Po besedah nekega ameriškega vojaškega predstavnika predstavlja Iran največjo grožnjo ZDA, ki presega tudi Al Kaido. Foto: EPA
Po besedah nekega ameriškega vojaškega predstavnika predstavlja Iran največjo grožnjo ZDA, ki presega tudi Al Kaido. Foto: EPA
Iran
Iran naj bi imel svoje jedrske objekte skrite globoko pod zemljo. Foto: EPA

"Pozornost je treba usmeriti na nezaželene posledice. In te posledice ne pomenijo samo resnične odvrnitve Irana od tega, kar počne, pač pa, kar je pomembnejše, lahko pride do resnega vpliva na območje in ameriške sile v pokrajini," je novinarjem povedal Panetta.

Sam se strinja z mnenjem svojega predhodnika Roberta Gatesa in načelnika štaba združenih poveljstev ameriške vojske Mika Mullena, da bi bombardiranje iranskih jedrskih objektov progam ustavilo za tri leta.

V zadnjem tednu so se pojavile vse glasnejše govorice o morebitnem vojaškem napadu na iranske jedrske objekte.

Podporo za napad naj bi med člani svoje vlade iskal izraelski premier Benjamin Netanjahu, a večina ministrov naj ne bi bila naklonjena vojaškemu posredovanju. Britanski mediji so pisali, da se tudi London pripravlja na pomoč pri morebitnem ameriškem napadu na Iran.

Zahodne države, predvsem ZDA in Izrael, so prepričane, da je iranski jedrski program le krinka Teherana za razvoj jedrskega orožja, kar pa iranske oblasti odločno zanikajo in zatrjujejo, da gre za miroljuben program, ki je namenjen proizvodnji električne energije in za znanstvene raziskave.

Na Bližnjem vzhodu je Izrael edina država z jedrskim orožjem, a izraelske oblasti še naprej prisegajo na politiko, da tega ne potrdijo in tudi ne zanikajo. Jedrsko orožje ima tudi Pakistan, na vzhodu Irana.

Napad bi imel protiučinek
Ameriški obrambni sekretar je prepričan, da bi morala biti vojaška akcija zadnja možnost in da je treba na zaskrbljenost ZDA ter Izraela glede iranskega jedrskega programa odgovoriti z "ostrejšimi sankcijami ter gospodarskim in diplomatskih pritiskom na Iran, da spremeni svoje ravnanje".

Po njegovem mnenju bi napad še bolj utrdil iranske namere za razvoj jedrskega orožja in poenotil iranski narod.

Ta teden je Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) objavila težko pričakovano poročilo o iranskem jedrskem programu, ki je zelo obremenjujoče za oblasti v Teheranu, saj izraža resno zaskrbljenost zaradi jedrskih dejavnosti Irana.

V poročilu piše, da je Iran izvedel teste, ki so primerni za razvoj jedrskih eksplozivnih naprav in pri poskusih uporabil računalniške modele, ki so uporabni predvsem za razvoj sprožilca pri jedrskem orožju.

Na vprašanje novinarjem, ali bi ZDA lahko sprejele jedrsko oboroženi Iran, je Panetta zelo jasno dejal, da je za ZDA to nesprejemljivo.