Virantova stranka ima največ možnosti za zmago, kaže anketa Dela. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Virantova stranka ima največ možnosti za zmago, kaže anketa Dela. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Anketiranci bi (anketa je bila opravljana med sedmim in 10. novembrom na vzorcu 910 ljudi), če bi bile volitve ta teden, največ glasov, 18,8 odstotka, namenili Listi Gregorja Viranta, sledi mu SDS s 17,7 odstotka, tretja pa je Lista Zorana Jankovića s 15,2 odstotka. Štiriodstotni parlamentarni prag bi prestopil le še SD, ki bi mu volivci namenili 5,4 odstotka glasov.

Blizu parlamentarnega praga bi bili še Stranka mladih Slovenije – Zeleni Evrope s 3,4 odstotka glasov in DeSUS z 2,9 odstotka. Volitev se ne bi udeležilo 6,3 odstotka volilnih upravičencev, 20,4 odstotka jih je še neopredeljenih, 1,2 odstotka volivcev pa ni prepričal nihče.

Glede na rezultate ankete bi stranka Zares dobila 0,2 odstotka, SLS 1,2 odstotka, LDS 1,5 odstotka in SNS 1,7 odstotka vseh glasov. Malo bolje bi se godilo TRS-u in NSi-ju, ki bi prejela 2,1 odstotka glasov.

Pri tem je bil narejen tudi izračun, kakšen bi bil izid, če bi upoštevali le glasove tistih, ki so dejali, da bodo šli na volitve. To bi sliko spremenilo. Po teh podatkih bi se v parlament uvrstilo šest strank: Lista Gregorja Viranta – 26 odstotkov, SDS – 24 odstotkov, Pozitivna Slovenija – 21 odstotkov, SD – osem odstotkov, SMS in Desus – oba po štiri odstotke.