program loterije za dovoljenja za delo in bivanje v ZDA.

Ko je prišel do Haitija, je Trump vskočil in ga vprašal, zakaj v Ameriki potrebujejo Haitijce in zakaj želijo še več Afričanov ter dodal vprašanje, zakaj si želijo vse te ljudi iz "zanikrnih držav", namesto na primer iz Norveške.

Tiskovni predstavnik Bele hiše Raj Shah v odgovoru na novinarsko vprašanje za komentar ni zanikal Trumpovih besed, ampak je izjavo potrdil z malce lepšimi besedami. Povedal je, da se predsednik bori za trajno rešitev priseljevanja, da bodo ZDA močnejše s sprejemanjem tistih, ki lahko prispevajo k družbi in ekonomiji ter se lahko asimilirajo v njihovo veliko državo. "Nekateri politiki Washingtona so se odločili, da se bodo borili za tuje države, predsednik Trump se bo vedno boril za Američane," je pribil Shah.

Trump je kasneje na Twitterju sicer zanikal uporabo omenjenega izraza. Dejal je, da je na sestanku izrekel "ostre" besede, ne pa tudi izraza, ki mu ga očitajo.

Trump je medtem sporočil, da se ne bo udeležil odprtja novega veleposlaništva ZDA v Veliki Britaniji. Na Twitterju je napisal, da odpoveduje obisk, ki je bil sprva predviden za prihodnji mesec, ker ni zadovoljen z lokacijo in ceno novega veleposlaništva.


"Razlog, zaradi katerega sem odpovedal potovanje v London, je, da nisem velik oboževalec odločitve Obamove administracije za prodajo verjetno najbolje lociranega in najsijajnejšega veleposlaništva v Londonu za 'drobiž', samo zato da je zgradila novo na odročni lokaciji za 1,2 milijarde dolarjev. Slab posel. Hoteli so, da prerežem trak - ne!"
je tvitnil Trump.


Pred tem so tudi britanski mediji poročali, da je Trumpov obisk odpovedan. Časopis Guardian, ki se sklicuje na vladne vire, je poročal, da se je Trump odpovedal potovanju v strahu pred množičnimi protesti, ki so bili napovedani v primeru njegovega obiska. Britanska vlada še ni določila datuma državniškega obiska, so pa načrtovali "delovni obisk", ki bi sovpadal z odprtjem novega ameriškega veleposlaništva.


"Naredimo Ameriko spet belo"
Zadnja Trumpova izjava je povzročila takojšnje odzive. Med drugimi je temnopolti demokratski poslanec Cedric Richmond dejal, da je to "dodaten dokaz, da je njegova agenda Naredimo Ameriko spet veliko pravzaprav agenda Naredimo Ameriko spet belo".

Na Trumpovo izjavo se je odzval tudi nekdanji predsednik Mehike Vicente Fox, ki je tvitnil, da so Trumpova usta največja "zanikrna luknja na svetu". "S kakšno avtoriteto lahko razglasiš, kdo je in kdo ni dobrodošel v Ameriki? Ameriška veličina je zgrajena na raznolikosti, ali pa si morda pozabil na lastno priseljensko ozadje, Donald?," je sporočil Fox.

Ameriška televizija CNN medtem navaja neimenovanega uslužbenca Bele hiše, ki je dejal, da bo Trumpova izjava "morda razjezila koga v Washingtonu, a da osebje meni, da bo dobro odmevala pri njegovi volilni bazi, podobno kot baze niso odtujili njegovi napadi na igralce NFL-a, ki klečijo med ameriško himno".

Izgon Salvadorcev, Haitijcev, Nikaragovcev
Ameriška vlada se je ta teden odločila, da prekliče dovoljenja za začasno bivanje in delo 200.000 (zakonitih) priseljencev iz Salvadorja. Tem ljudem so ZDA odobrile t. i. začasni zaščiteni status (TPS) po uničujočem potresu v tej srednjeameriški državi leta 2001. Salvadorci imajo tako zdaj čas do 9. septembra 2019, da ZDA zapustijo, ali pa jih čaka deportacija.

Že novembra pa se je vlada odločila ta dovoljenja preklicati za priseljence s Haitija in iz Nikaragve. Okoli 59.000 priseljencev s Haitija ima tako časa do julija 2019, da se vrnejo na Haiti ali si uredijo svoj novi status v ZDA. Priseljenci iz Nikaragve imajo časa do januarja 2019.

