Severna Amerika
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.6 od 33 glasov Ocenite to novico!
Guam se ponaša z rajskimi plažami in koralnim grebenom. Foto: Reuters
Pogled na plažo na Guamu. Foto: Reuters
40 odstotkov prebivalcev Guama so domorodci, Kamori, sledijo Filipinci, preostalo pa je večinoma mešanica iz tihomorskih otokov. Foto: Reuters
Prebivalci Guama med shodom proti vojaškim obračunom med ZDA in Korejo. Foto: Reuters
Glavnino turistov predstavljajo Japonci in Južni Korejci. Foto: Reuters

Dodaj v

Guam, pacifiški otok "na muhi" Severne Koreje - tropski raj ali vojaško oporišče?

Otok označujejo za slabšo različico Havajev
17. avgust 2017 ob 07:01
Hagatna - MMC RTV SLO, Reuters

V teh dneh, ko ZDA in Severna Koreja kar tekmujeta, katera bo izrekla drugi večje in bolj zlovešče grožnje, so se oči javnosti malce nenadejano uperile v Guam – otok, ki bi ob morebitnem napadu postal prva tarča Pjongjanga, saj gre za njemu najbližje ameriško ozemlje.

Ta tihomorski otok je za Američane ključnega pomena iz dveh razlogov – prvič, gre za ameriško ozemlje s posebnim statusom, uradno definirano kot "nevključeni teritorij ZDA", in drugič, tu ima ameriška vojska oporišče, ki je igralo ključno vlogo že med drugo svetovno vojno, ko so prek njega Hirošimo in Nagasaki zravnali z atomskima bombama. Če smo natančni, ima ameriška vojska na Guamu več oporišč.

Ta zavzemajo kar četrtino 544 kvadratnih kilometrov velikega otoka s 163.000 prebivalci, na njem pa je nastanjenih skoraj 7.000 ameriških vojakov.

Nekdanja španska kolonija je v ameriške roke prešla leta 1898 in čeprav je bilo življenje v tem tropskem raju v zadnjih 75 letih po koncu druge svetovne vojne precej mirno, pa domačini še vedno dobro pomnijo zadnjikrat, ko so se znašli sredi krvavega ameriško-azijskega obračuna.


Decembra 1941, le nekaj ur po napadu na Pearl Harbor, so Guam namreč zajeli Japonci, ki so otok nato okupirali za dve leti in pol. V tem času so otočane brutalno obglavljali, posiljevali, mučili in zasužnjili. Ameriške sile so otok ponovno zavzele 21. julija 1944.

Napotki za jedrski napad
Ko je Pjongjang prejšnji teden tako zagrozil z napadom na Guam, češ da bodo načrt za izstrelitev štirih raket srednjega dosega v vode blizu Guama predstavili v nekaj dneh, so grožnjo na Guamu vzeli zares. Oblasti so tako prebivalce hkrati mirile in hkrati objavljale navodila, kako se pripraviti na morebitni jedrski napad.

"Ne zrite v svetlobo izstrelka, saj vas lahko oslepi." "Odstranite oblačila, da bi preprečili širjenje radioaktivnih snovi." "Ne drgnite kože, ampak uporabite milo, las pa si ne umivajte z balzamom, saj nase veže radioaktivne snovi." "Spremljajte novice. Bodite potrpežljivi."

Trump je medtem guvernerju Guama sporočal: Kar mirno, postali ste zelo slavni, dodatna pozornost bo samo bonus za turizem.

Največji prah se je ta teden, ko je Trump prezaposlen s svojim (ne)odzivom na neonacistično nasilje v Charlottesvillu, malce pomiril, a Guam je svojih pet minut slave dobil, mediji – in dopustniki – pa so postali pozorni na otok, ki ga nekateri opisujejo kot "slabšo različico Havajev", spet drugi pa za "najboljši kraj, za katerega še niste slišali" in za "najboljšo turistični cilj, o katerem nikdar niste razmišljali". Precej odročni otok, ki leži v Mikroneziji, na zahodu Pacifika, v 16. stoletju pa ga je odkril španski pomorščak Ferdinand Magellan, je od precej bolj opevanih in priljubljenih Havajev oddaljen kar 6.000 kilometrov.

