Žana Nemcova je trenutno v Italiji, a pravi, da se ne boji vrnitve v Moskvo. Foto: EPA
Žana Nemcova je trenutno v Italiji, a pravi, da se ne boji vrnitve v Moskvo. Foto: EPA
Žana Nemcova
Žana Nemcova je bila močno pretresena ob umoru očeta. Foto: Reuters

Žana Nemcova je v intervjuju za BBC, ki so ga naredili v Italiji, povedala, da je bil motiv za umor njenega očeta povezan z njegovo vlogo zadnjih desetih let, ko je bil najglasnejši kritik predsednika. "Boris Nemcov je bil najmočnejši opozicijski voditelj v Rusiji," je dejala hčerka in dodala, da je po njegovi smrti opozicija obglavljena, vsi pa so preplašeni. "Ljudje in politiki, vsi so preplašeni," je povedala.

Na vprašanje, ali je predsednik Putin ukazal, naj ubijejo njenega očeta, je povedala, da za to nima dokazov, a da je predsednik zagotovo politično odgovoren. Pojasnila je, da je bil njen oče zadnjih deset let pod velikim pritiskom in da sta se pogovarjala o možnosti, da bi ga zaprli, a da ni nikoli omenil resnejše grožnje življenju.

Pred umorom je Nemcov pripravljal poročilo o ruski vpletenosti v spopade v Ukrajini, Nemcova pa je povedala, da sta se o tem pogovarjala tudi onadva. "Uradno, tehnično, ruske sile niso vpletene v vojno v Ukrajini, a se dejansko dogaja, da vojaki zapustijo vojsko, nato pa jim je ukazano, naj gredo v Ukrajino," je povedala hčerka.

Nemcova se ne boji vrnitve v Moskvo
Nemcova, ki je gospodarska novinarka in živi v Moskvi, je povedala, da sama sebe nikoli ni imela za aktivistko, a da se bo zdaj njen status, kar se tiče nekaterih ljudi, verjetno spremenil. "Mislim, da bom zdaj, ko sem povedala svoje mnenje glede umora, za ruske oblasti postala aktivistka," je povedala in dodala, da se ne boji vrnitve v Rusijo. "Ne bojim se. Povedala sem, da so ubili mojega očeta. Ne morem biti tiho, to je nemogoče," je dejala in dodala še, da se bo v Moskvo vrnila 15. marca.

Eden izmed osumljencev za umor povedal, da so ga mučili, da bi priznal
Nemcova so s štirimi streli ubili v nočnih urah v petek, 28. februarja, na mostu v bližini Kremlja, ko se je s svojo spremljevalko vračal domov. Njegov umor, ki se je zgodil dva dni pred napovedanim velikim opozicijskim shodom, je pretresel Rusijo, dan po atentatu se je na protestih zbralo več kot 70.000 ljudi, na pogrebu pa se je od njega poslovilo več kot 10.000 ljudi.

Zaur Dadajev, eden od dveh osumljencev za umor Nemcova, je v sredo priznal, da je bilo njegovo priznanje, da je ubil opozicijskega voditelja izsiljeno z mučenjem, saj naj bi bil dva dni vklenjen, glavo pa je imel pokrito z vrečo. Povedal je tudi, da je vpletenost v umor priznal le zato, da bi policisti izpustili njegovega prijatelja, ki je bil aretiran skupaj z njim.