Ostre obsodbe Haitija in Bocvane
Haitijska vlada se je odzvala ogorčeno. Obsodila je Trumpovo izjavo in jo označila za šokantno in rasistično do haitijske skupnosti in njenega prispevka ZDA, če jo je dejansko izrekel.

Bocvana je zaradi Trumpove izjave na pogovor poklicala ameriškega veleposlanika in mu izrazila nezadovoljstvo zaradi rasistične izjave. "Menimo, da je izjava zelo neodgovorna, obsojanja vredna in rasistična," je sporočilo zunanje ministrstvo Bocvane, ki je tudi ostale države pozvalo k obsodbi Trumpove izjave.

Od ameriškega veleposlanika so zahtevali tudi pojasnilo, ali ima Trump tudi njihovo državo za zanikrno, glede na to, da tudi državljani Bocvane živijo v ZDA.

ZN-ov urad: Izjava je rasistična
V uradu ZN-a za človekove pravice so Trumpovo izjavo, o kateri poroča Washington Post, označili za "rasistično". "Če drži, je to šokantno in sramotno stališče predsednika ZDA. Ne da se uporabiti drugega izraza kot 'rasistično'," je dejal predstavnik urada Rupert Colville. "Ne morete za 'zanikrne' označiti celotnih držav in celin, katerih celotna prebivalstva, ki niso belska, zatorej niso dobrodošla," je dejal.

Colville je še dejal, da gre za več kot le "vulgarno izrazoslovje". Kot je dejal, "gre za odpiranje vrat najslabši plati človeštva, za priznavanje in spodbujanje rasizma in ksenofobije, ki bi lahko škodovali in uničili življenja številnih ljudi".

Predstavnik ZN-ovega urada je še spomnil, da Trump ni jasno obsodil "antisemitskih in rasističnih dejanj rasistov v Charlottesvillu" na avgustovskem shodu v Virginii.

Trumpovo izjavo so obsodili tudi v Afriški uniji in spomnili na ameriško trgovino s sužnji iz Afrike. Tiskovna predstavnica AU-ja Ebba Kalondo je ameriškega predsednika spomnila, da so številni Afričani v ZDA prišlo kot sužnji, in dodala, da so njegove izjave klofuta sprejemljivemu obnašanju in praksi. Ob tem je ZDA opisala kot globalni primer, kako so migracije postavile temelje za državo, ki je zgrajena na močni vrednotah raznolikosti in priložnosti.

Norvežani zavrnili Trumpovo povabilo
Nekateri Norvežani, teh se je lani po uradni statistiki v ZDA priselilo 509, so Trumpovo povabilo zavrnili. "V imenu Norveške: hvala, ampak ne hvala," je tvitnil konservativni norveški poslanec Torbjoern Saetre. Predstavniki vlade premierke Erne Solberg, ki je v sredo obiskala Belo hišo, medtem spoštljivo zavračajo komentarje na Trumpovo izjavo.

B. V.
Prijavi napako
Komentarji
SamoRes
# 12.01.2018 ob 08:40
Če je izvoljen tak predsednik, potem je za sklepati, da so ZDA usrana luknja
Homer.
# 12.01.2018 ob 08:53
Trump je dokaz, da je vedno možno pasti nižje.
Volivci pa očitno ta trend padanja sledijo z navdušenjem
Kobalt
# 12.01.2018 ob 08:50
HA HA HA

pred petnajstimi leti: zmaga George Bušh mlajši... ko sem gledal njegove nastope takrat, se spominjam, da mi je bilo kar rhalo nerodno,.. tisti občutki , ko ti je neprijetno za "sogovorca", ker je tako lesen pod streho... pa smo takrat razmišljali, da takega dna ne bo nikoli več, milsm, noben ne more bit tako bedast, preprosto nižje ne gre.

Ah kje, DJT, dokazuje, da se da še globlje, še nižje... In proti njemu je Dubya res kvaliteten komik... tole sedaj pa je na meji tragikomedije, bližje tragiki.

