Ljubljanski klinični center bo leto končal s 16 milijoni evrov primanjkljaja. Foto: BoBo
Ljubljanski klinični center bo leto končal s 16 milijoni evrov primanjkljaja. Foto: BoBo
UKCL bo imel 16 milijonov minusa

Predsednica sveta Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Saša Markovič Predan je ob robu seje sveta zavoda pojasnila, da gre izguba predvsem na račun bolnikov, ki jih v UKC-ju obravnavajo, a Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) teh storitev zaradi preseganja programa ne plača. Letos so v ljubljanskem UKC-ju obravnavali okoli 4.000 takšnih bolnikov.

"Ni prav, da ne dobimo plačanih tistih bolnikov, ki imajo status zavarovane osebe. Naši zdravniki ne morejo odklanjati bolnikov. Drugi izvajalci lažje preusmerijo svoje bolnike v UKC, mi ne moremo več nikamor preusmerjati, tudi pred vrati jih ne moremo puščati," je dejal v. d. generalnega direktorja kliničnega centra Simon Vrhunec.

Napovedane spremembe programa
Po njegovih besedah je ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc sicer napovedala določene spremembe pri plačevanju programa, a še niso prejeli nobene uradne informacije, kaj bo to pomenilo za klinični center.

Vrhunec pričakuje, da bodo ob nespremenjenih pogojih poslovanja drugo leto ustvarili 12 milijonov evrov primanjkljaja. Svet UKC-ja po besedah Markovič Predanove podpira vodstvo, da zahteva širitev programa. V prihodnjem letu bodo po predvidevanjih Vrhunca obravnavali že 7.000 bolnikov več, kot pa jih zdaj plača ZZZS.

Na seji so tudi obravnavali problematiko čakalnih dob. Vzrok za dolge čakalne dobe ostaja isti, to je pomanjkanje zdravnikov in programa. Če ne bo pomoči, da se normalizira število zdravnikov ali pa se odobri dodatni program, bodo čakalne dobe ostale enake, opozarja Markovič Predanova.

Tuji kirurgi na gostovanju
Po številnih težavah v preteklosti pa zdaj dobro poteka program otroške srčne kirurgije. Tako po besedah predsednice sveta dobro sodelujejo z bolnišnicama v Pragi in v Münchnu, vse več pa operirajo tudi v UKC-ju.

V Sloveniji so letos operirali kirurgi iz Češke, Nemčije in Italije, z njimi pa se usposablja tudi domači kirurgi. Trenutno je bilo operiranih 53 otrok. Če bodo starši privolili, bodo v UKC-ju operirali tudi sedem otrok, ki so sicer na listi za operacijo v Münchnu in Pragi.

UKCL bo imel 16 milijonov minusa