Po sprejetju micro USB-ja za enotni polnilnik je bil zdaj še določen standard za enotno povezovanje prenosnih telefonov z računalniki. Foto: MMC RTV SLO
Po sprejetju micro USB-ja za enotni polnilnik je bil zdaj še določen standard za enotno povezovanje prenosnih telefonov z računalniki. Foto: MMC RTV SLO

S tem je narejen nov korak na poti do enotnega polnilnika za prenosne telefone na globalni ravni, ki jo je zastavila Evropska komisija. Sledi lanskemu dogovoru, s katerim se je 14 vodilnih proizvajalcev prenosnih telefonov zavezalo, da bodo harmonizirali polnilnike za mobilnike, ki imajo možnost podatkovne povezave z računalnikom in so v prodaji v EU-ju.

"Enotni polnilnik bo olajšal življenje"
Evropski komisar za industrijo in podjetništvo Antoni Tajani je ob tem izrazil zadovoljstvo, da sta CEN-CENELEC in ETSI izpolnila prošnjo komisije in v čim krajšem času razvila tehnične standarde, potrebne za uvedbo enotnega polnilnika. "Enotni polnilnik bo olajšal življenje potrošnikom, zmanjšal količino odpadkov in koristil podjetjem. Torej zmagovalni položaj za vse," je povedal Tajani.

Za zdaj so polnilniki za prenosne telefone nezdružljivi, kar pomeni, da s polnilniki, ki jih svojim mobilnikom prilaga določen proizvajalec, ni mogoče polniti mobilnikov drugih proizvajalcev. Komisija je zato povabila proizvajalce, naj se dogovorijo glede tehničnih rešitev, potrebnih za uvedbo enotnih polnilnikov za prenosne telefone različnih proizvajalcev.

Micro-USB rešitev sprejemljiva za vse
Vodilni proizvajalci prenosnih telefonov so se posledično junija lani s skupnim dogovorom zavezali, da bodo možnost polnjenja z enotnim polnilnikom za mobilnike, ki imajo možnost povezave z računalnikom, zagotovili prek priključka Micro-USB.

Dogovor so podpisali Apple, Emblaze Mobile, Huawei Technologies, LGE, Motorola Mobility, NEC, Nokia, Qualcomm, Research In Motion (RIM), Samsung, Sony Ericsson, TCT Mobile (Alcatel), Texas Instruments in Atmel.