SamoRes
# 12.01.2018 ob 09:13
Za tiste, ki ne razumete zakaj so države tretjega sveta revne in "usrane luknje"

Zgodba gre nekako tako. V prvem koraku velike ameriške korporacije zavohajo priložnosti za velike infrastrukturne projekte ali nahajališča naravnih virov v posameznih nerazvitih državah. Te korporacije najamejo konzultatntsko hišo s področja inženiringa, ta pa pošlje svoje “economic hit men” oziroma “ekonomske morilce”, ekonomske eksperte v dotično državo, kjer vladi predstavijo ekonomiko izbranega projekta (elektrarna, jez, avtocesta, železnica itd.) z vsemi izračuni. Ti izračuni seveda pokažejo neto pozitivne učinke projekta za državo. Zraven pa ekonomski morilci prikažejo še zasebne pozitivne koristi za vladajoče in njihove družine z nakazili na nerezidenčne račune v tujini. Konzultatnti pomagajo tudi pri ureditvi ugodnih razvojnih kreditov denimo Svetovne banke, US Aid itd. ter pri izbiri izvajalcev. Ti so običajno preizkušena gradbena in inženirska podjetja iz ZDA (Bechtel, Halliburton itd.). Več kot polovica najetih razvojnih kreditov tako nikoli ne pride v državo, pač pa se neposredno steče na račune tujih korporacij. Pri drugi različici pa gre za tuja vlaganja v naravane vire države, kjer razdelitev zasebnih koristi poteka na podoben način. V končni instanci se država zadolži za projekte, ki jih večinoma niti ne potrebuje ali prebivalstvo od njih nima neposredne koristi.

Če prvi korak spodleti in ekonomski morilci niso uspešni, nastopi drugi korak. Na obisk pridejo “šakali”, agenti ameriških tajnih služb, ki poskrbijo za atentat neposlušnih voditeljev, ki ne pristanejo na korupcijski posel, ali za državni udar. Na oblast pridejo bolj poslušni voditelji, ki pristanejo na predlagan “model razvoja”. Če tudi ta poskus spodleti, pa zahodne sile pod vodstvom ZDA poskrbijo za vojaško posredovanje, ki ga upravičijo s preprečevanjem genocida oblasti nad civilnim prebivalstvom ali z zaščito pred terorizmom (Irak, Afganistan, Libija…) J.Damijan blog
Svit-1
# 12.01.2018 ob 08:35
Je to t.i. "mentalno zdravje" predsednika???
patriot1970
# 12.01.2018 ob 08:56
Na Trumpovo izjavo se je odzval tudi nekdanji predsednik Mehike Vicente Fox, ki je tvitnil, da so Trumpova usta največja "usrana luknja na svetu". "S kakšno avtoriteto lahko razglasiš, kdo je in kdo ni dobrodošel v Ameriki? Ameriška veličina je zgrajena na raznolikosti, ......

Ja,...in kdo naj bi odločal kdo je dobrodošel v Ameriki? ....izvoljeni Ameriški predsednik,....ali nekdanji predsednik Mehike,...ki je državo tako dobro uredil,.....da večina beži iz nje!
Ivo Lola
# 12.01.2018 ob 09:12
Države so samo na videz. Tuji investitorji (prej kolonialisti) so iz kmetijsko pestrega gospodarstva naredili monokulturne plantaže, rudnike in podobno, kjer so domačini zaposleni za nekaj dolarjev na dan. Na oblast postavljajo korumpirane režime, o ketrih odličajo v zahodnih prestolnicah, Pekingu in še kje.

Poučno tudi za naše politike, ki tako častijo tuje investicije.
artoum
# 12.01.2018 ob 08:48
vso to poročanje zaradi usrane luknje za zaprtimi vrati? hkrati bela hiša ignorira te bedarije , vi pa , da ne zanika.
malo resnosti prosim no
feminist
# 12.01.2018 ob 09:00
Trump naj bi Haiti, Salvador in afriške države označil

Trump je neprimeren izraz uporabil

kaj pol - a je al ni rekel?

