Osebje k bolnici prihaja z osebno zaščitno opremo. (slika je simbolična) Foto: EPA
Osebje k bolnici prihaja z osebno zaščitno opremo. (slika je simbolična) Foto: EPA

Na kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana zdravijo Slovenko, ki se je pred kratkim vrnila iz Afrike, in to z območja, kjer je virus ebole še dejaven. Prvi preliminarni izvidi na ebolo so bili negativni. Dokončni pa bodo znani v soboto. Dokler sum ni potrjen ali ovržen, pa bodo primer obravnavali, kot da gre za okužbo, je v četrtek pojasnil predstojnik infekcijske klinike Franc Strle.

Bolnica ima še vedno vročino, kar je eden izmed znakov te bolezni, a vročina je tudi znak drugih bolezni, kot so malarija, denga, hepatitis ali tifus, lahko gre tudi za gripo ali kak drug virus. V primeru potrditve ebole bo naslednji korak iskanje ljudi, ki so bili v stiku z obolelim človekom.

V UKCL-ju so pojasnili da se virus prenaša kapljično, kar pomeni, da se širi predvsem s kašljanjem, kihanjem, kričanjem ipd., sicer pa nevarnosti ni. Kapljice imajo doseg enega metra, bolnik pa ni kužen, dokler ne zboli, kar pomeni, da se morebitni ljudje, ki so bili v stiku z obolelo osebo, ne morejo okužiti, dokler okuženi nima simptomov bolezni.

Kaj je ebola?
Ebola je ena izmed najbolj nalezljivih virusnih bolezni in zanjo ni cepiva. Pogosto okužba vodi v smrt. Simptomi okužbe so mrzlica, bruhanje, driska, splošno slabo počutje in bolečine v mišicah ter sklepih, v skrajnih primerih pa tudi notranje in zunanje krvavitve.

Virus so prvič odkrili pred skoraj štirimi desetletji v današnji Demokratični republiki Kongo v osrčju Afrike. Najhujša epidemija do zdaj je izbruhnila konec leta 2013 v Gvineji, od koder se je bolezen hitro razširila v sosednje zahodnoafriške države in do zdaj zahtevala že več kot deset tisoč življenj.

Prve analize kažejo, da ne gre za ebolo
Prve analize kažejo, da ne gre za ebolo