Turisti med dvema oporiščema
Glavno turistično središče na otoku je Tumon, ki je točno med dvema vojaškima oporiščema, enim mornariškim in drugim zračnim (na drugem koncu otoka je še oporišče za jedrske podmornice). Ameriška vojska je lastnica tretjine otoka, vse od leta 1950, ko je Guam postal ameriško ozemlje, upravo pa je prevzela ameriška mornarica. Istega leta je kongres sprejel zakon, s katerim je prebivalcem Guama (40 odstotkov je avtohtonih Kamorov, 24 odstotkov filipinskega rodu) podelil ameriško državljanstvo, še vedno pa nimajo volilne pravice, imajo pa svojega delegata v kongresu, a tudi ta nima glasovalne pravice. Je pa bil Guam, zanimivo, prvi ameriški teritorij, kjer so priznali istospolne poroke, tudi sicer pa je otok priljubljen cilj za poroke.

Se pa na Guamu ne vrti prav vse okoli vojske – otok je navsezadnje tropski raj z belimi peščenimi plažami, ugodnim podnebjem, slapovi, špansko kolonialno zapuščino, eksotično, eklektično kulinariko in koralnimi grebeni, idealnimi za potapljanje, 50 odstotkov BDP-ja pa predstavlja prav turizem.

Julija so s 133.000 obiskovalci podrli 20-letni rekord, je pa zanimivo, da so ameriški turisti v manjšini – julija so jih našteli samo 6 odstotkov, glavnino pa predstavljajo južnokorejski (46%) in japonski (39%) turisti, ki se v isti meri kot na plažo zgrnejo v tamkajšnje hotelske bazene v slogu tematskih parkov in klimatizirana nakupovalna središča po vzoru ZDA.

Na Guam že pod 800 evrov
Letalska vozovnica za Guam ni poceni, a se ob akcijah da leteti iz Evrope že za slabih 800 evrov (pred meseci je bila denimo ponudba družbe Korean Air iz Prage za 754 evrov), letalske družbe pa na otok večinoma letijo prek Honoluluja, Tokia in Seula.

Naj na tem mestu zaključimo s citatom iz šest let stare BBC-jeve reportaže: "Guam se z naravno lepoto postavlja ob bok Havajem, z obilico plaž Bahamom, a bolj kot vse drugo otok predstavlja pristen, kulinarično okusen in kulturno bogat pobeg, za katerega morda nikdar niste vedeli, da samo čaka na vas."

Kaja Sajovic
Prijavi napako
Komentarji
doba
# 17.08.2017 ob 07:33
Sam beton, kič in orožje. Hvala, obstajajo lepši, bolj naravni in prijazni otoki.
Yeah sure
# 17.08.2017 ob 08:44
Joj kako mediji napihujete. Severna Koreja ne grozi z "napadom na Guam".

Grozi le, da bo izstrelila rakete nekaj deset kilometrov stran od Guama - in na ta način pokazala, da ima orožje, ki je sposobno doseči Guam.

To je podobna razlika, kot opozorilni strel v tla pred napadalca, ali pa vanj!
STANE
# 17.08.2017 ob 07:55
Hvala lepa za takšen "raj"...iz obeh koncev vojska....
Acinho
# 17.08.2017 ob 08:21
vojnaslo91@ kdo pa skrbi za varnost denimo Slovenije? Ne no naiven ;)

Pa tudi definicijo besede država si očitno precej zgrešil. Po SSKJ je država: organizirana politična skupnost, ki ima na prostorsko omejenem ozemlju suvereno oblast. To vse Severna Koreja ima, pa če debatiramo na tisoč in en način na kakšen način to ima. A dejstvo je da ima.

