V letu žensk smo poslušali ... Foto: EPA
V letu žensk smo poslušali ... Foto: EPA
Lana Del Rey: Umetno sproducirana barbika ali dejanski talent? Pop vprašanje leta.
Noel Gallagher je pokazal, da ne potrebuje Oasis, da preživi, kar mu očita njegov mlajši brat Liam Gallagher. Foto: EPA
Adele se je po debitantskem 19 vrnila z - 21. Foto: EPA
The Black Keys - najproduktivnejši dvojec v svetu bluz rocka? Foto: EPA
Veličastna, krasna Florence (and the Machine). Foto: EPA
Interpol v Križankah - koncert leta za sladokusce. Foto: MMC RTV SLO
Elton John - trdoživi flamingo popa v Stožicah. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Smrt Amy Winehouse je pretresla svet. Foto: EPA

Če je Adele s svojim drugim albumom 21 dokončno prodrla tudi čez britanske meje in podrla vse rekorde prodaj, je bila njena starejša rojakinja PJ Harvey tista, ki je po mnenju največ kritikov izdala album leta. Za Let England Shake je veteranka alter rocka prejela tudi prestižno nagrado mercury.
Z Otoka smo dobili tudi Ceremonials, drugi album rdečelase dive Florence Welch (Florence and The Machine), in čudovito novinko Anno Calvi, medtem ko so nam ZDA dale popfenomen leta, enigmatično Lano Del Rey.
V pregled smo zajeli še dogodke iz sveta glasbe, kjer je najbolj odjeknila smrt Amy Winehouse, sestavili pa smo tudi naš izbor koncertov leta v Sloveniji.

GLASBENI NOVINCI LETA:

- Lana Del Rey: Nedvomno največji meteor na glasbenem nebu v letu 2011. Enigmatična 25-letna Američanka buri duhove in sproža ugibanja, kaj na njej je pristnega, a vsi se v en glas strinjajo, da je glasba, nekakšen hommage preteklim časom, izjemna.
- Anna Calvi: 29-letna Londončanka se ponaša, da je posnela najbolj nekomercialen album leta. Kljub temu je bil album popoln zadetek v polno, Anno pa označujejo za "novo Patti Smith". Sama vidi več vzporednic z Edith Piaf in Nino Simone.
- Foster the People: Kalifornijski indie pop trio je postal fenomen, ko je na radijske valove prišel njihov singel Pumped Up Kicks in nemudoma postal himna poletja.
- The Vaccines: Angleško indie rock skupino, ki jo zaznamuje precej prvinski in minimalistični slog, so kritiki in blogarji opevali še pred izidom albuma.
- James Blake: 23-letni Londončan je žanr elektra/dub-stepa popeljal na novo, intimnejšo raven.
------------------------------------
- Cat's Eyes: Čudovito zlovešč stranski projekt pevca The Horrorsov.
- Noel Gallagher's High Flying Birds: Starejši brat Gallagher je mlajšemu dokazal, da za uspeh ne potrebuje Oasis.
- Miles Kane: V Last Shadow Puppets je igral drugo violino Alexu Turnerju (Arctic Monkeys), zdaj je pokazal, da mu gre solo prav tako dobro.
- Mona: Novi Kings of Leon.
- Yuck: Nasledniki Sonic Youth.
ALBUMI LETA:

- Adele: 21 – Adele bi bilo težko spregledati, saj je nedvomno prvo ime letošnje glasbene sezone. Z drugim albumom je danes 23-letna Angležinja dokazala, da ni muha enodnevnica in da za uspeh megalomanskih razsežnosti ne potrebuješ provokacij ali razkazovanja gole kože.
- The Black Keys: El Camino - El Camino je že sedmi album v 10-letni karieri teh ameriških blues rockerjev, ki so postali širši javnosti, ko so lani izdali izjemno uspešen album Brothers. Leto in pol pozneje so se vrnili s prav tako močnim, El Camino. Prvi singel Lonely Boy je že osvojil radijske lestvice.
- The Vaccines: What Did You Expect from the Vaccines? – The Vaccines so s prvencem upravičili oznako najbolj vroče nove skupine na Otoku.
- Metronomy: The English Riviera – Tretji album britanskih elektropoperjev je hkrati njihov najboljši. Singli The Bay, The Look, She Wants in Everything Goes My Way so najboljši dokaz.
- Anna Calvi: Anna Calvi – Brez pompa je 29-letna novinka sproducirala album, ki je dokaz, da vse v glasbeni industriji le ni manipulacija brezdušnih radijskih producentov.
- Florence and the Machine: Ceremonials – Drugi album 25-letne angleške rdečelase indie pop dive je nadgradnja prvenca Lungs, izpostaviti pa velja nalezljiva singla Shake it Out in No Light, No Light.
- The Naked+Famous: Passive Me, Agressive You – Petčlanska alter rock/elektropop zasedba je s pomočjo blogov in svojih nastopov v živo močno prerasla meje svoje rodne Nove Zelandije.
- Kasabian: Velociraptor – Nasledniki Oasis so znova navdušili z udarnim Velociraptorjem.
- PJ Harvey: Let England Shake – Na seznamih kritikov ni dvoma, kdo je posnel najboljši album leta – 42-letna alter rock veteranka Polly Jean Harvey je z Let England Shake močno pretresla Anglijo.
- Foster the People: Torches - prvenec, ki je navdušil vse, pa čeprav dejansko ne ponuja ničesar revolucionarno novega, a je všečen, nalezljiv in zabaven.
- Friendly Fires: Pala – Drugi album britanskih diskoalternativcev je bil obvezen album poletja 2011.
PESMI LETA:

