Zoran Janković, Janez Janša in Gregor Virant (oz. njihove stranke/liste) so po javnomnenjskih raziskavah daleč pred drugimi. Foto: BoBo
Zoran Janković, Janez Janša in Gregor Virant (oz. njihove stranke/liste) so po javnomnenjskih raziskavah daleč pred drugimi. Foto: BoBo
Javnomnenjske ankete dajejo podobne rezultate

Daleč za njimi bi se uvrstili Socialni demokrati s štirimi, DeSUS s tremi in SNS z dvema odstotkoma glasov. Po en odstotek bi dobili LDS, NSi, SLS, Zares in TRS. 34 odstotkov vprašanih sicer še ne ve, koga bi volilo, je še pokazala telefonska anketa, ki so jo izvedli med 24. in 26. oktobrom na vzorcu 1020 polnoletnih oseb.

Omejeno število anketirancev (548) so v CRJM-ju vprašali tudi, koga bi najprej podprli, če bi imeli možnost neposredno voliti predsednika vlade. Kar 37 odstotkov se je opredelilo za Gregorja Viranta, 28 odstotkov bi podprlo Zorana Jankovića, 14 odstotkov predsednika SDS-a Janeza Janšo in pet odstotkov predsednika SD-ja Boruta Pahorja.

Napoveduje se visoka volilna udeležba
Število tistih, ki se bodo zagotovo udeležili volitev, je naraslo na 73 odstotkov, skupaj s tistimi, ki se jih bodo verjetno udeležili, pa se ta odstotek dvigne na 87. 54 odstotkov anketirancev sicer zatrjuje, da je njihova odločitev o izbiri stranke dokončna, 44 odstotkov pa, da ni dokončna.

Kar 73 odstotkov vprašanih sicer meni, da bi bil najprimernejši tip posameznika za vodenje vlade v naslednjem mandatu gospodarstvenik, le 14 odstotkov pa ocenjuje, da bi to moral biti izkušen politik.

68 odstotkov vprašanih podpira protestnike
Sodelujoči so odgovarjali tudi na druga aktualna vprašanja. Tako dobri dve tretjini ali 68 odstotkov podpira protestnike, ki se po svetu in v Sloveniji zbirajo pred borzami in bankami, medtem ko jih 23 odstotkov ne podpira. Še večji delež, kar 82 odstotkov, se strinja tudi z zahtevami protestnikov po reformiranju kapitalizma kot družbenega sistema, s tem pa se ne strinja 10 odstotkov vprašanih.

44 odstotkov anketirancev meni, da naj se izgradnja termoelektrarne Teš 6 v Šoštanju pospeši in zaključi, 23 odstotkov pa je za zaustavitev gradnje. Ob tem je zanimivo tudi, da je kar 77 odstotkov anketirancev mnenja, da Slovenija premalo vlaga v trajnostni razvoj in obnovljive vire.

Najbolj zaupajo Danilu Türku
Med političnimi institucijami je najvišjo povprečno oceno prejel predsednik republike Danilo Türk (3,36), precej slabše so se odrezali predsednik vlade Borut Pahor s povprečno oceno 2,28, državni zbor (2,12) in vlada (2,06). Nizko je bila ocenjena tudi opozicija (2,16).

Javnomnenjske ankete dajejo podobne rezultate