Največ opija se pridela v Afganistanu. Foto: EPA
Največ opija se pridela v Afganistanu. Foto: EPA

Makov pridelek je v tej državi v enem letu narasel za 36 odstotkov, poroča rt.com. Poročilo, ki ga je pripravil dunajski Urad ZN-a za mamila in kriminal (UNODC), je označil svetovno rabo mamil. Uporaba mamil je "stabilna", pravi poročilo, pridelava opija pa je strmo narasla.

V Afganistanu, kjer je porast največja, je najmanj 209.000 hektarjev namenjenih za pridelavo opija. Drugi je Mjanmar, kjer se glavna sestavina heroina prideluje na 57.800 hektarjih.

"Glavno območje pridelave v Afganistanu je bilo devet provinc v južnem in zahodnem delu države, največja rast pridelave pa je bila v Helmandu in Kandaharju. V Mjanmaru porast območja za pridelavo ni bila tako izrazita kot v Afganistanu," ugotavlja poročilo.

6.883 ton opija
Proizvodnja opija se sicer ni povečala tako radikalno kot njegova pridelava. Po oceni ZN-a je bilo leta 2013 proizvedenih 6.883 ton opija, "kar je vrnitev na stopnjo, ki smo ji bili priča v letih 2008 in 2011". Proizvodnja heroina pa se je po drugi strani povečala. Leta 2013 je bilo proizvedenih 560 ton heroina, sicer manj kot leta 2008, ko je bilo proizvedenih 600 ton.

ZN: V letu 2012 je mamila uživalo pet odstotkov ljudi
UNODC je označil uživanje mamil po svetu za stabilno, ocenjuje pa, da je leta 2012 prepovedana mamila uživalo pet odstotkov svetovnega prebivalstva v starosti od 15 do 64 let. "Problematičnih uporabnikov mamil" je okoli 27 milijonov.

Marihuana ostaja prva
Urad ZN-a še ugotavlja, da ostaja marihuana najbolj priljubljeno mamilo na svetu. V letu 2012 jo je namreč uživalo skoraj 180 milijonov ljudi.

Urugvaj je lani kot prva država na svetu v celoti legaliziral marihuano, s čimer je želel vzpostaviti nadzor nad trgovino z mamili v državi. Podobno sta letos storili tudi ameriški zvezni državi Washington in Kolorado, do česar je ZN sicer kritičen. Svetovna organizacija namreč opozarja na zdravstvene težave, ki jih lahko povzroči redno uživanje marihuane.