Kar se pa suverenosti tiče, pa spet lahko vlečemo paralelo z nami denimo. Zagotovo so bolj suvereni kot mi, ki smo SAMI (v zameno za neke druge koristi seveda) del naše suverenosti prenesli na EU (preberi si 3a. člen Ustave Republike Slovenije).
zapravico
# 17.08.2017 ob 07:32
Zgleda je to otok za oddih vojaških uslužbencev
darko56
# 17.08.2017 ob 10:06
en dober članek na http://pescanik.net/otvoreno-pismo-iz-guama-za-ameriku/
Enostavno
# 17.08.2017 ob 09:53
vojnaslo91

Na kratko.Point je v tem,da se jaz kot Slovan ne strinjam z tvojimi pogledi ker si German.Ne strinjava se z razlago razpada Jugoslavije....pa kot vidiš tudi z dogajanjem okoli S.Koreje.In?Nič.Predlagam,da spijeva kavico,šnopc,rakijo,pivo,vino,sok.....p
o želji.
Peace...Mir..to je tisto kar si želim.
bilzerian
# 17.08.2017 ob 08:04
meni ni jasno, zakaj država, ki ni nikoli nikogar napadla, bila pa je napadena, predstavlja največjo nevarnost za mir?
mogoče zato, ker najkrvoločnejši narod po 2. svetovni vojni razmišlja, da bi jo napadel?
Ahim
# 17.08.2017 ob 15:40
Springbok
@ blizerian - severna koreja je 1958 napadla južno korejo.

1953 se je vojna že končala.Res pa je ,da nikoli ni bil podpisan mirovni sporazum,tako da sta pravno še zmeraj v vojni.
Ehehe
# 17.08.2017 ob 09:53
Bolano da se leta 2017 ljudje bojijo za jedrski napad. Po vseh vojnah, po vsem kar že vemo, vedno ista zgodba. Večina sveta se mi zdi povsem stabilna in ne vidim nobene potrebe po konfliktih, mislim da se bomo ljudje prav kmalu naveličali teh hujskačev na prestolu in poslali vse skupam v 3 pm..
Acinho
# 17.08.2017 ob 09:31
vojnaslo91@ te prazne floskule "svobodna" in podobne oslarije lahko prodajaš majhnim otrokom. V praksi vemo kako je to. Severna Koreja je članica OZN kot taka vsaj formalno izpolnjuje pogoje, da se jo smatra kot država in cel svet jo tudi smatra kot državo. Tudi njen veliki sovražnik ji statusa države ne negira, tako da pojma nimam od kod sploh te bučke ali je to država ali ni.

Kakšna država je to, je seveda stvar debate. Nisem nikakršen podpornik tovrstnih režimov, da ne bo pomote, a soliti pamet tisoče kilometrov stran, kako to ni država in podobne oslarije je smešno.

Kar se pa varnosti tiče pa sem mislil na obrambne sile v primeru napada denimo. Slovensko nebo v popolnosti nadzirajo druge države (partnerice v NATO). To da se je slovenski narod odločil (predvsem za NATO) pa stoji na precej trhlih nogah. Referendum o NATO (ali o kakršnikoli predaji suverenosti) se (po mojem skromnem mnenju seveda) ne bi smel obravnavati enako kot denimo referendum o tem ali ob nedeljah zapremo trgovine. Tako, kot določeni akti v parlamentu (sprememba Ustave denimo) zahtevajo strožjo večino (absolutna 2/3 denimo) bi tudi pri tovrstnih odločitvah kjer se sprašuje narod morali imeti strožje standarde, da bi lahko rekli da je pa to odločitev sprejel slovenski državljan.

Plebiscit za samostojno državo je denimo nekaj, kar lahko brez kančka dvoma rečeš, da je izbral slovenski državljan. Ostalo pa je vedno lahko podvrženo politikantstvu.
Enostavno
# 17.08.2017 ob 09:12
vojnaslo91

Glede EU NATO....pišeš....Slovenski državljan se je tako odločil.Hm......ne bi rekel.Veš zakaj?Zato ker je bil pogoj zahodne politike takrat naslednji : "želite v EU NATO?...DA! To so vprašali pomladne po!itike,ki so bili takrat tukaj na oblasti.
OK...."Prodali,razprodali in uničili boste svoje domače gospodarstvo in kmetijstvo.Potem boste pa postali člani velike,srečne,demokratične družine v EU...se strinjate?" Da! So rekli....
Danes je stanje lepo vidno.
Enostavno
# 17.08.2017 ob 08:24
USA politiki in vojska delajo zgago samo zaradi svoje prirojene zločinske narave.V S.Koreji se hočejo polastiti makovih polj,rudnin in redkih nahajališč mineralov.Predsednik S.Koreje je enkrat že izdal ukaz za požig makovih polj.
To je vse kar rabite vedeti o tej zadevi.
GORILA
# 17.08.2017 ob 09:10
@Springbok
severna koreja je 1958 napadla južno korejo.

