Posledice obstreljevanja v vasi na obrobju Donecka. Foto: EPA
Posledice obstreljevanja v vasi na obrobju Donecka. Foto: EPA
Ukrajina
Na vzhodu Ukrajine od februarja 2015 velja krhko premirje, kljub temu pa orožje ni povsem utihnilo. Foto: EPA

Komisariat je preučeval primere smrti 47 ljudi na območju, ki so pod nadzorom proruskih upornikov, in umore 29 posameznikov na območju, ki ga nadzira ukrajinska vojska.

"Komisariat je ugotovil usmrtitve članov ukrajinskih sil in pripadnikov oboroženih skupin, ki so se predali ... večinoma v letu 2014 in prvi polovici leta 2015. Predvsem v letu 2014 in delno tudi v letu 2015 je ugotovil tudi veliko število usmrtitev civilistov, ki niso sodelovali v sovražnostih," je med drugim zapisano v 50-stranskem poročilu, ki zajema obdobje med januarjem 2014 in majem 2016.

Umori, za katere nihče ne odgovarja
V poročilu je tako naveden primer 6-letnega dekleta, njene matere in stare matere, Margarite in Liane Vidak ter Marine Fedorenke, ki so bile usmrčene s strelom v glavo na območju Luganska, ki ga nadzirajo proruski uporniki. Poročilo navaja, da so za usmrtitve odgovorni kozaki uporniške milice nepriznane Ljudske republike Lugansk. Na drugi strani poročilo navaja tudi primer smrti Volodmirja Čerepnije, ki ga je v bližini Mariupola zajela ukrajinska vojska, nato pa so njegovo truplo našli v reki. Za nobenega izmed navedenih umorov ni nihče odgovarjal.

Konflikt zahteval že 9.500 življenj
Konflikt med ukrajinsko vlado in proruskimi uporniki na vzhodu Ukrajine je od spomladi 2014 zahteval skoraj 9.500 smrtnih žrtev, od tega 2.000 med civilisti. Žrtve med civilisti so predvsem posledica obstreljevanja stanovanjskih sosesk. Na Krimu, ki ga je Rusija po referendumu priključila marca 2014, pa naj bi po poročilu komisariata izginilo 21 ljudi.