- Video Games (Lana Del Rey): Prelepa pesem o propadajočem razmerju z retropridihom, s katero se je začel prodor Lane Del Rey med največje.
- Pumped Up Kicks (Foster the People): Himna poletja.
- Lights (Interpol): Ena najbolj dovršenih pesmi newyorških alternativcev s popolnim grajenjem tempa.
- Lotus Flower (Radiohead): Radiohead v najboljši formi.
- Rolling in the Deep (Adele): Prvi singel albuma 21 je bil številka 1 v kar 11 državah in je napovedal leto Adele.
- Punching in a Dream (The Naked and Famous), Blackout (Anna Calvi), Still Life (The Horrors), Switchblade Smiles (Kasabian), Under Cover of Darkness (The Strokes), No Light, No Light (Florence and the Machine), Lonely Boy (The Black Keys), Money (The Drums), The Bay (Metronomy), The Wilhelm Scream (James Blake), My Body (Young the Giant).

KONCERTI LETA (v Sloveniji): Koncertno poletje za ljubitelje indierocka.
- Žur z razlogom (ZircuS, Gutti, Low Frequency Club, Qualiass & Yanoosh, Klaxons), Maribor, 7. Maj – Britanski indierockerji Klaxons so predstavljali vrhunec že tradicionalnega dogodka.
- Mars Festival (Darkwood Dub, TBF, Rotor, Moby), Gospodarsko razstavišče, 26. maj – Ameriški veteran elektrorocka Moby po 15 letih drugič v Sloveniji.
- The Walkmen, Kino Šiška, 28. junij: Ameriški postpunk rockerji so se zdeli rojeni za intimno klubsko vzdušje Kina Šiške, kjer so postregli s kratkim, a eksplozivnim koncertom.
- The National, Križanke, 6. julij – The National so Ljubljano obiskali na krilih uspeha albuma High Violet, ki je bil eden najbolj hvaljenih albumov leta 2010.
- Interpol, Križanke, 16. avgust – Newyorške zastavonoše postpunka so v Ljubljani priredile pravo poslastico za njihove oboževalce. Eden boljših nastopov Interpola sploh.
- Itak Džafest 2011 (The Toronto Drug Bust, Dubioza Kolektiv, Wombats, Editors), Križanke, 10. september – Še en festival urbane glasbe mobilnih operaterjev je kronal indiepoletje.
- Elton John, Stožice, 11. november – Klasika za ljubitelje popveterana.
NOVICE LETA IZ SVETA GLASBE:
- 27-letna britanska pevka Amy Winehouse 23. julija, le mesec dni po beograjski koncertni polomiji, umre zaradi zaužitja prevelikega odmerka alkohola.
- 17-letno kanadsko popsenzacijo Justina Bieberja tri leta starejša oboževalka obtoži, da ji je spočel otroka.
- Težavna in večno sprta brata Gallagher po razpadu Oasis v letu 2011 s svojima novima skupinama tekmujeta za sam vrh britanske lestvice. Najprej je Liam z Beady Eye vrgel rokavico svojemu starejšemu bratu, ta pa mu je vrnil s svojimi Noel Gallagher's High Flying Birds in se zavihtel pred brata.
- Začetek konca Kings of Leon, ki so se iz alternative v zadnjih letih povzpeli v megazvezdnike? Bratje in bratranec Followill so poleti prekinili in odpovedali turnejo, potem ko je pevec Caleb malce pregloboko pogledal v kozarec. Sledila so medsebojna obtoževanja, javno pranje perila in pošiljanje "ta problematičnega" Followilla v center za zdravljenje zasvojenosti.
- Britanski altrockerji The Stone Roses oktobra napovedo ponovno združitev in v pičlih 14 minutah razprodajo prva dva povratna koncerta (150.000 vstopnic).
- Popdiva Beyonce je na podelitvi MTV-nagrad razkrila, da s svojim možem, hip hop velikanom Jay-Z-jem, pričakujeta prvega otroka.
V spodnjih videih še pesmi leta po našem izboru in galerija preostalih obrazov leta.
Kaja Sajovic