Snowden ne bo več ujetnik Šeremetjeva, a zdaj bo usoda dokončno v rokah Rusije, ki ne želi več izdajanja ameriških skrivnosti. Foto: EPA
Snowden ne bo več ujetnik Šeremetjeva, a zdaj bo usoda dokončno v rokah Rusije, ki ne želi več izdajanja ameriških skrivnosti. Foto: EPA
Edward Snowden na letališču Šeremetjevo
Snowden je priletel v Moskvo pred enim mesecem, na življenje v tranzitnem območju letališča pa je bil obsojen, ker so ZDA preklicale vse njegove dokumente. Foto: MMC RTV SLO/EPA

Odvetnik je nekdanjemu sodelavcu ameriških obveščevalnih služb NSA in Cia že izročil imigracijske dokumente ruskih oblasti, s katerimi lahko 30-letni Američan legalno vstopi v Rusijo s statusom začasnega azilanta. Snowden je svetovni javnosti z zaupnimi dokumenti razkril obsežne projekte, s katerimi ZDA skoraj v popolnosti nadzorujejo svetovni splet in telefonsko komunikacijo.

V treh mesecih odločitev o azilu
Začasen azil so odobrile ruske imigracijske oblasti, ki imajo zdaj do tri mesece časa, da se odločijo o prošnji za zatočišče. Če bo Snowden prejel azil, bo ta veljal leto dni, nato pa se obnavlja. Če Rusija zavrne žvižgačevo prošnjo, se bo lahko Američan pritožil na sodišče.

Rusija na čelu s predsednikom Vladimirjem Putinom je večkrat poudarila, da Snowdnu ne bo podelila političnega zatočišča, lahko pa mu dovolijo imigracijo pod pogojem, da z razkrivanjem občutljivih tajnih podatkov ne bo več v zadrego spravljal najpomembnejšega ruskega partnerja - ZDA.

Mesec dni ujetnik Šeremetjeva
Snowden je živel v tranzitnem območju letališča Šeremetjevo vse od 23. junija, ko je v Moskvo priletel iz Hongkonga, kamor se je zatekel na začetku razkrivanja obveščevalnih tajnosti ZDA. Pred tednom dni je računalniški sistemski administrator iz Severne Caroline uradno zaprosil Rusijo za začasno zatočišče. Predtem je tri tedne neuspešno skušal najti državo, ki bi mu podelila azil, a tudi južnoameriške države zaradi izredno močnega pritiska ZDA in Bele hiše niso želele na stežaj odpreti vrat Snowdnu.

Snowdnov odvetnik Anatolij Kučerena je še pred prebojem v primeru Snowden za Russia Today izjavil, da najbolj iskani Američan na svetu razmišlja, da bi se v Rusiji naselil za stalno in je ne bo izkoristil samo kot vmesno postajo pri iskanju azila v njemu naklonjeni državi.

Kaj bo porekla Bela hiša?
Edward Snowden je razgalil razvejanost ameriških obveščevalnih lovk na svetovnem spletu. Zaradi obširnosti projekta PRISM se je Snowden tudi odločil, da stopi v javnost in z imenom in priimkom predstavi zlorabe ameriških oblasti in njenih obveščevalnih služb.

V ZDA so Snowdna uradno obtožili izdajanja tajnih podatkov, obenem pa Američani izvajajo močan diplomatski pritisk na vse države, ki so razmišljale o pomoči Snowdnu. Tako so evropske države med drugim zaprle zračni prostor letalu bolivijskega predsednika Eva Moralesa, ker so sumili, da na letu iz Moskve v Južno Ameriko na krovu "tihotapi" tudi žvižgača.

Snowdnu začasni azil
Snowdnu začasni azil