Foto:
Foto:
Predsednik Mednarodne agencije za jedrsko energijo Mohamed El Baradej.

Husein Musavian, vodja iranske delegacije, ki se je udeležila srečanja na sedežu Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) na Dunaju, je dejal, da je bila ustavitev prostovoljna gesta, s katero je Iran želel okrepiti zaupanje.

Musavian ni omenil, kdaj bo Iran nadaljeval postopek pridobivanja obogatenega urana. Ta se uporablja pri pridelovanju jedrskega goriva, visoko obogateni uran pa za izdelavo jedrskega orožja.

Bo resolucija sprejeta?
Francija, Nemčija in Velika Britanija se že od lanskega oktobra pogajajo z Iranom in želijo doseči prekinitev pridobivanja obogatenega urana. Države so pripravile resolucijo, v kateri so kot skrajni rok določile november. Za njen sprejem jo morata potrditi dve tretjini od 35 članov Sveta guvernerjev IAEA-ja.

El Baradej pušča odprte možnosti
Generalni direktor agencije Mohamed El Baradej je ob odprtju zasedanja Sveta guvernerjev dejal, da še niso določili skrajnega roka, do katerega bo moral Iran izpolniti zahteve glede jedrskega programa. Končanje razprave je po njegovih besedah odvisno od sodelovanja Irana in drugih držav.

Na tridnevnem zasedanju bo El Baradej predstavil tudi poročilo o libijskem uresničevanju sporazuma o neširjenju jedrskega orožja, guvernerji pa naj bi govorili še o krepitvi mednarodnega sodelovanja na področju jedrske varnosti in zaščiti pred jedrskim terorizmom.

Opozorilo EU-ja
Zunanji ministri EU-ja pa so Iran opozorili, da se bo moral soočiti z resnimi posledicami, če ne bo ustavil postopkov za bogatenje urana.