Znanost in tehnologija

Poudarki

  • Esina misija, Nasa je odstopila
  • Leta 2034 predvidena velika različica LISE
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.9 od 61 glasov Ocenite to novico!
Lisa Pathfinder
LISA z ločenim pogonskim modulom (računalniško generirana podoba). Foto: ESA
Lisa Pathfinder
Zadnje priprave pred izstrelitvijo, ki bo enkrat letos - predvidoma novembra. Foto: ESA–P. Sebirot, 2015
Gravitacijski valovi
Vizualna ponazoritev gravitacijskih valov. Foto: Nasa
       Ta misija je izjemno zahtevna. Orala bo ledino za vse preostale vesoljske projekte, namenjene opazovanju gravitacijskih valov, s čimer bo odprla novo okno v kozmos.       
 Paul McNamara, znanstvenik na projektu
Lisa Pathfinder
Kocke iz zlitine zlato-platina. Na levi so nebrušeni modeli, na desno pa že obdelani, testni primerki. Foto: Esa
Lisa Pathfinder
Veliko in zapleteno ohišje je namenjeno temu, da kocki kar se le da izolira od kakršnih koli zunanjih vplivov. In od vplivov ohišja tudi. Foto: ESA/ATG medialab
Gravitacija
Ponazoritev vpliva, ki ga na tkanino prostor-čas izvaja sila težnosti. LISA pa ne išče tega statičnega vpliva, temveč valove, ki nastanejo, ko se masivno telo premika in pospešuje. Foto: ESA–C.Carreau
Lisa Pathfinder
Ponazoritev osemtedenske poti Pathfinderja od Zemlje do točke L1. Foto: ESA/ATG medialab
Vega
Izstrelitev bo izvedla evropska raketa Vega. Foto: ESA - S. Corvaja, 2012
Lisa Pathfinder
Notranji merilni in stabilnostni mehanizem. Kocki bosta, če bo šlo vse po Esinem načrtu, le prosto lebdeli v obeh komorah. Foto: Esa

Dodaj v

Foto, video: Prelomni Pathfinder z zlatima kockama odpira novo okno v vesolje

Iskanje gravitacijskega valovanja
5. september 2015 ob 15:00,
zadnji poseg: 5. september 2015 ob 15:48
Ljubljana - MMC RTV SLO

Evropska vesoljska agencija bo kmalu v nebo izstrelila LISA Pathfinder, s katerim hoče kot prva v zgodovini zaznati gravitacijske valove in s tem odpreti povsem nov način gledanja v vesolje.

Svetloba je tisti medij, prek katerega spoznavamo preostalo na Zemlji in v vesolju. Ima kopico lastnosti, ki veliko povedo o njenem izvoru. Tisoče teleskopov je stoletja zbiralo elektromagnetno valovanje iz oddaljenih prostranstev in znanstvenikom omogočalo grajenje baze znanja.

Obstaja pa še ena pot: gravitacijsko valovanje. Tudi ti valovi imajo - tako kot svetloba - valovno dolžino, amplitudo, frekvenco, polarizacijo itd. V vesolju so, tako za zdaj kaže, vseprisotni in bi lahko znanstvenikom omogočili povsem novo okno v svet. Poenostavljeno - kot bi na Zemlji poleg vida naenkrat vključil še sluh.

Težava je v tem, da gravitacijskih valov do zdaj ni še prav nihče neposredno zaznal. Pa čeprav je njihov obstoj napovedal Albert Einstein s svojo teorijo splošne relativnosti skoraj natanko 100 let nazaj. Imamo sicer dobre posredne dokaze zanje: nekatere binarne zvezde se obnašajo natanko tako, kot predvideva teorija. Toda to ni dovolj. Gravitacijske valove je treba najprej neposredno odkriti, potem lahko znanost začne graditi koncept, kako z njimi vesolje tudi gledati.

Neuhojene poti
Evropska vesoljska agencija je zato pred več kot desetletjem začela razvijati misijo LISA (Laser Interferometer Space Antenna), s katerim bo poskušala doseči oboje hkrati. Uspeh bi bil prelomen, na kar kaže tudi dejstvo, da so prej omenjeni posredni dokazi gravitacijskega valovanja leta 1993 prinesli Nobelovo nagrado za fiziko.

"Ta misija je izjemno zahtevna. Orala bo ledino za vse preostale vesoljske projekte, namenjene opazovanju gravitacijskih valov, s čimer bo odprla novo okno v kozmos," je izjavil znanstvenik pri projektu, Paul McNamara.

Misija je zelo dolgoročna in bo potekala v več korakih. Po 15 letih razvoja je prvi tik pred vrati: še letos bo Esa na raketi Vega v vesolje poslala izjemno natančen satelit LISA Pathfinder, so sporočili z ustanove. Ali bo dovolj natančen, pa seveda še ni znano, saj se bo ukvarjal s prelomnimi izzivi. Z njim želi Esa vnaprej preizkusiti, ali je celoten grandiozni in dolgo grajeni koncept sploh uporaben.

Popačenja v tkanini prostor-čas
Kaj pa sploh so gravitacijski valovi? Kot je znano in dokazano, gravitacija ukrivlja "tkanino" prostor-čas. Najpogosteje uporabljena analogija: če na razpeto rjuho položimo pomarančo, se bo tkanina okoli nje nekoliko ukrivila, če položimo lubenico, se bo še bolj. Ampak to niso gravitacijski valovi, je le dokaj fiksno in lokalno ukrivljenje.

