Gu Kailai, ki ji grozi smrtna kazen, in Bo Šilaj, čigar politična kariera je uničena. Foto: Reuters
Gu Kailai, ki ji grozi smrtna kazen, in Bo Šilaj, čigar politična kariera je uničena. Foto: Reuters
Vhod pred sodišče je bilo strogo varovano. Foto: EPA

''Danes si, jutri te ni,'' je primeren pregovor ob poročanju novice o sojenju Gu Kailai, ženi nekoč enega najobetavnejših kitajskih politikov Bo Šilaja, čigar življenje se spreminja v pravo dramo.
Zgodba, da je Gu ubila britanskega poslovneža Neila Heywooda, je namreč prišla na dan po naključju, če temu verjamemo, seveda. Bo je namreč veljal za enega izmed glavnih kandidatov za prevzem vodstva v kitajski Komunistični stranki, kjer bo po desetletju jeseni prišlo do zamenjave generacij, njegova politična kariera pa je zdaj končana.
Obsodba: smrtna kazen?
Sicer pa je sojenje proti Gu potekalo v glavnem mestu pokrajine Anhui Heifeij, ki je več kot 1.200 kilometrov oddaljen od Čongkčinga, kjer se je umor tudi zgodil.
Na sodišču je obtožena krivdo priznala, njen odvetnik pa je dejal, da je Gu organizirala potovanje Heywooda v Čongčing iz Pekinga, na potovanju pa ga je spremljal Džang Šjaodžun.
''Heywood je bil pijan in je bruhal. Ko je hotel piti vodo, mu je Džang po njenem naročilu vanjo zmešal strup, zaradi česar je Heywood tudi umrl,'' je za medije dejal tožilec.

Gu je za svojo obrambo najela dva najboljša pekinška odvetnika, a so ji kitajske oblasti kljub temu dodelile tamkajšnje odvetnike, je za CNN povedal družinski prijatelj. Če bo sodišče odločilo, da sta Gu in Džanga kriva, jima grozi smrtna kazen.

Z umorom je hotela zaščititi svojega sina
Spomnimo. Gu Kailali je novembra 2011 zastrupila svojega poslovnega svetovalca Neila Heywooda, pri tem pa naj bi ji pomagal hotelski hišnik Džang Šjaodžun. Truplo 41-letnega svetovalca so kriminalisti našli v hotelski sobi, kot vzrok smrti pa so sprva navedli zastoj srca. Njegovo truplo so po hitrem postopku kremirali, in to brez opravljene obdukcije.
Kot so poročali hongkonški mediji, je vodja preiskave Vang Lidžun umrlemu, še pred njegovim sežigom, izrezal srce. Vang, sicer vodja čongčinške policije, je nato prebežal na ameriško veleposlaništvo, kjer je zaprosil za azil in varstvo pred bo Šilajem ter povedal celotno zgodbo.
Britanskega poslovneža naj bi Gu zastrupila za to, ker je pomenil ''resno grožnjo'' njenemu sinu Bo Guaguaju (24 let), ki je bil s Heywoodom v konfliktu zaradi ''ekonomskih interesov''. Nekateri mediji ugibajo ozadje Heywoodovega delovanja na Kitajskem. Tam je živel več kot deset let in bil poročen s Kitajko. Med podjetji, s katerimi je sodeloval kot svetovalec, je bilo tudi podjetje, ki so ga ustanovili nekdanji delavci v britanski obveščevalni službi MI6.