Vatikan je v preteklih tednih ostro zavrnil, da je Benedikt XVI. še kot kardinal vedel za zlorabe duhovnikov. Foto: Reuters
Vatikan je v preteklih tednih ostro zavrnil, da je Benedikt XVI. še kot kardinal vedel za zlorabe duhovnikov. Foto: Reuters
Walter Mixa
Za zdaj še ni znano, ali bo papež sprejel odstop Mixe. Foto: Reuters
Papež sprejel odstop tretjega irskega škofa

Žrtev iz Illinoisa, ki naj bi jo v otroških letih zlorabil duhovnik Lawrence Murphy, papeža in druge visoke predstavnike Vatikana obtožuje, da so vedeli za zlorabe, a niso ukrepali. Tožnik, čigar imena niso razkrili, zahteva razkritje zaupnih vatikanskih dokumentov, ki vsebujejo spolne zlorabe duhovnikov.

Trdi, da je kardinalu Angelu Sodanu napisal dve pismi, v katerih je prosil za pomoč, a se Sodano, zdajšnji papež, takratni kardinal Joseph Ratzinger in takratni Ratzingerjev namestnik, zdajšnji vatikanski državni sekretar Tarcisio Bertone, niso odzvali.

Najprej zanikal, nato priznal
Walter Mixa
je papežu Benediktu XVI. v sredo poslal pismo z odstopno izjavo in ob tem izrazil upanje, da bo njegov odstop omogočil "nov začetek" za njegovo škofijo. Obljubil je, da bo sodeloval s preiskovalci. "Prosim za odpuščanje vse, do katerih sem bil morda nepravičen in ki sem jim povzročil bolečino," je zapisal Mixa in dodal, da se popolnoma zaveda svojih slabosti.

68-letnemu Mixi so očitali, da je pred desetletji, ko je deloval še kot duhovnik, tepel otroke, a je najprej zanikal očitke o nasilnem vedenju do otrok, nato pa je priznal, da je morda včasih koga oklofutal. Škofu, ki je bil več kot deset let eden ključnih članov nemške škofovske konference, nikoli niso očitali spolnih zlorab otrok, a njegovo prikrivanje je še bolj podžgalo tiste, ki Katoliški cerkvi očitajo prikrivanje spolnih zlorab.

Škofi: Zloraba otrok je velik greh proti Bogu
V izjavi škofovske konference so angleški in waleški škofi ponudili "iskreno opravičilo in globoko žalost tistim, ki so bili zlorabljeni". Zločine nekaterih duhovnikov in verskih figur, ki so v zadnjem času prišli na dan, so opisali kot "hud škandal, ki zelo sramotijo celotno Cerkev". "A sramota ni dovolj. Zloraba otrok je velik greh proti Bogu," je dejal Westminstrski nadškof Vincent Nichols in izrazil "iskreno opravičilo in globoko obžalovanje vsem, ki so bili žrtve zlorab".

Odstopill tretji irski škof
Papež Benedikt XVI. je medtem sprejel odstop škofa Jamesa Moriartyja, ki ga je ponudil že decembra, ker je, kot je dejal, spoznal, da se mora "obnova začeti s sprejetjem odgovornosti za preteklost". 73-letni Moriarty, ki je vodil škofijo Kildare-Leighlin v bližini irske prestolnice Dublin, je tretji od štirih irskih škofov, ki so v zadnjih štirih mesecih zaradi škandala s preteklimi spolnimi zlorabami odstopili. Očitajo mu, da je prikrival spolne zlorabe mladoletnih otrok v nadškofiji Dublin.

Papež sprejel odstop tretjega irskega škofa