Gravitacijsko valovanje pa nastane, ko masivno telo pospešuje. To se navadno zgodi v binarnih sistemih, ko dve telesi krožita v paru okoli skupnega težnostnega središča. To je denimo par Pluton-Haron, so binarne zvezde, dvojne črne luknje, lahko pa tudi nekatere nevtronske zvezde. Če se dve črni luknji približujeta druga drugi, pospešujeta svoje kroženje, in to je tisto, kar razpošlje motnje prostor-času daleč naokoli. Povezano je tudi z visokoenergijskimi dogodki, kot so eksplozije zvezd (supernove) ali celo sam veliki pok.

Prednost pred svetlobo je, da gredo valovi popačenja v prostoru-času nemoteno skozi snov. Če je med Zemljo in nekim objektom velik oblak prahu in plina, ki bi svetlobo zaustavil, za težnostno valovanje to ni težava.

Komaj zaznavne spremembe
Težava pa je v tem, da so nastali valovi kljub nepredstavljivo visokim oddanim energijam še vedno zelo, zelo šibki in majhni. Tudi zato jih s površja našega planeta neuspešno poskušajo zaznati že desetletja, saj je Zemlja sama moteči dejavnik.

Zato bo LISA Pathfinder postavljen 1,5 milijona kilometrov stran od Zemlje, in to na sladko težnostno točko L1. Tam vlada precej večja "tišina" in manj je težnostnih sprememb, saj je točka stabilna in se glede na prej omenjena objekta ne spreminja.

Glede na cilje Ese je to zelo pomembno. Na agenciji namreč nameravajo izmeriti izjemno drobno krčenje prostora, primerljivo s tem, da se prostor med dvema milijonoma kilometrov oddaljenima objektoma zmanjša za milijoninko milijoninke metra.

Zlati kocki
Pathfinder bo to najprej poskušal na precej manjši skali. Znotraj same naprave bosta postavljeni dve kocki iz zlata in platine z medsebojno razdaljo 38 centimetrov. Ne bosta pritrjeni, temveč bosta lebdeli v dveh posebnih vakuumskih komorah, tako kot da satelit okoli njiju sploh ne bi obstajal. Obdani bosta z veliko količino zapletenih merilnih naprav, ki bodo ves čas merile njun položaj.

Naloga je daleč od enostavne, saj je treba odstraniti ogromno drugih dejavnikov, ki bi lahko povzročili premike. Sončna svetloba bo še vedno izvajala pritisk na sončno plovilo, še vedno bo potopljeno v številna magnetna polja, in še vedno so tu spremembe zaradi padajočih/naraščajočih temperatur. Tudi satelit sam ima lastno težnost, ki bo vplivala na eksperiment. In ne nazadnje, tudi v najboljšem vakuumu še vedno obstajajo molekule, ki se bodo v kocki zabijale. Esa pa hoče meriti premike kocke v rangu pikometra - torej le drobca premera atoma.

Mikronewtonski potisniki
Pri tem bo treba v teh dolžinah prilagajati tudi položaj satelita glede na v notranjosti lebdeči kocki. Za to so razvili poseben laserski sistem v kombinaciji s potisniki, ki bodo oddajali komaj zaznaven, mikronewtonski pritisk. "Skrajna natančnost meritev in nadzor nad plovilom, ki je pri tem potreben, sta nam v hud izziv," je izjavil César García Marirrodriga, vodja projekta.

"Pravzaprav je pri tem popolnoma novem tipu misij vse izziv. Od inovativnih instrumentov, novega modeliranja samogravitacije znotraj plovila do kompleksnih integracijskih testov. Inženirske in znanstvene ekipe so se soočile z zastrašujočimi nalogami. In zdaj smo tu: plovilo je pripravljeno na izstrelitev," je dodal.

Raketo Vega, ki bo LISO popeljala v orbito okoli Zemlje, bodo predvidoma prižgali novembra iz Francoske Gvajane. LISA bo polagoma, čez predvidoma osem tednov, z lastnim pogonom zapustila orbito Zemlje in se ugnezdila na L1.

Glavna predstava pride zatem
Če bo šlo vse po sreči, bo ta pilotni projekt prižgal zeleno luč za glavno predstavo: LISA (brez Pathfinder). Esa si ga je zamislila kot sistem treh satelitov okoli točke L1 v obliki pravilnega trikotnika. Vsak naj bi bil od drugih dveh oddaljen natanko pet milijonov kilometrov. Tri naprave bi se medsebojno spremljale z laserji, natanko merile oddaljenost in iskale pikometrske popačenosti. Isto kot pri dveh zlatih kockah, le precej bolj ambiciozno.

Vse po sreči za Eso do zdaj zagotovo ni šlo. Pri prvotnem načrtu je sodelovala tudi Nasa in s tem prevzemala del razvoja opreme in financiranja. Leta 2011 pa je od misije odstopila in pri tem navedla krčenje proračuna. S tem je celotno breme padlo na Eso, ki je zato pripravila alternativni scenarij, poimenovan eLISA. Ta je zdaj aktualen in predvideva "le" dva satelita, oddaljena milijon kilometrov. Po poročanju BBC-ja pa je to povzročilo zgražanje v znanstveni skupnosti in vsebinska vprašanja, ali bi s tem lahko res dobili zanesljive potrditve težnostnih valov. Po poročanju britanskega medija je misija do zdaj stala 440 milijonov evrov. Glavni izvajalec je Airbus.

