Nasin strokovnjak George Diller je izstrelitev satelita označil kot tehnološki preboj na področju podnebnih raziskav in napovedovanja vremena. Foto: EPA
Nasin strokovnjak George Diller je izstrelitev satelita označil kot tehnološki preboj na področju podnebnih raziskav in napovedovanja vremena. Foto: EPA

1,5 milijarde dolarjev vreden satelit je prvi, ki je zasnovan za zbiranje tako kratkoročnih kot dolgoročnih podatkov o vremenskih spremembah. Vremenoslovcem bo pomagal predvidevati večja neurja, v daljšem obdobju pa bo pomagal razumeti nekatere spremembe v našem podnebju. Znanstveniki bodo na primer lahko spremljali, kako na temperaturo vplivajo aerosoli in oblaki ter kako se zemeljska flora in oceani odzivajo na podnebne spremembe.

Podatke bo zbiral 820 kilometrov visoko
Opremljen je z infrardečimi in mikrovalovnimi orodji in vremenoslovci upajo, da bodo s pomočjo tovrstnih podatkov javnost lahko opozarjali na prihajajoče resnejše vremenske spremembe od pet dni do enega tedna vnaprej. Podatki, ki jih bo satelit zbiral na višini 820 kilometrov, naj bi zapolnjevali vrzeli, ki evropskim vremenskim postajam onemogočajo natančnejše napovedovanje vremena.

Velik je kot manjši terenec
Satelit je del novega Nacionalnega pripravljalnega projekta operacijskega okoljskega sistema satelitov (NPP). Izstrelili so ga ob 10:48 po srednjeevropskem času iz ameriške vesoljske baze Vandenberg v Kaliforniji. Velik je kot manjše terensko vozilo, v vesolje pa ga je ponesla raketa Delta II. Izstrelitev je potekala brez težav, satelit pa se je od rakete odcepil po približno šestih minutah leta, so sporočili iz Nase.

V orbiti trije sateliti Ese
Vodje projekta NPP, sicer ene od 14 opazovalnih misij, ki jih trenutno vodi Nasa, upajo, da bo v Zemljini orbiti ostal približno pet let. Tam so trenutno sicer že trije sateliti Evropske vesoljske agencije, namenjeni preučevanju učinkov človeškega delovanja na naravne procese na Zemlji.

Od marca 2009 okoli Zemlje tako kroži satelit za opazovanje Zemljinega težnostnega polja in oceanov, od novembra 2009 satelit za spremljanje vlažnosti prsti in slanosti oceanov, leta 2010 pa je ESA projekt dopolnila še z izstrelitvijo satelita Cryo-Sat-2.