Foto: MMC RTV Slovenija/Maja Ikanovič
Foto: MMC RTV Slovenija/Maja Ikanovič

Na seji sveta onkološkega inštituta so člani sprejeli letno poročilo 2023 ter program dela in finančni načrt za letošnje leto, h kateremu mora podati soglasje še ustanovitelj, so sporočili iz inštituta.

Onkološki inštitut je svoje poslanstvo v letu 2023 po oceni generalnega direktorja Andraža Jaklja opravil zelo uspešno, tako po strokovni kot finančni plati, saj je zagotavljal pogoje za ustrezno strokovno obravnavo bolnikov z rakom. Poudaril je, da je inštitutu uspelo realizirati večino zastavljenih ciljev, presegel je zastavljen delovni program, ohranil stabilno finančno poslovanje in posloval s presežkom prihodkov nad odhodki za 3,9 milijona evrov, so zapisali v sporočilu po seji inštituta.

Lani je inštitut velik poudarek namenil reševanju prostorske stiske, med drugim je najel dodatne prostore na Proletarski ulici v Ljubljani, kamor se je preselil upravljavski del državnega programa Zora. Nadaljevali so projekte Protonski center, nadgradnjo stavbe H in gradnjo stavbe R ter novogradnjo Onkološkega inštituta v Polju.

Z Univerzitetnima kliničnima centroma Ljubljana in Maribor so sklenili dogovor za skupen projekt medicinskega ciklotrona, s čimer bo Slovenija pridobila lastno proizvodnjo izotopov za potrebe diagnostike PET/CT.

Opravili več prvih in kontrolnih pregledov

Sorodna novica Ljubljanski Onkološki inštitut lani posloval s 5,3 milijona evrov presežka

Strokovna direktorica inštituta Irena Oblak je povedala, da je bilo leto 2023 s strokovnega vidika izziv, saj so se bojevali s številnimi okužbami s covidom-19 pri bolnikih in zaposlenih, za kar so uvajali številne epidemiološke ukrepe. "Poleg tega je potekala na onkološkem inštitutu tudi požarna sanacija, ki je prav tako zahtevala številne organizacijske premike za neprekinjeno obravnavo bolnikov," so njene besede zapisali v sporočilu. Irena Oblak je dodala, da so lani načrtovani obseg dela presegli na vseh segmentih delovanja, glede na realizacijo v letu 2022 so opravili 8,2 odstotka prvih pregledov več in štiri odstotke kontrolnih pregledov več.

Letos načrtujejo izravnan poslovni rezultat

Člani sveta so obravnavali in sprejeli tudi program dela in finančni načrt za letošnje leto. Jakelj je poudaril, da v letu 2024 načrtujejo izravnan poslovni rezultat, načrtovani celotni prihodki znašajo 196,5 milijona evrov, odhodni pa 196,4 milijona evrov. V letu 2024 načrtujejo presežek za 120.790 evrov.

Ob tem v inštitutu v sklopu programa specialistične ambulantne dejavnosti v letu 2024 pričakujejo nižjo realizacijo števila točk za 0,6 odstotka glede na realizacijo v lanskem letu, in sicer zaradi pravil Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, ki določajo, da se ob apliciranju dragih zdravil ne smejo obračunavati ambulantni pregledi. Zaradi tega načrtujejo tudi za 4,5 odstotka nižjo realizacijo števila pregledov glede na realizacijo v letu 2022.

Načrtujejo, da se bo število zaposlenih v letu 2024 v primerjavi s številom zaposlenih v letu 2023 povečalo za 90 novo zaposlenih delavcev.