...prvič slišim!?
Enostavno
# 17.08.2017 ob 08:49
Leta 1975 je Spielberg posnel film Žrelo.V kadru iz filma Quint opisuje Guam,bojno USA ladjo Indianapolis...mornarje,torpediranje te USA ladje z strani Japoncev...morski psi so pojedli takrat 3/4 ameriških mornarjev in marincev.
Potem so v začetku 50.tih let USA napadle Korejo....pa pozneje Vietnam.Še prej pa Francozi Vietnam.
Danes?
Zopet zahod...USA pripravlja v USA nove terene za svoje mrtve vojake,ki jih bodo pokopali z vsemi častmi.
To ni potrebno.
Mir.
Potrebujemo mir.
Ne pa zahodno hujskaško propagando.
Enostavno
# 17.08.2017 ob 10:27
vojnaslo91

Uffff...ne piši o taboriščih.Predvsem pa ne o zaprtih družinah....očitno nisi seznanjen kaj se je tukaj dogajalo v bližnji preteklosti.
Enostavno
# 17.08.2017 ob 08:29
Sicer je pa Guam vojaška baza....že iz 2.sv.v.
Enostavno
# 17.08.2017 ob 12:56
kralj matjaž

Mathias...omenjaš korejčka...hja.Koliko je Korejcev?Slovencev?Spusti se na zemljo.Ne bodi tako podcenjujoč do drugih narodov.EU ni center sveta.
Enostavno
# 17.08.2017 ob 11:49
vojnaslo91

Kriv je bil zahodnjakom celo Allende...pa Castro....pa Chavez...zdaj Maduro...pa Gadafi,Husein...pa S.Korejski predsednik...Nelson Mandela je bil zaprt desetletja samo zato ker je bil Komunist.
In?
Kaj zdaj?
Kdo bo plačal za nastalo škodo,ki je bila povzročena z zahodno agresijo po celem svetu?Kdo bo meni povrnil Mojo Domovino v kateri sem živel,se šolal in ustvarjal...SFRJ?
Enostavno
# 17.08.2017 ob 11:27
vojnaslo91

Ti si moj sodržavljan in sosed.Celo generacija sva prbl.enaka....torej se jaz čudim,zakaj ne poznaš dejstev tukaj v letih 1941-45 predvsem pa....ponavljam predvsem pa kot vidim ne poznaš dejstev od 1985-1993 v Sloveniji.Kaj se je tukaj dogajalo?
Kot vidim je to za tebe španska vas.
In? Kaj boš napisal?
Kriva je JLA..pa Milošević...pa barbarski Srbi...itd....Zdaj,ko ste Srbe uničili....so vam pa krivi zopet Rusi....Putin....celo muslimane...IS ste sproducirali sami,da bi udarili po njih.
Daj no....znebite se CIA in Londonskega vpliva...pa bo jutri na svetu MIR.
SF-SN
# 17.08.2017 ob 11:15
@vojnaslo91
Severna Koreja ni in nikoli ne bo suverena država...
1. pogoj za državo so svobodni državljani... teh pa v Severni Koreji ni... so samo sužnji
2. pogoj je sicer delno izpolnjen. Obstaja območje v katerem se ti državljani lahko zelo omejeno gibljejo. Samo ne more biti lih vsako taborišče... kar že država
3.) pogoj za državo spet v celoti ni izpolnjen: za varnost države in zato da iz države ne pobegnejo državljani... skrbita Kitajska in Rusija

A to si ravno prišel z kakšnih skupinskih višinskih priprav za pisanje bedarij?
Ker ta komentar seka ven celo pri vseh tvojih nebulozah.
Pa ne samo totalno idiotska definicija države, ampak tudi tvoje pisanje zakaj Severna Koreja ni država.
- v Severni Koreji niti slučajno niso vsi sužnji. Večina jih je celo zadovoljna, saj ne poznajo drugega
- za varnost Severne Koreje skrbi več 10.000 topobskih cevi in raket usmerjenih proti Seulu in ne Rusija in Kitajska.

