V napadu je bilo ubitih 15 civilistov, ranjenih pa jih je še 13. Foto: EPA
V napadu je bilo ubitih 15 civilistov, ranjenih pa jih je še 13. Foto: EPA

V napadu je bilo ranjenih še 13 civilistov. V napadu so bili ubiti ljudje, ki so se zbrali doma, da bi priredili dobrodošlico za starešino, ki se je vrnil z romanja iz Meke, so sporočili ZN in predstavniki afganistanskih oblasti.

Združeni narodi sicer niso izredno omenili, da so za napad odgovorne ZDA, sporočili pa so, da je napad izvedlo tuje brezpilotno letalo, te pa imajo v Afganistanu le ZDA, poroča Guardian.

Ameriška vojska je v sredo priznala, da je izvedla zračni napad, zavrnila pa je razkritje podrobnosti. Še vedno naj bi namreč pregledovali material, povezan z napadom.

Oblasti so trdile, da je šlo za borce
Oblasti v pokrajini Nangarhar so v sredo sicer sporočile, da je bilo v napadu ubitih 18 borcev samooklicane Islamske države, med katerimi naj bi bil tudi ključni poveljnik, imenovan Hamza.

Poslanec iz te pokrajine Asmat Šinvari pa je za lokalne medije dejal, da so žrtve pravzaprav civilisti, ki so tja pripotovali iz sosednjih okrožij. Če je bil romar, zaradi katerega so se zbrali ljudje, v bistvu borec IS-ja, mu vlada sploh ne bi smela dovoliti, da je odšel na romanje, je še dejal poslanec. Zakaj ni bil aretiran med romanjem v Savdski Arabiji, je vprašal poslanec.

Afganistansko obrambno ministrstvo je napovedalo preiskavo napada, ZN pa je pozval k neodvisni preiskavi.

K neodvisni preiskavi pa se je zaman pozivalo tudi pred letom dni, ko je ameriška vojska v zračnem napadu v Kunduzu uničila bolnišnico, kjer je delovala humanitarna organizacija Zdravniki brez meja. Ubitih je bilo 42 ljudi. Ameriška in afganistanska vlada sta zavrnili pozive k neodvisni preiskavi poboja.

IS od maja 2015
IS se je pojavil v Nangarharju maja leta 2015, ta pokrajina pa je edina v državi, kjer se je skupina do neke mere utrdila. Julija je ameriška vojska v zračnem napadu ubila njihovega voditelja Hafiza Saida Kana, poroča BBC. Medtem ko je IS nekaj ozemlja v Afganistanu izgubil, ga je v zadnjem tednu spet nekaj pridobil.