Papež je bil pod velikim pritiskom, da bi moral v primeru prikritih spolnih zlorab cerkvene duhovščine reagirati ostreje. Foto: EPA
Papež je bil pod velikim pritiskom, da bi moral v primeru prikritih spolnih zlorab cerkvene duhovščine reagirati ostreje. Foto: EPA

Papeža je k ostrim ukrepom morda spodbudilo nedavno srečanje z žrtvami spolnih zlorab na Malti, kjer je bil pretekli konec tedna. "Čutil sem njihovo trpljenje, ganjeno molil z njimi in jim obljubil, da bo Cerkev ukrepala," je dejal papež, ki se je na Malti sestal s sedmimi moškimi, ki so bili kot dečki spolno zlorabljeni v sirotišnici.

Eden izmed moških, Lawrence Grech, je dejal, da je bilo snidenje s papežem zelo "čustveno" in da "smo vsi jokali", kar mu je dalo veliko duhovnega poguma.

Tako se je zgodilo prvič, da je papež napovedal tudi ostre ukrepe o razkritih spolnih škandalih za zidovi Cerkve. Pred tem je grešnike le pozval k pokoritvi za njihove grehe, zaradi česar so ga mnogi kritizirali, da se ni odzval ostreje.

Papež je že sprejel odstop ameriškega škofa, ki je prikrival zločine, podobno pa naj bi storil v četrtek, ko naj bi sprejel odstop irskega škofa Jima Moriartyja. Ta je bil leta 2009 drugi irski škof, ki je po objavi poročila o prikrivanju spolnih zlorab v dublinski nadškofiji ponudil svoj odstop. Moriartyja, ki je bil med letoma 1991 in 2002 pomožni škof v dublinski nadškofiji, sicer poročilo neposredno ne bremeni zlorab.