Če bi tvoj neumno kriterij dejansko veljal, je ogromno držav, ki so še "manj države" kot Severna Koreja: Baltske države/vazali, zalivske kraljevine z Savdsko Arabijo načelu, Južna Koreja itd
ssissaj
# 17.08.2017 ob 10:26
američani delajo reklamo nič drugega naši mediji paitak kopirajo
megan
# 17.08.2017 ob 10:04
Trump pravi, da so Severno-korejske grožnje samo dobra reklama in da je top plus za turizem ...
No, ja. Ne vem, če bi si ravno želela na dopust na otok, ki je pred vsem ameriško vojaško oporišče in neke vrste kolonija, ki ji grozi celo jedrski napad. Glede na "preudarnost" voditeljev obeh držav se ne bi zanesla, da se samo besedno repenčita in da v resnici ne nameravata uresničiti nobene grožnje.
Enostavno
# 17.08.2017 ob 08:26
Pardon...nahajališč redkih mineralov.
alcatraz
# 17.08.2017 ob 14:29
kič in gužva me ne ganeta.
Acinho
# 17.08.2017 ob 11:39
V vseh vojnah se bojujejo za svobodo? Seveda tiste ovce oz. nesrečniki ki so v prvih linijah in temu verjamejo. Za glavnega netilca velike večine vojn v zadnjih par desetletjih, pa je vojna nič drugega kot en velik biznis. Zapakiran seveda v borbo za svobodo, demokracijo, pravice itd itd. V praksi vemo kako to gre. Povsod kjer so se bile te "vojne za svobodo" je ostalo razsulo, pogorišče in uničeno življenje za vsaj eno (če ne več) generacijo na teh območjih.

Bosna je eden redkih primerov, kjer po koncu vojne ni ostalo popolno razsulo, ampak država vsaj živi v relativnem miru. Pa pojdi danes dol do veteranov in jih vprašaj za kaj so se borili 92-95 (pa nima veze katere narodnosti je borec) oz. jim skušaj prodajati bučke da so se borili za "svobodo". Potem pa se oglasi spet tu in nam povej kam so te poslali (verjetno ne v lepe kraje).
stojan1111111
# 17.08.2017 ob 11:09
Menim da ameri nimajo interesa napasti SK. Izgleda da SK koriste za odvlačenje pozornosti od njihovih pravih ciljeva. Njihov cilj je približati se Kitajski in Rusiji. Postaviti svoje vojaške baze u blizini ruskog in kitajskeg ozemlja. Ameriški vrh je priznal gospodrsko vojno z Kitajsko ki jo izgubljajo. To je streznitev ki udarja kot bumerang. Karte so že na mizi in ni nobenga asa v rokavu.. Kitajci so zastavili pametno strategijo ki deluje v celem svetu. Če nasprotnika uničih financiski, ne rabih vojaških sredstev, ker se sam sasuje iz notraj. Kapitalisti dobro vejo da se najbolje prodaja poceni roba (največji je zaslužak) in iščejo rešitev kako denar vrniti američanom. Takšne gospodarske vojne so pogosto vzrok za pravo vojno. To se ne upajo, ker bi dobili kontra udar. Američani niso konkurenčni kitajcem, verjetno je na to mislil Bannon? Bravo kitajci. To je ena od večih zmag.
brkotas
# 17.08.2017 ob 10:25
Poanta tega plsoh ni SK ljudje bozji!!Te vojaske baze in protiraketni sciti so namenjeni kitajski in rusiji!US ima plan narediti balisticni udar proti njima.Ti anglosaxoni so norci oni mislijo da ruski scit ne bo deloval ampak prekleto deluje.Zda je bankrotirana drzava tudi britanija in se drugi ce Americani naredijo napad je konec ker Rusi bodo odbili napad contra udar pa bo se vecji!!
Enostavno
# 17.08.2017 ob 09:27
Zanimivo.Napisal sem resnico...zgodovinska dejstva ob 8.49...in zaenkrat dobil 2 minusa.Zanimivo kam gre ta svet.
GeorgeB
# 17.08.2017 ob 13:16
@Enostavno

