Foto:
Foto:
Coconut Market Place
Stojnica s sadjem
Plaža
Restavracija
Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Ja, plaže so sanjske, a tisto, kar ti turistične brošure ne razkrijejo, je, da so valovi vsaj polovico leta tam previsoki za plavanje, na otoških obalah pa boste neredko naleteli na križe v spomin deskarjev, ki so se raztreščili ob skalah.

Hula plesalke in venci rož
Dobrodošlica, kjer ti eksotična domača dekleta zapojejo pozdravno havajsko pesem ob spremljavi ukulel in ti obesijo venec dehtečih plumerij okoli vratu? Polmit. Za hula plesalke moraš plačati, venec pa pride le v organiziranem paketu. Če se na Havaje napotite sami, boste srečni že, če bo najem avtomobila potekal brez težav.
Glede najbolj znane plaže - morda na svetu - Waikiki v prestolnici Honolulu pa takole: kriminala je ogromno, zato vam bodo domačini svetovali, da pustite vaš avtomobil kar odklenjen, sicer se vam zna zgoditi, da vas pričaka razbita šipa. Mi smo do tega spoznanja prišli na grd način.
Kampiranje le za avanturiste?
Havajska res osupljiva narava, ki variira od že prej omenjenih rajskih plaž vseh barv in struktur, prek bujno cvetočih bugonvilij in hibiskusov do gozdičkov tropskih dreves, prepletenih z zajedalskimi ovijalkami pasijonk, kar vabi h kampiranju. Kdo pa se ne bi zbudil na pečini, kjer med drugim snemajo tudi serijo Skrivnostni otok, z razgledom na bučanje Tihega oceana?
Ja, očitno je kampiranje bolj ali manj rezervirano za klošarje in/ali narkomane, ki so na Havaje prišli iskat raj, kjer bodo prenočevali zastonj pod milim nebom, kjer se bodo umivali v oceanu in kjer mangi letijo s krošenj veličastnih dreves. Aha.
"Oh my god, you camped on the west side of Oahu? That's like - a miniature Los Angeles!" je bila reakcija, ki smo jo dobili pogosto, potem ko so nam neko noč med kampiranjem na otoku Oahu sredi noči ob zvoku glasnega rapa vlomili v najeti avtomobil, parkiran pet metrov stran ter nam odnesli fotoaparat z vsemi objektivi in mobilni telefon, pustili pa kaos, razbito steklo in krvave madeže.
Deskarji in ognjeniki
A ob vseh nevšečnostih je slovito otočje, ki je najbolj izoliran kos zemlje na svetu, vseeno vredno obiska. Pa ne zaradi poležavanja na plažah, obdanih s palmami - za to vam pač ni treba sedeti 20 ur na letalu.
Na Havaje pojdite zaradi očarljive, deskarsko orientirane severne obale Oahuja, zaradi veličastnosti delujočega ognjenika na Big Islandu, zaradi 40 kilometrov dolgega trekinga po pečinah na Kauaiju, po katerem pridete v zares sanjsko pokrajino, zaradi ene najlepših cest na svetu, eksotične in ovinkaste Road to Hana na Mauiju.
Kjer mangi letijo z neba ...
Na Havajih lahko jahate pod evkaliptusi na vznožju ognjenika, kjer nato visoko nad oblaki pospremite zaton sonca. Lahko obirate banane in mange v džungli, po kateri vas vodijo zadnji ostanki hipijevske komune. Lahko gledate ognjemet za 4. julij ob lizanju sladoleda z banano, ananasom in makadamijskimi oreščki.
Lahko se prebijate čez bambusov gozd in skočite v tropski tolmun. Lahko vas v obalnem kampu ob 6. zbudi kikirikanje petelina, nato pa na sprehodu pod havajskimi pečinami bežite pred divjimi svinjami.
Hoja po robu za zajtrk, hoja med policami za kosilo
Lahko zjutraj hodite po robu kanjona, imenovanega "Grand Canyon Pacifika" in popoldne nakupujete v deskarskih trgovinicah, v katerih se boste nenadoma začeli spraševati, kako ste lahko živeli brez havajskih bermuda hlač.
In ko boste zvečer v restavraciji, kamor občasno zanese tudi hollywoodske zvezdnike na oddihu, jedli ribo z zvenečim imenom mahimahi v omaki iz ingverja in kokosa, se vam bodo Havaji resnično zazdeli najboljši približek raja na Zemlji.
Kaja Sajovic