Italija upa, da ji bodo v prihodnje pri reševanju beguncev pomagale tudi druge članice Evropske unije. Foto: EPA
Italija upa, da ji bodo v prihodnje pri reševanju beguncev pomagale tudi druge članice Evropske unije. Foto: EPA
Rojstvo na fregati
Italijanska mornarica je na svojem računu na Twitterju objavila fotografijo rojstva na fregati. Foto: Twitter italijanske mornarice

Letos se je v Italijo zateklo že okoli 100.000 prebežnikov, ki so se iz severne Afrike podali na nevarno pot čez Sredozemsko morje v Evropo. Skoraj 2.000 jih je pri tem utonilo.

Italija že dolgo opozarja, da sama ne zmore bremena beguncev, in je Evropsko unijo večkrat pozvala k bolj zavzetem sodelovanju članic pri nadzoru Sredozemskega morja.

EU že načrtuje nov projekt mejnega reševanja in v torek se bodo o tem pogovarjali tudi obrambni ministri povezave na neformalnem srečanju v Milanu, kjer bodo govorili o operaciji Frontex Plus, ki naj bi pod okriljem agencije Frontex prevzela vodenje reševanja beguncev v Sredozemskem morju in tako nadomestila italijansko nalogo nadzora in reševanja, ki jo Italija izvaja v okviru operacije Mare nostrum.

Fregata rojstni kraj male Jambambi
Ta konec tedna je imela italijanska mornarica znova veliko dela, saj je iz morja rešila več kot 1.600 beguncev, ki se na pot pogosto podajajo v prenatrpanih in dotrajanih plovilih. Tragedije zato niso redke. Oktobra lani je svet pretresel brodolom ladje z begunci, ko je pred obalo italijanskega otoka Lampedusa utonilo 362 ljudi.

V množici žalostnih trenutkov pri reševanju beguncev se je ta konec tedna zgodil vesel dogodek, saj so na italijanski fregati pomagali na svet deklici, katere visokonoseča mati je bila med skupino prebežnikov, ki so jih rešili, ko se je njihova barka znašla v težavah jugozahodno od Sicilije. Tako mati kot deklica po imenu Jambambi Jete, ki prihajata iz Gambije, sta po poročanju italijanskih medijev zdravi.

Kaos v Libiji, ki zaradi brezvladja ni več zmožna nadzirati svojega ozemlja in meja, ter nestabilnost držav na Bližnjem vzhodu in v Afriki so pripomogli k skokovitemu povečanju števila ljudi, ki se v iskanju boljšega življenja skušajo prebiti v Evropo.