Iran vseskozi zanika, da bi razvijal jedrsko orožje. Foto: EPA
Iran vseskozi zanika, da bi razvijal jedrsko orožje. Foto: EPA
Iran
Iran je zavrnil poročilo IAEA-ja kot politično motivirano in zatrdil, da je pripravljen na pogajanja o jedrskem programu. Foto: EPA
Iran na udaru

Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) je v najnovejšem poročilu potrdila, da je Iran pri poskusih v svojem jedrskem programu uporabil računalniške modele, ki so uporabni predvsem za razvoj sprožilca pri jedrskem orožju, in izvedel teste, ki so primerni za razvoj jedrskih eksplozivnih naprav. To je do zdaj za Iran najbolj obtožujoče poročilo.

Izrael, ki se počuti najbolj ogroženega zaradi iranskih namer, je prepričan, da poročilo IAEA-ja potrjuje njegove domneve in domneve mednarodne skupnosti, da Iran razvija jedrsko orožje.

Iz urada izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja so sporočili, da mora mednarodna skupnost Iranu preprečiti, da bi se dokopal do jedrskega orožja, saj je ta grožnja miru v svetu in na Bližnjem vzhodu.

Rusija kljub iranskemu preučevanju razvoja jedrskega orožja ne bo podprla sankcij, saj v njih vidi instrument za menjavo režima v Teheranu. Kitajska je Iran pozvala, naj pokaže "prožnost in iskrenost".

Kljub obremenjujočemu poročilu je Rusija nenaklonjena novim sankcijam proti Iranu, saj se boji, da jih bo mednarodna skupnost razumela kot način za zamenjavo režima v Teheranu. "Ta pristop je za nas nesprejemljiv in ruska stran ne razmišlja o takih predlogih," je dejal namestnik ruskega zunanjega ministra Genadij Gatilov.

Rusija je do zdaj s težavo podprla štiri svežnje mednarodnih sankcij proti Iranu - po usklajevanju s Kitajsko -, a ni naklonjena novim ukrepom, kar je dala jasno vedeti že pred objavo poročila IAEA-ja. Moskva vzdržuje tesne stike s Teheranom in je tudi zgradila prvi iranski jedrski reaktor v Bušerju.

Peking za dialog
Kitajska, tako kot Rusija stalna članica Varnostnega sveta ZN-a, je po objavi poročila pozvala Teheran, naj pokaže "prožnost in iskrenost". Predstavnik zunanjega ministrstva v Pekingu Hong Lei je dejal, da bi morali iransko jedrsko vprašanje rešiti z "dialogom in sodelovanjem". Ob tem je pozval IAEA, naj deluje "pravično in objektivno" ter razjasni "relevantna vprašanja".

Evropska unija je izrazila zaskrbljenost ob najnovejšem poročilu o iranskem jedrskem programu. "Na splošno te ugotovitve močno nakazujejo na obstoj obsežnega programa razvoja jedrskega orožja v Iranu," je izjavila tiskovna predstavnica visoke zunanjepolitične predstavnice EU-ja Catherine Ashton Maja Kocijančič. Kot je dodala, poročilo IAEA-ja sloni na "čvrstih, verodostojnih" dokazih.

Vse večja nevarnost konflikta
Spor zaradi iranskega jedrskega programa vstopa v še nevarnejšo fazo in nevarnost konflikta se bo stopnjevala, če se Iran ne bo pogajal, je prepričan britanski zunanji minister William Hague, ki je pojasnil, da v Londonu razmišljajo o novih sankcijah, uperjenih proti iranskemu finančnemu in energetskemu sektorju.

Hague je dejal, da si Velika Britanija želi, da bi spor rešili s pogajanji, in ni naklonjena vojaški akciji, vendar za zdaj ne izpuščajo nobene možnosti.

Iran na udaru