Bela hiša Trumpovih navedb ni zanikala.

ampak tudi ni potrdila!

zaradi taksnih konsistentnosti lahko Trump z izjemno lahkoto uporablja izraz "Fake News".
SamoRes
# 12.01.2018 ob 09:09
lukace5
# 12.01.2018 ob 08:58
.Povprecen American ima Slovenijo za usrano luknjo, kaj so potem zanje sele afriske drzave

Jaz imam za usrano luknjo državo, kjer je 40 milijonov revežev in peščica bogatašev.
V ZDA pa ne grem živet da mi subvencionirajo vse bivanje.
Murpek
# 12.01.2018 ob 09:09
@Miham

"kolonij NI VEC!!! ZE najmanj 50 let!!!"

na papirju že ne, ekonomsko pa kolonij nikoli ni bilo konec...ampak verjetno ljudje tvojega ranga tega ne razumejo.. upam da ne hodiš na volitve.
bicesniga
# 12.01.2018 ob 08:51
Washington Post....naj bi....za zaprtimi vrati...in to kar dva ( ne eden) vira(neimenovana seveda)...in pazi to...bela hiša ni zanikala. Ja nimaš kaj, pol že more bit res. Bravo B:V: ....Pulitzer čaka samo nate.
Binder Dandet
# 12.01.2018 ob 09:01
"Izjavo so označili za rasistično"

Pravilno bi bilo "Izjavo NAJ BI označili za rasistično"

:D
Ivo Lola
# 12.01.2018 ob 09:04
Trump naj bi Haiti, Salvador in afriške države označil za "usrane luknje"

Ki ste jih imperialisti take naredili.
mihajloo
# 12.01.2018 ob 09:42
"Donald Trump si raje kot priseljence iz Haitija in afriških držav s temnopoltimi prebivalci želi priseljence iz Norveške."

Hahahhahaahaa... A smo že prvega aprila? :D Verjetno da si Norvežan želi v ZDA (usrano luknjo).
WeeBay
# 12.01.2018 ob 11:00
Zanimivo.

Trump pravi da je Haiti usrana luknja...mediji v luft

Hillary in njena fundacija že leta kradeta denar Haitiju...mediji tiho.
Adebisi
# 12.01.2018 ob 08:51
Mogoče se sliši grobo, ampak resnica ni daleč od te izjave. Če bi te države vlagale več v razvoj, izobraževanje in socialo namesto neomejene reprodukcije in verskih blaznosti, ki prinašata revščino in lakoto, bi lahko živeli precej bolje. Afrika je z naravnimi bogastvi najbogatejša celina na planetu.
krumpek
# 12.01.2018 ob 10:33
Salvador je država z največjo stopnjo umora na svetu, Haiti pa ena najrevnejših držav na svetu, če govorimo o srednji in južni ameriki pa daleč najrevnejša.
Trumpov komentar ni daleč od resnice.
Sebastjan666
# 12.01.2018 ob 10:06
Mogoče je, da je Trump dvojni agent (vsaj zdi se tako), kakor koli se obrne. Ena stran, ki jo (je imel za seboj ali jo še vedno zastopa) je Pilgrims Society (gospodarji ZDA in VB in UNa in EUja, kamor spadajo danes glavni multi-kulti liberalci, v resnici korporativni fašisti, v preteklosti glavni sponzorji nacizma) - to stran je podedoval kot pripadnik britanske aristokracije; druga stran, ki jo zastopa, pa je tista preko svojega zeta, Kushnerja, to pa je zionistična frakcija oz. neokonzervativci - sem spada gibanje Chabad Lubavich, ki je v ozadju republikanske stranke, svoje podpornike pa imajo tudi med demokrati.
Je pa zanimivo, da je toliko besed o rasizmu s strani Trumpa&Co. in njegovih dejanjih v medijih, ne slišimo pa niti besede o Chabad Lubavich. Če se je RTV toliko razpisal o Davidu Duku&Co., ne vem kako se ne najde še kakšen članek o Chabadu? A to ne pride v poštev? Izrael se lahko kritizira samo izključno iz enega zornega kota, očitno. O ozadjih se ne sme govoriti.

@SamoRes

Za tiste, ki ne razumete zakaj so države tretjega sveta revne in "usrane luknje"