VojnaSlo je prostovoljni sodelavec Cia-e...
Ob spremljanju njegovega brezveznega nabijanja v korist AmeroSionistov, je že prav dolgočasen.
mircek007
# 17.08.2017 ob 12:09
Guam, pacifiški otok "na muhi" Severne Koreje - tropski raj ali vojaško oporišče?
............
Kaj pa če ta njihova "muha" zgreši in rakete padejo na Guam??
generacija56
# 17.08.2017 ob 07:47
Tukaj se sedaj vodi pozitivna propaganda o največjih zločincih današnjega časa na svetu.
Da bi se nam smilili, če bo moral vodja S.Koreje ta otok uničiti po napadu ZDA?
nonparel
# 17.08.2017 ob 13:27
@Springbok
Severna Koreja je 1958 napadla Južno Korejo.

A ti tudi obiskuješ SDS-ove tečaje novokomponirane zgodovine? Predavatelj pa je verjetno Grims.
palček
# 17.08.2017 ob 11:06
Hirošimo in Nagasaki so bombardirali iz letalske baze na Marianskem otoku Tinian, ki je od Guama oddaljen ca. 200 km.

Sicer pa zanimiv članek.
generacija56
# 17.08.2017 ob 10:12
darko
Odličen članek.
Žal boš od otroškega vrtca, ki kampira na tej strani kasiral minuse, a niti prebrali ne bodo....
Kekec99
# 17.08.2017 ob 16:28
Kitajci so povedali da če S.Koreja prva napade ZDA bodo neutralni, če pa prvi napad izvedejo ZDA bodo stopili na stran S.Koreje.
GeorgeB
# 17.08.2017 ob 15:05
@ata

...tako kot Rusija in Kitajska, a ne?
si-koda
# 17.08.2017 ob 09:44
Ne ne vleče niti malo na Guam.
generacija56
# 17.08.2017 ob 07:57
RJ
Tukaj nam objavljajo slikice o lepotah narave, poveličujejo to del ozemlja ZDA, a ta košček ozemlja je zbirališče za najsmrtonosnejši tovor na zemlji.
Medtem, ko lahko občudujemo ta pejsaž, plujejo dve letalonosilki in stotine tovornih ladij z oklopno mehanizacijo in vojaki proti S.Koreji!
Če nisi v stanju dojeti, kaj je propaganda in prikrivanje informacij o pripravah, da se napade suverena država, uživaj v pejsažih.....
dharma
# 17.08.2017 ob 09:48
Rajske plaže? A daj no Kaja.
miha-posvetu
# 17.08.2017 ob 09:43
"Letalska vozovnica za Guam ni poceni, a se ob akcijah da leteti iz Evrope že za slabih 800 evrov (pred meseci je bila denimo ponudba družbe Korean Air iz Prage za 754 evrov"

Pred meseci je bilo tudi iz LJ za 660€ (in iz Zagreba za 600€), če vam je Brnik bližji kot Praga :)

Drugače pa na Guam leti tudi nizkocenovnik Cebi iz Manile, ki ima v akcijah povratno karto tudi pod 100€, tako da se da kar ugodno priti do tja.
Norisla
# 17.08.2017 ob 07:44
Nič ne bo. Če prava napade ZDA, bo Seul zravnan z zemljo. Če napadejo Korejci, je to konec S. Koreje..
samogledam
# 17.08.2017 ob 07:40
jap, amerosi pridjo, zavzamejo in nato posljejo v luft, kar je menda njihov bog ustvaril (otok )...upam da takrat ko bo vsa vojaska elita na otoku...kje pa, oni bodo se pravi cas spizdjot na drugi otok. Bodo pa snemali kako unicujejo skorjo Zemlje z tehnologijo smrti!
GORA2
# 17.08.2017 ob 19:54
Napotki za jedrski napad
Ko je Pjongjang prejšnji teden tako zagrozil z napadom na Guam, češ da bodo načrt za izstrelitev štirih raket srednjega dosega v vode blizu Guama predstavili v nekaj dneh, so grožnjo na Guamu vzeli zares. Oblasti so tako prebivalce hkrati mirile in hkrati objavljale navodila, kako se pripraviti na morebitni jedrski napad.

