Mandela je v bolnišnici že dobre tri tedne. Foto: Reuters
Mandela je v bolnišnici že dobre tri tedne. Foto: Reuters
Protesti v Pretorii. Foto: EPA

"Nisem zdravnica, ampak lahko rečem, da je v primerjavi s preteklimi dnevi opazno veliko izboljšanje," je Madikizela Mandela povedala novinarjem.
Tok obiskovalcev, ki želijo pristopiti k Mandelovi postelji, medtem ne pojenja. Poleg družinskih članov ga obiskujejo tudi številni vidni južnoafriški politiki.

V Južni Afriki se mudi tudi ameriški predsednik Barack Obama, za katerega pa še ni znano, ali bo obiskal Mandelo. Bela hiša je sporočila, da se bo o tem, ali bi bil obisk primeren, pogovorila z Mandelovo družino. Obama in Mandela, oba Nobelova nagrajenca za mir, se nista srečala, odkar je ameriški predsednik leta 2008 nastopil svoj prvi mandat.

V Beli hiši so še poudarili, da bo velik del Obamovega obiska namenjen zaznamovanju Mandelove zapuščine. Med drugim bo obiskal otok Robben, kjer je bil danes 94-letni nekdanji predsednik zaprt 18 let. Obama je Mandelo označil za "svetovnega junaka" in dejal, da "če in ko bo zapustil ta svet, bo njegova zapuščina živela skozi čas".

Protesti ob obisku
Ameriškega predsednika pa v Južni Afriki niso vsi sprejeli odprtih rok. V prestolnici Pretoria se je nedaleč od bolnišnice, v kateri leži Mandela, zbralo okoli tisoč protestnikov - sindikalisti, muslimanski aktivisti in člani južnoafriške komunistične partije, ki so Obamovo zunanjo politiko označili za "arogantno in zatiralno" in pred veleposlaništvom ZDA zažgali ameriško zastavo.

Južnoafriški kritiki Obame so se še posebej osredotočili na njegovo podporo ameriškim napadom z brezpilotnimi letali, v katerih je bilo po njihovih besedah ubitih na stotine nedolžnih civilistov, in na še naprej delujoči Guantanamo. Protestniki menijo, da se prvi afroameriški predsednik ne bi smel povezovati z Mandelo in si ga jemati za svojega junaka, saj je Mandela vedno cenil človeško življenje ter bi obsodil tovrstne napade in smrti civilistov.

Prva postaja Senegal
Obama je svojo afriško turnejo sicer začel z obiskom Senegala, kjer je obljubil dodatna sredstva za povečanje prehranske varnosti v Zahodni Afriki. V četrtek se je pogovarjal s senegalskim predsednikom Mackyjem Sallom, s katerim sta razpravljala o razvoju in krepitvi trgovine v Senegalu, državi, ki jo je ameriški predsednik označil za "eno najstabilnejših demokracij v Afriki".

Ameriški predsednik je skupaj s prvo damo Michelle Obama obiskal tudi otok Goree, ki je bil nekoč največje središče trgovine s sužnji na afriški obali. Po Obamovem mnenju je otok močan opomin, da se je treba vedno boriti za človekove pravice.