Ker je do leta 2034, ko naj bi glavni sistem zletel v nebo, še veliko časa, se bo morda Nasa spet pridružila projektu. Na BBC-ju špekulirajo, da utegne tudi Esa sama spet pognati projekt v prvotnem obsegu. Do takrat pa bo (skoraj) gotovo Evropski vesoljski agenciji pridružena tudi Slovenija.

Valovi velikega poka
Tema gravitacijskih valov je bila pred kakim letom aktualna tudi zaradi, kot so se tedaj izrazili, "odmeva velikega poka". Ekipa znanstvenikov je na Antarktiki merila polarizacijo najstarejše svetlobe sploh, kozmičnega mikrovalovnega sevanja. Teorija namreč pravi, da je ob velikem poku nastalo največje gravitacijsko valovanje vseh časov, takšno, da je veliko kot vesolje samo in da v 14 milijardah let še niti dvakrat ni zanihalo. To valovanje bi moralo pustiti svoj prstni odtis na prasevanju in ekipa za BICEP2 je takrat menila, da je zaznala prav to. Omenjala se je Nobelova nagrada, a zgodba se je končala tako, da so priznali napako in začeli znova. Morda bo morala tudi Esa, če Pathfinder ne bo obrodil sadov.

Video 1: Zlati kocki v notranjosti plovila

Video 2: Animacija izstrelitve na raketi Vega

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
janezdolzan
# 05.09.2015 ob 15:10
v to smer bi moral iti svet, naprej, po poti znanosti

ne pa nazaj v srednji vek
luckyss
# 05.09.2015 ob 17:11
@DrMatilda
Res ne vem zakaj svojega talenta ne izkoristiš v politiki...
V parlamentu bi te plačala z zlatom vsaka stranka in vsaj polovica parlamentarcev bi mislila, da resno razpravljaš :))
Thorr_
# 05.09.2015 ob 17:07
@DrMatilda
super to. U should write a paper :D
MucaMaca
# 05.09.2015 ob 15:55
Hvala za zanimiv članek, še več takšne vsebine prosim.
G.Bruno
# 06.09.2015 ob 09:48
DrMatilda in Senzor - za letos je že malo pozno, toda drugo leto se pridružita CERN poletnemu programu za študente. Zelo bodo veseli vaju in vajinih teorij.

http://home.web.cern.ch/students-educators/summer-student-programme
Tomasz Kuszczak
# 05.09.2015 ob 16:21
Islam se maščuje že karikaturistom in pisateljem, kaj bi šele znanstvenikom naredili... Ni čudno, da se ti bolj malo oglašajo.
G.Bruno
# 06.09.2015 ob 22:31
Senzor
G.Bruno, jaz ne grem v tisti levji brlog. Lahko se prijaviš sam, ampak te še zadnjič pošteno opozorim. CERN NI znanstveni center. Vsi ki vstopate, up pustite.

He,he. Res je CERN hudičeva stvaritev. Tudi hudičev HTTP protokol, brez katerega ti nebi mogel izlivati svoje modrosti na tem forumu, izvira od tam. Tisti, ki so se na čudežen način rešili iz tega pekla, vedo povedati, da je v CERNU najhujša soba 404. Vse datoteke izginejo v tisti sobi, če pa v njej kaj iščeš, dobiš samo zloben odgovor: Room 404: file not found.
Nikec3
# 05.09.2015 ob 18:31
L1 torej ni točka, ampak kar obsežno območje.

L1 je neskončno majhna izračunana točka, sateliti pa se nahajajo v njeni bližini.
LjudjeSoOvce
# 05.09.2015 ob 16:17
long island: Zadnji "znanstveni" prispevek iz "tistih krajev" je prišel pred več kot 250 leti - težko se maščuješ neobstoječi zadevi.
U5K0
# 05.09.2015 ob 16:15
Glede na to, da je celoten kimentariat zašel iz teme, bom pa še jaz.

NASA ima za leto 2015 na voljo 3,6 krat toliko sredstev kot ESA. Slovenija k temu ne prispeva praktično nič. Tudi če gledamo znesek na prebivalca ali na enoto BDP nas je lahko sram.

Toliko o "naši" naprednosti.
LjudjeSoOvce
# 05.09.2015 ob 15:54
Nihče izmed nas ne bo nikoli živel na drugih planetih, ne bo se sporazumeval z domnevnimi drugimi civilizacijami, raje se sredotočimo na bivanje na Zemlji.

Odvisnost od ene zvezde, življenje na eni nestabilni piki, ki ima za las debelo uporabno trdno skorjo, in čakanje na letečo skalo, da evolucijo še najmanj šestič resetira, je zelo smortna razvojna usmeritev in garancija preživetja biološke vrste.
DE(j)MOKRA(s)T
# 05.09.2015 ob 15:38
Bob Sacamano, ni islam škodoval znanosti ampak krščanstvo, npr. Giordano Bruno je leta 1593 Rimu v roke papeški inkviziciji. Inkvizicijska obtožnica ga je bremenila zagovarjanja obstoja mnogih svetov in neskončnosti vesolja.
Papež Klemen VIII. je odredil, da mora biti obsojen kot nepoboljšljiv heretik. Njegova unitarijanska prepričanja so bila zadosten razlog za smrtno obsodbo. Inkvizicija ga je izobčila iz katoliške cerkve in obsodila na smrt, Bruno pa je razsodbo sprejel z besedami: »Vi, ki sodbo izrekate, se je bojite bolj kot jaz, ki jo sprejemam.« Po tem, ko so ga izročili posvetnim oblastem, je bil 17. februarja 1600 zažgan na grmadi na rimskem trgu Campo del Fiori. Pred usmrtitvijo so mu z ostjo prebodli jezik, češ da je imel »zloben jezik«. Njegove posmrtne ostanke so odvrgli v reko Tibero, vsa Brunova dela pa so se znašla na seznamu prepovedanih knjig
LjudjeSoOvce
# 05.09.2015 ob 15:35
[...]"z lastnim pogonom zapustila orbito Zemlje in se vgnezdila na L1. Tam je že kopica satelitov, med drugim nedavno prispeli... "[...]