MCC kje pa je novica iz tega tedna ,da so na otoku Guam sprožili nujno sporočilo preko radijskih postaj nekaj minut po polnoči ,da je otok napaden s nuklearnim orožjem kar je sprožilo paniko med prebivalci otoka.
https://www.thesun.co.uk/news/4245530/guam-north-korea-nuclear-missile-warning-radio-kim-jong-un/

Na Guam že pod 800 evrov
Najbrž je to nov pristop v pridobivanju turistov kjer dobiš poleg raja še vsakodnevno zastonj rekreacijo v obliki duck and cuver.

https://www.youtube.com/
watch?v=BFT8hLjHtuE
Fleaa
# 17.08.2017 ob 08:10
zakaj pa to ne bi bil del ne vključenega teritorija Republike Slovenije?
Brahman
# 19.08.2017 ob 07:59
Videl kompletno Azijo, Mikronezijo, Francosko Polinezijo,...bom rekel drugače, manjkajo le Indija, Avstralija in Nove Zelandija.
Guam? Kakšen raj? Ne se hecat. Beton, jenkiji, kitajci, da o naravi ne govorim...vse uničeno, posekano. Ni vredno.
Filipini to je to....
Mirko Tipka
# 18.08.2017 ob 14:08
http://pescanik.net/otvoreno-pismo-iz-guama-za-ameriku/

Ko sem prebral pismo iz Guama v ZDA, lahko predlagam prebivalcem Guama, da razpišete referendum in se kot Slovenci odcepijo. S tem boste postali svobodna država in ne kolonija ZDA.
Pridobili boste, da se vojska odmakne z vaše zemlje in nobenega smisla ne bo imel napad S. Koreje na to državo.
Mirko Tipka
# 18.08.2017 ob 13:58
vojnaslo91

Žal je tvoje videnje situacije skregano z zgodovino in zato se 95% ljudi na tem forumu ne strinja s tabo. Žal si v manjšini in po tvoji definiciji svobode, ki je po tvoje mogoča samo v demokraciji (najslabša državna ureditev, saj so že Grki pred kristusovim rojstvom to ugotovili - vendar dokler ne "najdemo" boljše ureditve, bomo ostali pri demokraciji) se motiš in upam, da boš doumel, da v demokraciji velja večina in to nisi ti.
Upoštevaj obe strani, natančno preberi zgodovinska dejstva in uporabi osnovnošolsko logiko... saj ni tako težko, kajne?
kapljač
# 17.08.2017 ob 15:04
Boljše reklame si Guam ne bi mogel narediti.

Kdo pa je še vedel za tako fantastičen del sveta, kjer poleg čudes narave lahko v krožnik dobiš še "radiaktiven bombni šrapnel" . ( radiaktivnost v mejah, je pravi afrodizijak, pravijo. Podobno kot velenjsko jezero. Poznam prijatlco, ko pride iz velenjske vode, ji bradavičke vedno po konci stopijo. Da ne bi zdej razpravljali še o moških, da je pa tam kaj drugače)

Pa zakaj S. Koreja zarad Janše ne grozi Sloveniji z napadom? Če že grozijo! Ta pa živi v občini, ki ji pripada tudi velenjsko jezero.
Oziroma, da bi zadeli Slovenijo morajo meriti na Nemčijo, kajti Slovenski biseri in prečudoviti kraji so žal tako majhni, da se jih z raketnim merilcem ne da niti nastaviti.
Sploh pa "Janšev "Šentilj , tega sploh ni najti na nobeni zemljevidni karti ene Severne Koreje.
"Tk se je dec zadekal" (skril)
celtic1888
# 17.08.2017 ob 13:21
Nisem vedel, da je v Sloveniji toliko izkušenih obramboslovcev.
Kazalo