Za to je veliko razlogov, ni samo to. Je pa najlažje to tako reči, da se služi določenim interesom.- in najbolj glasni so tisti, ki imajo koristi od tega da je Afrika, Južna Amerika takšna kot je.
J. Damijan, čeprav se človek z njim včasih strinja, hkrati pa Damijan vedé ali ne vedé podpira iste interese, ekonomijo in skupine (fundacije, inštitute), ki jih opisuje oz. kritizira Economic Hitman - oz. John Perkins.
Kajti, isti ki so bombardirali Irak, Afganistan, Libijo, Sirijo, isti, ki so ropali po teh državah in nastavljali diktatorje, hkrati financirajo uvoz migrantov iz tretjega sveta, da podpirajo globalizem, liberalizem, multi-kulturalizem....... skratka UN politiko, ki izhaja iz ideologije Pilgrims Society oz. britanskega imperializma.
Tisti, ki so pomagali uničevati in ropati Haiti po potresu, so tisti, ki danes pravijo, da je Trump rasist - tudi t.i. liberalci iz demokratske stranke in njihovi gospodarji (mogoče so tudi Trumpovi gospodarji - vsaj kaže tako).
Jože P. Damijan ne bo nikoli omenil ozadij politik in ideologij in vse kar spada zraven - iste ki jih kritizira, po drugi strani navaja in podpira.
----------------------------
In mehiške elite so očitno ponosne, da njihovi ljudje bežijo iz Mehike v ZDA, ker je Mehika tako neuspešna in zafurana država, kjer so politiki in mafija eno in isto - to je res uspeh. In mediji bodo vzeli besede Vicenteja Foxa (coca cola Mexico :) kot boj proti Trumpu?
In iste mehiške narko-elite so lepo zlizane z ameriško liberalno elito (Pilgrims Society), ki imajo pod seboj CIA in podobne ustanove.
Znana izjava Vicenteja Foxa, kot predsednik Mehike, za poslovneže iz Texasa:
Nobenega dvoma ni, da Mehičani v ZDA, zapolnjeni z dostojanstvom, pripravljenostjo za delo, opravljajo delo, katero niti Afro-američani nočejo delati v ZDA.
A to je odnos do lastnih ljudi? Očitno. Čim več jih naj gre v ZDA, da bodo pošiljali denar v Mehiko, ker so mehiške elite tako nesposobne, da bi poskrbele za lastne ljudi. Ampak mediji bodo vse obrnili - Trump gor ali dol.
Homer.
# 12.01.2018 ob 10:03
@lukace5
Povprecen American ima Slovenijo za usrano luknjo
-------------------------------
To se preklemansko motiš......
Povprečen Američan sploh ne ve kaj je Slovenija in niti kje se nahaja!
SamoRes
# 12.01.2018 ob 10:01
lukace5
# 12.01.2018 ob 09:19
A se ti zavedas,da v ZDA nebi bilo nobenega reveza ce bi ti ljudje bili zeljni dela?

Podobno kot pri nas. V ZDA nihče noče delati kapitalistom za 2 dolarja na uro na plantažah v Kaliforniji zato uvažajo migrante iz Mehike in Južne Amerike. Pri nas pa Romune ki obirajo sadje za 2€.
Če bi kapitalisti ponudili primerno plačilo bi vsak delal, tako pa pri nas ljudje delajo za denar, ki je pod mejo revščine. Kapitalizem temelji na izkoriščanju.
gizmolinux
# 12.01.2018 ob 09:26
No ja, saj vsi vemo, te "usrane luknje" so bile povsem dobre zlate luknje za uvoz sužnjev.
cairns
# 12.01.2018 ob 15:41
Tem ljudem so ZDA odobrile t. i. začasni zaščiteni status (TPS) po uničujočem potresu v tej srednjeameriški državi leta 2001.

V sedemnajstih letih bi odpravili posledice potresa tudi če bi vsak posameznik na dan premaknili le 5 opek.

V Haitiju še sedaj hodijo med ruševinami. Humanitarne organizacije pa so s Haitija pobegnile že po dobrem letu. Očitno ne zato ker bi jim bilo lepo ali če bi jim zmanjkalo dela. Ne. Pobegnili so ker so bile razmere nemogoče za kakršno koli delo.
erny1
# 12.01.2018 ob 09:19
Mimobeznik; na Haitiju jih je Hilary nategnila.
cairns
# 12.01.2018 ob 15:51
Don Vito
človek je duševni bolnik...ali vam ni jasno?


Ne ni.Trump je prepotenten, vase zagledan bogataš ki nima dlake na jeziku. Zaradi teh lastnosti pa daje izjave brez olepševanja in zavijanja v celofan. Izjave ki jih brezjačni prikoritniki v drugih državah v mislih odobravajo, a se bojijo da bodo na volitvah pogoreli če jih povedo javno.
Rajši imam človeka ki pove to kar je res brez olepševanja, kot hinavce ki zaradi oportunizma izkrivljajo dejansko stanje in vsako izjavo ki razkrije resnico označijo za rasizem, ksenofobijo ali kaj drugega.