L1 torej ni točka, ampak kar obsežno območje.
LjudjeSoOvce
# 09.09.2015 ob 11:44
Pardon - pomota. Nenamerno sem zašel na zasedanje bralcev revije Misteriji.
miroB
# 08.09.2015 ob 08:46
Koliko filozofiranja.. Svašta...

G.Bruno in kompanija: svaka vam čast, da se vam da ukvarjati in replicirati na umotvore raznih wannabe poznavalcev znanosti, ki se zbirajo tu... :D
mornar1310
# 07.09.2015 ob 13:41
Takšne novice pa rad preberem. Ko bi bilo vsaj še več uspešnih in zanimivih novičk kot je ta!!!!
LjudjeSoOvce
# 05.09.2015 ob 20:04
L1 torej ni točka, ampak kar obsežno območje.

L1 je neskončno majhna izračunana točka, sateliti pa se nahajajo v njeni bližini.


Prav imaš, Nikec3. To je bolj pravilen zapis.
MP3CE
# 10.09.2015 ob 07:36
Menim, da matilda in senzor pri svojem pisanju uporabljata sofisticirano programsko opremo:
LINK
Arsenal_fan1
# 05.09.2015 ob 22:20
@SamoRes

Ce bi vsi razmisljali tako kot ti bi verjetno se danes ziveli v jamah...
long island
# 05.09.2015 ob 17:14
^^
Nekaj bojo že pogruntali.
miroB
# 09.09.2015 ob 14:43
Hehe... Zasedanje bralcev Misterijev in Ramusovih namestnikov.... :D
Vongobongo
# 09.09.2015 ob 10:21
Senzor

Moram priznat da si me do solz nasmejal z svojimi trditvami. Gravitacije ni, je samo eter. Ti ves da ves vec kot solani znastveniki ( vec njih) . CERN je delo hudica ;) "galileo was wrong" je zate prava znastvena stran, saj se na veliko ukvarjajo z idejo da je zemlja center vesolja( RKC ideja). Se in se veliko zmot si napisal. Predsem pa dokazal da popolnoma nerazumes kvantne fizike ;)
GD
# 05.09.2015 ob 16:23
Bravo EU, skupaj z ZDA smo dalec pred ostalimi.
=splinter=
# 05.09.2015 ob 15:42
Prvič, L1 je vedno lociran za Zemljo (glede na Sonce), kar pomeni manj motečega pritiska sončnega vetra in manj svetlobe.
in se vgnezdila na L1. Tam je že kopica satelitov, med drugim nedavno prispeli Nasin DISCOVR ter leta 2018 še James Webb.

L1 je točka med Zemljo in Soncem in ni za Zemljo. James Webb Space Telescope bo pozicioniran na točki L2 in ne L1.
janezdolzan
# 05.09.2015 ob 15:42
kaj naj porečem, živimo v sedanjosti...scenariji so podobni, vloge druge.
ancient
# 09.09.2015 ob 18:14
@senzor
1.Prostor je sestavljen iz NIČ.....
2. Za pojasnjevanje učinkov etra potrebuješ samo pritisk, vzgon in gostoto, mogoče še temperaturo....

Emm....tole dvoje nekako ne gre skupaj...?
Partizan Miha
# 07.09.2015 ob 21:42
Foto, video: Prelomni Pathfinder z ZLATIMA KOCKAMA !odpira novo okno v vesolje.

Dobro, da vem, kje so ga parkirali, pa, da ga nihče ne čuva :) Ne se bunit, to bom storil potem, ko bo končal svojo znanstevno nalogo. :))
mb128
# 05.09.2015 ob 16:07
No ja vse lepo in prav. Znanost napreduje in prav je tako. Mene pa zanima samo ena stvar. Kaj pa interference?
luckyss
# 05.09.2015 ob 16:03
No končno bodo pogruntali po kakšnem principu se gibljejo NLP-ji in zakaj nam njihovi pospeški in izginjanja niso logični - zato, ker se pomikajo v vrzeli med prostorom in časom ;)

Sem si dovolil tovrsten komentar, preden pridejo na površje verujoči s svojimi svetimi knjigami, ki pa jim začuda nekateri posvetite precej pozornosti in truda..
r5
# 05.09.2015 ob 15:38
Srednji vek je bil v Evropi mračni vek, v katerem smo lovili in zažigali "čarovnice". V drugih svetovih (tudi arabskem) pa je bil precej bolj napreden in razsvetljen. Kaže, da se vračamo v srednji vek. V prvi vrsti zaradi nas samih.
Ampak ravno zaradi "in vendar se vrti" upanje ostaja. Hvala za dober prispevek.
Typha Latifolia
# 07.09.2015 ob 21:54
Po moje gravitacijskih valov nebodo odkrili, vsaj ne z laserji in lebdečimi kockami.
Iskanje gravitacijskih valov z razdaljami in laserji ni možno,
Primerjava tkanine prostora s prtom.
Če se na prt nariše en meter dolga črta in se prt naguba bo črta še vedno 1m dolga.
Lahko nas gravitacija guba kolikoh hoče smo le del tega gubanja in ga ne moremo zaznat.

