Od jedrske nesreče je minilo 26 let. Foto: EPA
Od jedrske nesreče je minilo 26 let. Foto: EPA

Slovesnosti ob začetku gradnje novega sarkofaga se je udeležil tudi ukrajinski predsednik Viktor Janukovič. Okoli 20.000 ton težka struktura bo po načrtih prekrila stari sarkofag in preprečila možnost radioaktivnega sevanja.

Novi sarkofag naj bi končali in namestili nad poškodovani reaktor čez tri leta. Po predvidevanjih strokovnjakov naj bi 257 metrov visoka struktura vzdržala sto let.

Ob obletnici najhujše jedrske nesreče v zgodovini človeštva sta cvetje na prizorišču nesreče položila predsednik Janukovič in minister za izredne razmere Viktor Baloga.

Projekt je vreden 1,5 milijarde evrov, večji del pa bo poleg prispevkov mednarodnih donatorjev financirala Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD).

Na tisoče žrtev
26. aprila 1986 ob 1.23 je bil med izvajanjem varnostnega preizkusa uničen četrti reaktor nuklearke v Černobilu. Radioaktivne snovi, ki so pri tem ušle v ozračje, so močno onesnažile Ukrajino ter sosednjo Rusijo in Belorusijo.

Radioaktivni oblak je zajel praktično celotno Evropo, od Skandinavije na severu do Slovenije, Italije in Nemčije.

Ocene žrtev jedrske nesreče se močno razlikujejo. Ukrajinski uradni podataki navajajo, da je zaradi raka umrlo več kot 25.000 delavcev iz Ukrajine, Rusije in Belorusije, ki so pomagali odstranjevati posledice nesreče.

V ostankih reaktorja je še vedno okoli 190 ton visokoradioaktivne staljene sredice, ki jo pokriva skoraj 30.000-tonski sarkofag. Ta se je sicer že kmalu začel nevarno rušiti, zato so ga vmes uspešno okrepili.