Juan Manuel Santos je ob razglasitvi zmage dejal, da je več milijonov Kolumbijcev glasovalo za upanje, ne pa za strah Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Juan Manuel Santos je ob razglasitvi zmage dejal, da je več milijonov Kolumbijcev glasovalo za upanje, ne pa za strah Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Farc je aktiven več kot 50 let, njegovi kritiki pa pravijo, da njegov boj ni več političen. Bolj naj bi upornike zanimala izsiljevanje in tihotapljenje mamil. Foto: EPA

Po preštetju 99 odstotkov glasov je Santos prejel 50,95 odstotka glasov podpore, konservativni Óscar Ivan Zuluaga pa 45,1 odstotka. V Kolumbiji ima volilno pravico 33 milijonov ljudi, volilna udeležba je bila 48-odstotna.

Čeprav sta v Kolumbiji visoki stopnji brezposelnosti in kriminala, je bila osrednja tema predvolilne kampanje pogajanje o sklenitvi miru z levičarskim uporniškim gibanjem Farc. Santos se je v predvolilni kampanji predstavljal kot zagotovilo za uspeh na mirovnih pogajanjih. Zuluaga pa je na drugi strani veljal za kritika mirovnih pogovorov.

Skupina Farc je pred drugim krogom predsedniških volitev enostransko razglasila prekinitev ognja, ki naj bi trajala od 9. do 30. junija, kljub temu pa je za varnost na nedeljskih volitvah skrbelo kar 450.000 policistov in vojakov.

Sklenitev miru do konca leta
"Kolumbija si želi mir ... To je konec več kot 50-letnega nasilja v državi," je sporočil 62-letni Santos ob razglasitvi zmage.

Pogajanja s člani skupine Farc je novembra 2012 začel ravno on, v njem pa so zapisane tri ključne točke: zemljiška reforma, prihodnje politično sodelovanje in vprašanje preprodaje mamil, ki so glavni vir zaslužka članov Farca. O vprašanjih pravic žrtev, razorožitvi upornikov in samem izvajanju dogovora še potekajo pogajanja.

Farc je z drugimi uporniki - Santos je tik pred volitvami sporočil, da želi pogajanja začeti tudi druga največja uporniška skupina ELN - v preteklosti nadzoroval velike dele države, zdaj pa so uporniki omejeni na odročna območja džungle. Nekateri ocenjujejo, da njihov boj ni več toliko političen kot povezan z umori, izsiljevanjem in tihotapljenjem drog. Po pričakovanjih naj bi bil mirovni sporazum podpisan do konca letošnjega leta na Kubi.