Tako je tudi pri ilegalnih muslimanskih migrantih . Tudi o njih govorijo večinoma neresnice, razen nekaj ''ultra desnih strank'' ki znajo reči bobu bob.
neprilagojen
# 12.01.2018 ob 14:39
ugotovil sem da potovanju v casu obstaja
drzavljan iz usrane drzave star 30+ let pride na svedsko in je star 14 let
dezurni moralizatorji to verjamejo in podpirajo
zeus.zeng
# 12.01.2018 ob 13:14
šurda
jaz šurda
pa ga iz dneva v dan vse bolj preziram in to JAVNO
priznam brez kančka slabe vesti !
-------
ali zaradi tega ker pošteno pove kar misli . Kdaj si pa ti to storil brez da bi se bal za svojo ,,moralno držo ,, ... Konformizem je še hujša oblika duševne bolezni kot ,, kretenizem ,, ... bi rekel ...
KovacevaKobila
# 12.01.2018 ob 09:43
Ameriški časnik Washington Post na podlagi dveh virov blizu predsednika ZDA poroča, da je Donald Trump v četrtek za zaprtimi vrati Haiti in afriške države primerjal z "usranimi luknjami"

Nambija se mu je resno zamerila.

Zelo uravnovešeni genij se je spet prikupil svojim volilcem. Zdaj mu bodo spet papcali iz roke, medtem ko bo vrtal 1,5-bilijonske luknje v proračun z davčnim razbremenjevanjem elite, milijonom ljudi črtal zdravstveno zavarovanje, ukinjal zaščito naravnih parkov, ponovno dovoljeval vrtanje nafte v Mehiškem zalivu, črtal prepoved odmetavanja odplak v reke itn.
Korošec
# 12.01.2018 ob 20:15
In kje je kakšna kritika na račun vlad teh držav, ki ne znajo svojih državljanov rešit kriminala in revščine? Zgleda, da je to postalo za "novinarje" samoumevno.
cairns
# 12.01.2018 ob 15:35
Trump dejal, da je uporabil "ostre" besede, ne pa tudi izraza "usrane države"

Mene pa je najbolj nasmejala izjava nekega predstavnika za človekove pravice iz Haitija ki se hvali da so bili prva država ki se je osvobodila kolonializma.

Pozabil pa je povedati da je Haiti najrevnejša država zahodne poloble. Osvoboditev izpod kolonializma in revščina sta povezana.

Države ki so se kasneje rešile belih ''izkoriščevalcev'' so vsebolj razvite in bogatejše.
Nikolaj
# 12.01.2018 ob 14:30
Nekaj misli drugih:
Večina ima za soseda raje belca kit črnca. Če boste to povedali na glas boste označeni kot rasist, torej boste tiho, a dejansko ne boste ravnali tako kot govorite v javnosti, temveč tako molče mislite.
Vsak predsednik bo najprej poskrbel za svoj narod, kar ni prav nič narobe.
Ne morejo kar vsi prebivalci nerazvitih držav emigrirati v razvite države.
Murko
# 12.01.2018 ob 12:31
No, na glas je povedal, kar vsi že vemo.
firtoh
# 12.01.2018 ob 10:52
Naštete države so res morda ''usrane luknje'',kar pa Američanov ni nikoli ustavilo,da ne bi mešali d.r.e.k.a. v omenjenih državah.
la.sonrisa
# 12.01.2018 ob 10:06
res je, da se mu ni bi bilo treba tako izražat, ker je nespoštljivo in nevredno politika, kaj šele predsednika. ampak sej to je rekel za zaprtimi vrati, no. a mislite, da drugi politiki takole med sabo, vedno pazijo, kaj rečejo, in jim nikoli ne uide kakšna taka izjava?

zgleda, da so še večji problem kot gobezdanje Trumpa njegovi sodelavci, ki naprej razlagajo stvari s sestankov za zaprtimi vrati in komaj čakajo na senzacije, ki jih bodo s tem sprožli. in pa seveda novinarji, ki samo prežijo na take neumnosti
Burner
# 12.01.2018 ob 09:58
Noben pameten Norvežan ne bi šel živet v tisto usrano luknjo, imenovano ZDA.
patriot1970
# 12.01.2018 ob 09:05
.....dodaten dokaz, da je njegova agenda Naredimo Ameriko spet veliko pravzaprav agenda Naredimo Ameriko spet belo".

