Mornarji na letalonosilki se bodo z vietnamskimi kolegi udeležili tudi različnih športnih in kulturnih dejavnosti. Foto: Reuters
Mornarji na letalonosilki se bodo z vietnamskimi kolegi udeležili tudi različnih športnih in kulturnih dejavnosti. Foto: Reuters

Namen obiska je poudariti vse večje vojaške vezi med državama, piše BBC, a strokovnjaki v isti sami opozarjajo, da želijo ZDA z letalonosilko poslati močno sporočilo Kitajski, ki se je razvila v najmočnejšo državo v regiji in ima ozemeljske težnje v Južnokitajskem morju, ki ga skoraj v celoti zahteva zase. Zato mora tudi Vietnam paziti, da z nobeno potezo ne razjezi Pekinga, ki je daleč največji trgovinski partner vietnamskih oblasti. Tudi Vietnam steguje roke po Južnokitajskem morju, predvsem po otočkih Paracel in Spratly Islands.

Washington ves čas poudarja, da se v tem ozemeljskem sporu ne postavlja na nobeno stran, ameriška mornarica pa je v morju navzoča z utemeljitvijo do "pravice svobodne plovbe". Tudi letalonosilka Carl Vinson je bila v več desetletjih svojega delovanja pogosto navzoča v regiji.

"Vietnam skrbi smer Kitajske"
Washington je pred obiskom sporočil, da je štiridnevni obisk 95.000 tonske letalonosilke s 5.000 mornarji "zgodovinska priložnost za okrepitev prijateljstva z Vietnamom", a strokovnjaki so si enotni, da obisk pošilja predvsem sporočilo Kitajski. "Vietnam je zelo zaskrbljen zaradi agresivnih potez Kitajske v Južnokitajskem morju. Skrbi jih smer Kitajske, več let pa si prizadevajo tudi za boljše odnose z ZDA," je za CNN dejal upokojeni ameriški admiral John Kirby.

Pristanišče Danang je bilo glavno ameriško vojaško oporišče med vietnamsko vojno, prihod Carl Vinsona, ki lahko sprejme kar 90 letal, pa pomeni največjo ameriško navzočnost po koncu vojne, ki jo Vietnamci imenujejo ameriška vojna.

V vojni, ki je trajala med letoma 1959 in 1975, je umrlo več milijonov Vietnamcev in 58.000 ameriških vojakov.