Letalo Solar Impulse 2 naj bi obkrožilo svet, s čimer naj bi spodbujalo razvoj zelenih tehnologij. Foto: Reuters
Letalo Solar Impulse 2 naj bi obkrožilo svet, s čimer naj bi spodbujalo razvoj zelenih tehnologij. Foto: Reuters

Letalo je sicer pred devetimi meseci zaradi okvare baterij prisilno pristalo na Havajih. Ekipa je v vmesnem času popravila okvaro na baterijah, ki so jo povzročile predvsem tropske temperature.

Solar Impulse 2 je tako v soboto zvečer po krajevnem času po treh dneh v zraku pristalo v Kaliforniji, s čimer je končno preletel Tihi ocean, kar predstavlja deveto od 13 stopenj poti okoli sveta.

"Tihi ocean je opravljen, prijatelj. Všeč mi je, ampak je konec," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP tik pred pristankom dejal vidno olajšani pilot, švicarski avanturist Bertrand Piccard. Polet je po njegovih besedah predstavljal tehnični izziv. Prečkanje Tihega oceana je namreč od vseh delov poti najbolj nevarno, saj v primeru morebitnih okvar ni veliko krajev za zasilni pristanek. Pristanek so sicer prestavili za več kot dve uri.

Spodbujanje zelenih tehnologij
Solar Impulse 2 je propelersko letalo na električni pogon, ki ga napaja več kot 17.000 sončnih celic na krilih, za shranjevanje energije pa skrbijo litij-ionske baterije. Premer kril ima večji od boeinga 747, tehta pa 2,3 tone, kar je nekaj več kot povprečen avtomobil.

Projekt so načrtovali več kot 12 let, njegov namen pa je predvsem spodbujanje razvoja zelenih tehnologij in opozarjanja na podnebne spremembe.