Prvo bo potrebno pogruntat kako stopt ven iz našega prostora in pogledat s strani.
Senzor
# 05.09.2015 ob 19:53
Najprej offtopic, kot komentarji pred menoj.

r5
# 05.09.2015 ob 15:38


Ko je bil pri nas mračni srednji vek (ki čisto tako mimogrede ni krščanski, ampak katoliška uredba posvetne nadvlade), so arabci ravno tako ponavljali samo tisto, kar so že stoletja pred nastankom islama babilonski in drugi astronomi. Arabci po 700AD niso dodali veliko k matematiki in astronomiji, ampak so ohranili tisto, kar so drugi narodi vedeli dolga stoletja pred njimi.

DE(j)MOKRA(s)T, long island

Popravek. Kako je lahko nekaj krščansko, če pa zažiga Biblije in tiste, ki jih berejo? Mislim, da sta zmedla pojme. Inkvizicija je bila katoliška, ne protestantska. Protestantizem je Kristusov nauk. Kaj pri "ne ubijaj", "ne malikuj", "ne pričaj po krivem" ni jasnega? Kaj pri "volkovih v ovčjih preoblekah" ni jasnega? Kaj pri onih, ki umirajo pod ISIL meči v Kristusovem imenu, današnji javnosti ni jasno?

Po njih dejanjih jih boste spoznali. Krščanstvo v resničnem svetu (od 2:10 naprej):


Ena sama oseba. Ni čudno, da ljudje nimajo pojma. Najbrž zato, ker je tudi tako, kot je zapisano-
ker krivica prevladuje, se je ljubezen mnogih ohladila. Ljudje je očitno nimajo, da ne ločijo med sovraštvom in agape.

Ontopic:
DrMatilda, kudos za trud, da si upaš napisati nekaj rahlo nasprotnega uradni dogmi moderne znanosti. Po odzivih vidiš, da te ne upoštevajo, ker svojega mnenja nisi napisal iz NASA hq. Čudno, ker bi stavil, da je človek sposoben kritično razmišljat in si ustvarit lastno mnenje.
Bi ti pa priporočal, da pozabiš na uradne zmote in si ogledaš tole:

Tesla in teorija dinamične gravitacije- na yt je tudi zanimiv opis.


A to je herezija, ker sta J.P.Morgan in Edison tako rekla. Zanimivo, da je toliko desetletij po smrti Tesle ogromno njegovega dela še vedno nedostopnega javnosti zaradi oznake "strogo tajno". Ta ima trajanje največ 70 let, zato ne vem, kaj skrivajo. Najbrž izjemno resnico.
long island
# 05.09.2015 ob 16:03
Islam se ni nikoli znanstvenikom maščeval za bogokletstvo al kako se že temu reče.
To so kristjani, Gordano Bruno je najbol izpostavljen, drugače jih je cel kup takih znanstvenikov ki so goreli...

Včasih.

Danes je bolj drugače.
DrMatilda
# 05.09.2015 ob 19:23
Hm, nekaj pa res ne razumem najbolje, če mi lahko kdo pomaga s kratko razlago.

Kaj je polje?