Spet domišljiske prispodobe "globoko užaljenih političnih nasprotnikov".

Ko je bil aktualen travel ban,.....se je ves čas pisalo kako je usmerjen proti muslimanom. Ko pa je govora o deportaciji 200.000 Salvadorcev,...pa niti omembe da je to usmerjeno proti kristjanom!
tupamaross
# 12.01.2018 ob 17:45
Vse, kar Trump počne, počne to tako premišljeno, da dobi na
času in se ogne tretji svetovni vojni.

Vsi, ki ga pljuvate, mi pa povejte, koliko ukazov je Trump že
podpisal, da se določeno število držav "vrne v kameno dobo,"
kar je bila Klintonova fraza, še posebej za Srbijo, ko jo je
zasipal z bombami in raketami...

Kratek spomin imamo, koliko držav je Klinton poslal v kameno
dobo z bombardiranjem z najsodobnejšim orožjem, predvsem
z manervirnimi raketami...
zamudnik
# 12.01.2018 ob 17:10
MMC-jeva vikend jedinica spet v polnem sijaju. stavek "Naredite Ameriko spet belo" je zapisan kot naslov in kot citat. saj tudi je citat, ampak ne Trumpov - čeprav ga vikend manipulator zasuka tako, da bi ga bralec na hitro poenotil s tem, kar je Trump rekel.

Nisem nekritičen Trumpov navijač, mislim pa, da je povedal tudi kaj resničnega. Predvsem tisto o manipulativnosti medijev. Vsaj posamezni osebki na MMC-ju so vzorčen primer tendenčnega prikrajanja novic.
Miham
# 12.01.2018 ob 12:04
Vprasanje:

+ NE
- DA

Si zelite, da Evropa postane Afrika #2?
copcop
# 12.01.2018 ob 10:18
Trump je le povedal tisto, kar večina ljudi misli, a si ne upa povedat.

Res je. A ni povedal vsega. Recimo, da v njegovih hotelih, resortih in golf klubih delajo ljudje, ki pridejo iz usranih lukenj. Če bi prihajali namesto iz Norveške, kot si želi Trump, kdo bo čistil posodo, obrezoval živo mejo in pospravljal sekrete za Trumpovimi kolegi miljarderji?

Ne pozabite, Trump odločno nasprotuje kolektivnim pogodbam zaposlenih in višanju minimalne urne postavke. Tako odločno, da je za ministra za delo postavil Andrew Puzderja, nekdanjega direktorja CKE restavracij s hitro prehrano, ki temu nasprotuje še bolj. Tako je leta 2016 izjavil, da bi zvišanje minimalne urne postavke za delo po delovnem času v višini 2.13 $ zelo škodilo ameriškemu gospodarstvu. To je izjavil direktor z letno plačo 4 milijone dolarjev, sedaj Trumpov minister.

Zato ima Trump prav. Tisti, ki pride v Ameriko in je pripravljen delati za minimalno urno postavko, prihaja iz usrane luknje. Zato Norvežani ne prihajajo.
Tao3
# 12.01.2018 ob 10:18
@slovenec5 Naj bi.... se zdi da to velja za SLO novinarstvo!

Naj bi terminilogija je najbolj znana za Trstenjakarje ... Milan naj bi imel 200 milijonov v Mehiki, Milan naj bi vodil celoten Balkan, Milan naj bi imel lovke po celi Evropi, Milan naj bi kontroliral vse medije in volilce ...

NajBIjizem je najbolj značilen za SĐS ...
aktivist
# 12.01.2018 ob 09:56
Kaj so pa potem ZDA?
cairns
# 12.01.2018 ob 22:13
aparat-čik
Trump je samo prevodnik, javni rasistični dialog je prevedel v politično komunikacijo.

Haiti in Salvador sta državi kjer kraljujeta korupcija, kriminal in nedelo. Kdor to obsodi je rasist.

Zanimivo bi bilo preveriti kaj ljudje na Haitiju in Salvadorju mislijo o svojih državah. Zagotovo ki bil izraz ''greznica'' oz. shithole najmilejši izraz ki bi ga zabeležili novinarji.
Da sta obe državi red dno od dna dokazuje da velika večina prebivalstva samo čaka da emigrira od tam. V ZDA seveda.

