Michelle Knight, Amanda Berry in Gina DeJesus so na svobodi dva meseca in počasi začenjajo živeti novo življenje. Foto:
Michelle Knight, Amanda Berry in Gina DeJesus so na svobodi dva meseca in počasi začenjajo živeti novo življenje. Foto:
Ariel Castro
Ariel Castro je na sodišču zanikal krivdo. Foto: EPA

V tri minute in 33 sekund dolgem posnetku, ki so ga objavile na Youtubu (glej spodaj), so dekleta priznala, da brez podpore popolnih tujcev ne bi mogle začeti novega življenja.

"Najprej želim povedati, kako vesela sem, da sem spet z družino in prijatelji. Neverjetno je! Hvala vsem, ki ste nam pomagali, za vašo prijaznost in ljubezen. Z vsakim dnem postajam močnejša. Pri tem mi je v pomoč tudi to, da spoštujete mojo zasebnost. Upam, da bo še naprej tako in da bomo imele čas, da si ustvarimo novo življenje," je dejala Berryjeva, ki je bila tudi prva, ki je pobegnila iz hiše in s pomočjo soseda Charlesa Ramseyja poklicala policijo.

Amanda Berry je v ujetništvu rodila danes šest let staro hčer Jocelyn. DNK-test očetovstva je potrdil, da je oče deklice ugrabitelj Amande Berry - Ariel Castro.

Dekleta so bila v ujetništvu skoraj deset let
Vsa tri dekleta so izginila v obdobju med letoma 2002 in 2004; Michelle Knight je bila pogrešana od leta 2002, ko je bila stara 19 let, Amanda Berry je izginila leta 2003, stara 16 let, Georgina 'Gine' DeJesus pa leta 2004, stara 14 let.

Ariel Castro je bil aretiran 6. maja in zanika krivdo za vseh 329 točk obtožnice, ki jo je proti njemu vložilo tožilstvo.

"Ljudje vam želijo pomagati"
Kot druga se je javnosti zahvalila Georgina 'Gine' DeJesus. Ob njeni strani sta na posnetku tudi njena starša. "Zahvala gre vsem našim sosedom, vi že veste, kateri ste, in ste neverjetni. Vse starše, ki pogrešajo svojega otroka, pa prosim le to: 'Zanesite se na svoje sosede. Ne bojte se prositi za pomoč, saj vam ljudje želijo pomagati,'" je dejala njena mati.

"Ne bom dovolila, da me ta izkušnja definira"
52-letni Castro je dekleta spolno zlorabljal in mučil v svoji hiši v Clevelandu. Michelle Knight je imela več splavov, saj ugrabitelj z njo ni hotel imeti otrok, zato jo je med nosečnostjo stradal in boksal v trebuh, da je splavila. Tudi Michelle se je v videoizjavi zahvalila za vso podporo, ki ji je pomagala, da je začela živeti novo življenje:

"Zdaj mi gre dobro. Že mogoče, da sem bila v peklu, a sem dovolj močna, da sem iz pekla prišla z nasmehom na obrazu, z dvignjeno glavo in nogami trdno na tleh. Ne bom dopustila, da me ta izkušnja definira. Ne želim biti ujetnica sovraštva, zato moramo verjeti, da nas vodi božja pot. Čeprav nas prizadenejo ljudje, moramo verjeti v Boga, saj je on tisti, ki na koncu sodi. Bog ima načrt za nas vse. In ta, ki ga je namenil meni, bo kot pomoč vsem, ki so se znašli v podobni situaciji. To, da veš, da še vedno obstaja nekdo, na katerega se lahko zaneseš in se z njimi pogovoriš. Moja usoda je v mojih rokah, pri tem pa me vodi Bog. S svojimi občutki nimam več težav, bodite pozitivni in vedite, da je pomembno, da znamo v življenju tako dajati kot sprejemati. Hvala za vaše molitve, veselim se svojega novega življenja. Hvala."

Žrtve iz Clevelanda spregovorile
Žrtve iz Clevelanda spregovorile