Mislim, razumem, da je to nek omejen prostor, v katerem se nekaj dogaja, ampak poznamo tudi bolj iluzivna polja, kot je recimo magnetno. Energija je nekaj, kar steče med dvema različnima potencialoma,torej tako polje obstaja le tako dolgo,dokler se potencial ne izravna ali drugače spremeni. Zanima me, kaj se zgodi s poljem, če en potencial iznenada izgine, se sprememba prenaša čez polje s svetlobno hitrostjo ali celo polje naenkrat izgine, ker je bilo itak samo posledica pretoka energije, ne pa nekaj, kar bi obstajalo tudi samo zase, kot recimo prostor? Kako hitro se prenašajo spremembe v polju skratka,so omejene s svetlobno hitrostjo ali pa je polje nekaj takega kot senca,zgolj odsotnost snopa svetlobnih delcev, kjer jim pot preprečuje nek obejkt.
Ker to je spet en paradoks, svetloba se sicer obnaša kot celci, vendar ne potuje povsem v ravni črti,ker je ob enem tudi polje valovanj, lahko objekt oblije, kar sproži sevanje fotonov tudi na senčni strani. Ta snop je rahlo v zaostanku, ker je morala svetloba najprej prepotovati obod predmeta, medtem ko so preostali fotoni potovali naravnost od izvira proti cilju. Vprašanje je torej kako interferira senca s poljem valov, ki v nekem hipu zadenejo neko podlago, na kateri opazujemo osvetljenost, ker so valovi polja, to pa se lahko spremeni v hipu, na nek način senca dejansko potuje hitreje od svetlobe, le da ne v istem čas prostoru, ki se je med meritvijo seveda že spremenil.
Naše vesolje je sinhronizirano v neko fazo, obstaja skupna neka realnost, vendar to ni edini aspekt realnosti, ki dejansko obstaja. Gravitacijski val pomeni, da se del prostora nahaja izven naše dimenzije, je v svoji fazi, kot bi si recimo predstavljali uigran orkester, v katerem nekdo rahlo fuša. Ampak kako to izmeriti, ker se snopi valov nahajajo v istem polju, valovi nihajo v isti ravnini oziroma so enako polarizirani. Te valove energije si je najlažje predstavljati kot zvok, valovi se stapljajo enako kot zvoki inštrumentov, veljajo ista matematična pravila kot v glasbi, simfonijo slišimo zato, ker se vsi valovi ritmično izenačujejo ali ojačajo, če nekdo igra v rahlo drugačnih frekvencah, ne pride več do interference v delcih zraka, ki prenaša nihaje v naša ušesa in slišimo dodatne zvoke, ki niso del melodije, torej nekdo fuša.
Problem je v tem, da smo tudi mi sestavljeni iz atomskih delcev, celo vesolje niha v neki isti fazi, deli pa naj bi igrali svojo melodijo, ki se vleče od začetka časa oziorma so posledica kataklizmičnih dogodkov, ki so raztrgali del prostora in lahko mogoče ujamejo ta hrup, preden so se tam delci znova uravnovesili v isto fazo s preostankom vesolja in se je prostor stabiliziral. To seveda drži edino v primeru, če si cel univerzum predstavljamo kot ogromno, mogoče neskončno polje, edina alternativa se zdi Einsteinova pogruntavščina, da v resnici nič ni med seboj povezano in sleherni stvarni delec narave obstaja izključno v svojem lastnem prostor času, kar je še bolj čudno,potem se itak ne da izmeriti ničesar, ker je vsaka meritev posledica načrtovanega in kontroliranega dogodka, ki je torej resnica sama zase, deluje edino, če vse narediš tako kot je bilo prvič urejeno, nima veze z nekimi vseprisotnimi in nespremenljivimi naravnimi principi, lahko bi se zgodilo tudi karkoli drugega.
Senzor
# 06.09.2015 ob 17:31
DrMatilda, ko si pisal o tem, kaj je polje, sem pozabil omenit tole- Marconi je svoj patent za radio osnoval na Teslinih načrtih in sedemnajstih patentih, ki si jih je Marconi zelo nepošteno kar prisvojil, in so bili Tesli povrnjeni šele po smrti. Kar pa je najbolj zanimivo, je to, da je Tesla namesto sinusnega Hertz valovanja kot osnovo za delovanje radia, omenil longitudinalne valove "p", ki da so za polovico hitrejši od svetlobe (1.57c). In ni bil prvi, ki je podal možnost hitrosti, višje od svetlobne. Če je to res, potem je Einstein spet samovoljno omejil znanost na počasno stopicanje namesto dogle skoke. Tesla je namreč rekel, da njegov radio uporablja polje, ki ni elektromagnetno. Da je nekaj na tem, potrjujejo njegove izjave, da ponudi svetu čisto, prosto energijo, in to ne glede na oddaljenost. Kakšno polje to je, si je težko predstavljat. Skalarna tehnologija, ki koristi podprostor/nadprostor, in je znana iz Star Trek serij in teorijah o Haarp mogoče. Resnice ne poznamo, ker je bilo monopolom v interesu, da se človeštvo drži v energijskem tlačanstvu elektriki in nafti.

Je pa na netu nekaj na to temo. V jutubu "Nikola Tesla's Faster than Light (V = Pi_2 X C) = 1.57C" tudi da nekaj rezultatov.
Senzor
# 05.09.2015 ob 19:17
Težava je v tem, da gravitacijskih valov do zdaj ni še prav nihče neposredno zaznal.

To pa zato, ker je gravitacija isti pojem kot Coriolisova sila ali energija- abstraktnost, ki je bila fabricirana za potrebe začasnega ter instantnega kritja hudih pomanjkljivosti jedrskega modela vesolja namesto električnega, je nihče ni pravilno pojasnil, niti noben ne ve, kaj gravitacija sploh je.

Pa čeprav je njihov obstoj napovedal Albert Einstein s svojo teorijo splošne relativnosti skoraj natanko 100 let nazaj.

Kljub temu da eksperimenti Michelson, Morley, Gale, Airy in Sagnac kažejo, da je bil Einstein prehiter v svojem odpisu etra kot poglavitne vsebine vesolja. Zato je največ njegovih sodobnikov njegovo teorijo zavrnilo kot napačno. Leta 1920 bi Einstein še sam priznal napako, ker se je strinjal s Teslo- če mu ne bi pomagal spin elitnih medijev, ki je zakril pomanjkljivosti relativnosti. Do danes še vedno ostaja samo teorija, ki ima edini dokaz za pravilnost gravitacijsko lečenje in jedrske bombe, medtem pa ljudje iščejo famozno temno snov in temno energijo. Ki ju ne bojo našli. Ne samo, da gravitacija ne deluje na kvantni ravni, tudi vse ostalo okoli nje je zavito v enako mistiko. Dobesedno, ker večina "naprednih"
idej danes izvira iz filozofije, ne pa opazovanj. CERN se igra z nečim, kar sploh ne razumejo, niti ne znajo interpretirat, kaj šele zanesljivo, nespristransko opazovat (njihov logo 666, kip Šive-Appolliona, uničevalca pred vrati inštituta, in dejstvo, da so iznašli WWW, ki ga okultisti poznajo kot 666, je zadosti zgovoren). Medtem delo Nikole Tesle že sto let pojasnjuje, kako eter v elektromagnetnem vesolju izvaja vse opažene učinke na nebesna telesa, in to brez nepotrebnega kompliciranja relativnosti, ki vsak rezultat naredi za neupoštevanja
vredno opažanje. Iz tega imamo danes zmote o digitalnem in hologramskem vesolju. Resnice pa nikjer na obzorju.