P.S.
V Salvadorju je dnevno več umorov kot v Mehiki kjer se pobijajo tolpe vsakodnevno.
cairns
# 12.01.2018 ob 21:59
Enakost za vse
Če bi bili črnci ponosni na svojo Afriko, bi se sedaj, ko so ekonomsko dovolj močni, so izobraženi in nimajo prepovedi gibanja (kot nekdaj sužnji) po zdravo razumski logiki vrnili v Afriko in jo pomagali razviti.

Enkrat so se že in sicer po odpravi suženjstva. Ustanovili so Liberijo. ZDA so jo priznale leta 1860.

Dokler niso v državo prišle ZDA je bila sama beda in nepismenost. Prvo cesto so zgradili šele leta 1916 pa še to je zgradil ameriški diplomat. Do leta 1931 niso imeli niti javne zdravstvene službe. Da o ostalih civilizacijskih pridobitvah sploh ne zgubljam časa.
Sedaj pa je državo še dodatno uničila državljanska vojna.
KovacevaKobila
# 12.01.2018 ob 17:58
MMC se je sem člankom dokončno osmešil. Profanost in kletvice na prvi strani. Diletantsko ter popolnoma neprofesionalno.

Razen, seveda, ko Trump rojake javno zmerja s 'son of a bitch' ... ali ko se hvali, da ženske 'grabi za *****'.

Takrat ste veliki nasprotniki profanosti in kletvic brez pripomb. Hecno, mar ne?
Enakost za vse
# 12.01.2018 ob 16:07
"Ne morete za 'usrane' označiti celotnih držav in celin, katerih celotna prebivalstva, ki niso belska, zatorej niso dobrodošla," je dejal.

A je to dejanski prevod, ali prosto po novinarju?

Tiskovna predstavnica AU-ja Ebba Kalondo je ameriškega predsednika spomnila, da so številni Afričani v ZDA prišlo kot sužnji, in dodala, da so njegove izjave klofuta sprejemljivemu obnašanju in praksi

Če bi bili črnci ponosni na svojo Afriko, bi se sedaj, ko so ekonomsko dovolj močni, so izobraženi in nimajo prepovedi gibanja (kot nekdaj sužnji) po zdravo razumski logiki vrnili v Afriko in jo pomagali razviti. Ampak, ker so izobraženi in inteligentni, jim niti na misel ne pride, da bi se vrnili v "usrane" države.
cairns
# 12.01.2018 ob 15:37
ZN-ov urad: Izjava je rasistična

Izjava, če je sploh bila, je realistična in ne rasistična.
trpotec
# 12.01.2018 ob 13:46
Trump (med drugim) resda ni takten ali diplomatski v retoriki, ampak vse ogorčene svetohlince bi vprašal, v katero od omenjenih držav bi dolgoročno poslali svoje otroke, da si tam ustvarijo svojo prihodnost? Velik del sveta, vključno z zajetnim delom ZDA, je žal res precejšnja gnojna jama in sprenevedanje pač ne bo spremenilo tega.
Bivši uporabnik
# 12.01.2018 ob 13:36
A je kdo od vas kdaj bil v Tahitiju? A veste da je to vojna zona, in vlada skrajna revščina?
Za fotoaparat te ubijejo kot ščurka, in to brez libtardske slabe vesti. Tahiti je anus sveta, slabše je samo še v Somaliji.
mile952
# 12.01.2018 ob 12:43
Danes je, žal za Trumpa, Norveška je bistveno bolj razvita kot ZDA, vsaj bistveno prijaznejša od ZDA. Najverjetneje Norvežan ravno ne hrepeni po preselitvi v ZDA. Seveda so ZDA največje in tehnološko najbolj napredno gospodarstvo, niso pa najbolj prijazen kraj za življenje, To je pa dejstvo. Če bi pri nas dali politikom malo omejitev glede norčevanja s prebivalstvom,, bi bila Slovenija država, v katero bi hoteli umi iz vsega sveta priti v Slovenijo, tako pa mislijo, da z nami ni dobro češenj zobat. In nihče, razen Ahmeda, noče v Slovenjo. Pa še ta ne zna ničesar, razen baje strič. Bosanci in Albanci so izvzeti. Ti derejo v Slovenijo, ker v svojih državah nimajo ničesar, predvsem ne zdravstvenega zavarovanja in to veselo koristijo v Sloveniji.
Kazalo