Imamo sicer dobre posredne dokaze zanje: nekatere binarne zvezde se obnašajo natanko tako, kot predvideva teorija.

Temu Tesla reče "kompresija". Nebesna telesa ne gravitirajo druga k drugemu, ampak jih tja stisne eter.

Kaj pa sploh so gravitacijski valovi? Kot je znano in dokazano, gravitacija ukrivlja "tkanino" prostor-čas. Najpogosteje uporabljena analogija: če na razpeto rjuho položimo pomarančo, se bo tkanina okoli nje nekoliko ukrivila, če položimo lubenico, se bo še bolj. Ampak to niso gravitacijski valovi, je le dokaj fiksno in lokalno ukrivljenje.

Lol, nekaj takega?

https://www.youtube.com/watch?v=YKtg-RwA_s0

To je še vedno samo dokaz za Newtonovo teorijo gravitacije, ne pa ukrivljenje prostora. Prostor je sestavljen iz NIČ, kako se torej lahko ukrivi? Za pojasnjevanje učinkov etra potrebuješ samo pritisk, vzgon in gostoto, mogoče še temperaturo, pa ni treba fantazirat o nikakršnem "ukrivljanju prostora".

Gravitacijsko valovanje pa nastane, ko masivno telo pospešuje

Kako zanimivo torej, da relativnostna teorija ravno pospeševanja ne upošteva.

Esa pa hoče meriti premike kocke v rangu pikometra - torej le drobca premera atoma.

Možnosti so precejšnje, da premike dejansko zaznajo. Eter namreč kroži po vesolju in enkrat dnevno obkroži celotno Zemljino površje (ki je stacionarno, zato je relativnost Mileve Marić, Poincareja, Lorentza,.. mislim Einsteina, brez pomena).

Relativity Fraud
https://www.youtube.com/watch?v=PolFadm-lgU

[url]https://www.youtube.com/watch?v=VxnWQ7izOF8]/url]

What If Einstein Is Wrong?
https://www.youtube.com/watch?v=9XjS4I4oQDY

Uf, to bi šele bil udarec za vse vernike v znanstveni cerkvi.

Po poročanju britanskega medija je misija do zdaj stala 440 milijonov evrov.

Veliko denarja vrženega stran.

Ker je do leta 2034, ko naj bi glavni sistem zletel v nebo, še veliko časa, se bo morda Nasa spet pridružila projektu.

Optimisti.

Valovi velikega poka

so se začeli v glavi moža imenovanega Lemaitre, navdihnjenega s hindujsko mistiko. Njegova pripadnost določenemu redu, ki ga zadnje čase težko omeniš brez cenzure (krasni novi svet, tu smo), o njem pove zadosti.

Tako kot je rekel Tesla: "Današnji znanstveniki mislijo globoko namesto jasno. Človek mora biti duševno zdrav, da lahko misli jasno, lahko pa misli globoko in je precej nor."

In vse skup je teorija na teorijo, s katero mislijo potrditi teorijo. Znanstveniki danes realnost zamenjajo za matematične modele, izvajajo miselne preizkuse, znanstvena metoda je pa na dopustu.
Senzor
# 06.09.2015 ob 16:49
G.Bruno, jaz ne grem v tisti levji brlog. Lahko se prijaviš sam, ampak te še zadnjič pošteno opozorim. CERN NI znanstveni center. Vsi ki vstopate, up pustite.
Senzor
# 06.09.2015 ob 17:02
Poleg tega pa nisem navajal mojih teorij, ampak delo Nikole Tesle. Meni je že zaradi dosti enostavnejše razlage in dejansko smiselne povezave med opažanji in preizkusi njegov pristop k znanosti dosti bolj pravilen.
Saj imajo že od Einsteina vsi znanstveniki mnenje, da je vesolje kljub kompleksnosti dovolj preprosto, da ga lahko opišemo z elegantnimi enačbami. No, zakaj so potem na neki točki začeli svojega dela začeli komplicirati? Ponavadi komplicirajo samo tisti, ki enostavne razlage niso sposobni podati. Še posebej pa je pri razlagi težko biti razumen, jasen in enostaven, če se zavestno obrneš proti resnici.

Samo tole kot prikaz, kaj mislim. Zanimiv pdf- COBE, WMAP in Planck sonde dokazale, da je Zemlja v središču vesolja (in to ne zato, ker bi človek imel takšen občutek- ta emocionalna subjektivnost v znanosti ne pomeni prav nič- ampak ker je tako dejansko stanje):

http://galileowaswrong.com/wp-content/uploads/2013/06/Planck-Date-Release.pdf

En šok za drugim. Uradna znanost pa preveč trmasta in nefleksibilna, da bi začela razmišljati o novih modelih vesolja, kljub temu, da njene teorije razpadajo v prah. Eni upravičeno omenjate mračni srednji vek, ker je poleg raznih totalitarizmov to bilo eno najslabših obdobij človeške zgodovine. Ne vidite pa, da je pri takem obnašanju raziskovalcev mračni srednji vek v znanosti spet prisoten.
DrMatilda
# 05.09.2015 ob 16:35
Kakšni valovi neki, prazen prostor ne valuje, preprosto je.
Jaz si te valove predstavljam kot nihanja v frekvencah, ki jih oddajajo posamezni viri sevanja, enako kot velja za raztegovanje valov svetlobe, ko potujejo skozi ogromne razdalje. Ti valovi se širijo z razdaljo,pri čemer teorija predvideva, da je razdalja nekaj enakomernega, torej se lahko val širi edino popolnoma linearno, dolžina pač počasi narašča. Če ša takšen val svetlobe zadene del prostora, kjer veljajo drugačni fizikalni zakoni, bi se moral raztezati počasneje in hitreje, kar ni nihče še nikoli videl. To bi pomenilo, da en meter tam ni več dolg točno en meter, če bi bil val krajši od te dolžine, bi bil del takšne namišljene palice normalno dolg, kjer bi zadel gravitacijski val, bi se palica nekoliko podaljšala, na drugem koncu pa bi bila dolžina spet normalna.
To je zato, ker v naravi ni ravnih palic oziroma trdne, celovite snovi, vse je sestavljeno iz nepredstavljivo drobnega prahu, med katerimi neprestano skačejo atomske sile, to so ti valovi energije, ki se lahko iz neznanih razlogov raztegujejo in krčijo, kar je očitno res, glede na meritve iz LHC trkalnika. Mogoče niso našli Higgsovih bozonov ampak so izmerili prav take anomalije, zaradi prepletenega čas prostora, so se mogoče gluoni med trkom napihnili ali kaj takega, spremenili svojo tipično valovno dolžino in znanstveniki zdaj mislijo, da so odkrili delčke gravitacije, kar ni nujno res. Gravitacija je po novem namreč Higgsovo polje, ki se ob prisotnosti mase stisne ob robovih težkih objektov, ker je tam bozonov zato več, snov težje prehaja skozi ta pas, kar občutimo kot gravitacijski privlak oziroma prosti padec proti navideznemu središču mase. Ampak to pomeni, da je prazen prostor sestavljen iz delcev gravitacijskega prahu, ki se pač obnašajo ravno nasprotno od materije, ki jo vidimo okoli sebe, kar je velik paradoks oziroma logični nesmisel.
Od nekdaj si prostor predstavljamo kot nekaj resničnega v nečem praznem, nestvarnim, kot je praznina. Ta praznina je večja od vesolja, vsakič ko pogledamo dlje v globino, se pomakne nazaj tudi nič. Zato je Einstein rekel, da je človeška neumnost brezmejna, predstavljajmo si polje svetlobe, ki osvetljuje naše znanje, ko se to razširi, se ob enem raztegne tudi senca neznanja. Obod kroga znanja je torej vedno manjši od oboda neznanja, ki ga obkroža, in to razmerje se ne bo nikoli spremenilo, ne glede kako se bo povečal obseg stvari, ki jih lahko vemo o sebi in vesolju. Z vsakimnovim spoznanjem, osvetlimo tudi rob teme, v kateri lahko v daljavi razpoznamo nove skrivnostne sence stvari, ki jih moramo šele raziskati, glede na vse kar vemo do sem.
To je veliko večji paradoks, kot si lahko mislimo, krog je namreč neskončno geometrično telo, ki ga ni nikoli mogoče popolnoma natančno izmeriti. Predstavljajmo si, da krožnico razdelimo na neke merske enote, v praksi to preprosto ni mogoče, ker ne poznamo tako majhnih delcev, s katerimi bi lahko opisali popolno krožnico. Še huje, ker ne moremo razdeliti neskončno ukrivljenega prostora,se ne moremo nikoli vrniti na isto točko, kjer smo začeli z meritvijo. Kaj to pomeni, vsakič ko začnemo znova meriti obseg, generiramo novo neskončnost, tudi če vzamemo eno točko iz tega modela, meritev sama zapolni vrzel in dobimo enak rezultat, čeprav očitno manja en košček sestavljanke. Pa to še ni konec matematičnih čudežnosti, če uporabimo na krogli matematični hokup pokus, s katerim želimo omejiti te neskončnosti, trčimo ob Banach–Tarski paradoks, ko nastaneta dve popolnoma identični krogli, iz materiala, ki smo ga izmerili v zgolj eni (https://youtu.be/s86-Z-CbaHA).
Kakšno vezo ima to z gravitacijskimi valovi, ja to je to, o tem se pogovarjamo, ko opisujemo kako zgleda svet v milijoninkah milimetra, če pa na teh razdaljah ni nič več stvarnega in trdnega, niti zdaj in tukaj, edino uporabno orodje sta filozofija in matematični triki, ne glede kaj bodo sodobni alkemisti in vrači opazili na tistih dveh zlati in platinasti kocki, kar jim bo najbrž prišlo prav pri nekih čisto drugih stvareh.
SamoRes
# 05.09.2015 ob 15:30
Razen pri razvijanju materialov in tehnologije zadeva ne bo rešila vprašanj o vesolju, ker jih človeštvo ni zmožno dojeti niti ji takšno spoznanje ne bi koristilo. Nihče izmed nas ne bo nikoli živel na drugih planetih, ne bo se sporazumeval z domnevnimi drugimi civilizacijami, raje se sredotočimo na bivanje na Zemlji.
Kazalo