Znanost in tehnologija

Poudarki

  • Svetovna banka izdala blockchain obveznico
  • Za kriptovalute 1 % svetovne porabe energije?
NiceHash
Nicehash poskuša sanirati posledice decembrskega vdora. Foto: Reuters

Dodaj v

Nicehash uporabnikom povrnil več kot polovico ukradenih bitcoinov

Bitni kovanci zdaj vredni manj kot decembra
27. avgust 2018 ob 09:33
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Družba Nicehash, ki so ji v hekerskem napadu decembra z računov uporabnikov ukradli 4.700 bitcoinov, je uporabnikom doslej povrnila 60 odstotkov ukradenih bitcoinov.

Vrednost bitcoina se v teh dneh giblje med 6.000 in 7.000 dolarji. Rekordne vrednosti je ta kriptovaluta sicer dosegala decembra lani, ko se je gibala celo okoli 20.000 dolarjev. Nicehash se je zavezal, da bo uporabnikom povrnil ukradene bitcoine, vračila pa potekajo vsak mesec.

Zlonamerni hekerji so slovensko družbo Nicehash, ki se ukvarja z rudarjenjem s kriptovalutami, napadli 6. decembra in ji ukradli okoli 4.700 bitcoinov v tedanji vrednosti okoli 56 milijonov evrov. Podjetje je dva tedna po napadu znova začelo delovati, takrat je tudi sporočilo, da je s skupino tujih vlagateljev zagotovilo sredstva, s katerimi bo svojim uporabnikom zagotovilo stanje na računih, kot je bilo pred hekerskim napadom.

Preiskava še poteka
Na ljubljanski policijski upravi so pojasnili, da so preiskave tovrstne kriminalitete zaradi same narave medmrežja in kriptovalut med najzahtevnejšimi kriminalističnimi preiskavami. Storilci kaznivih dejanj so pogosto iz tujih držav, prav tako so sledi v različnih delih sveta. Za prikrivanje svoje identitete uporabljajo najrazličnejše načine in uporabljajo storitve po vsem svetu. "Pridobivanje informacij in druge aktivnosti potekajo s pomočjo mednarodnega pravnega sodelovanja," so še dodali o preiskavi.

Drugo iz sveta tehnologije veriženja blokov
Svetovna banka (WB) je v sodelovanju s Commonwealth Bank of Australia izdala svojo prvo obveznico na podlagi tehnologije veriženja blokov. Poimenovali so jo obveznica-i, vredna je 80 milijonov dolarjev oz. 69 milijonov evrov, poroča revija Fortune. Izdaja je poskusne narave, celoten proces od stvaritve, upravljanja in konca dveletnega "življenjskega" cikla pa poteka na tehnologiji veriženja blokov, piše v sporočilu za javnost. Ne gre sicer za prvo obveznico blockchain sploh, te so že izdala številna manjša podjetja in banke, temeljijo pa na tehnologiji Ethereum.


Ameriški profesor Arvind Narayanan (Princeton) je za senat pripravil poročilo o porabi energije za rudarjenje kriptovalut, poroča portal SloTech. Sodeč po dokumentu gre v te namene en odstotek celotne svetovne porabe energije oziroma pet gigavatov na dan. Količina je povezana predvsem s ceno bitcoina. Narayanan je mnenja, da smo do zdaj podcenjevali hlajenje procesorjev, ki rudarijo.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
kingeston
# 28.08.2018 ob 09:37
dejansko so jih 'shortali' :DDDD
zdaj pa jih vračajo po polovični ceni :DDDDD
navigator007
# 28.08.2018 ob 08:05
"Ukradeni" BTC so bili po mojem spominu v času tako imenovane "kraje" vredni okrog 3x toliko kot so danes, ko so jih ŽE 60% vrnili lastnikom.
-- Tako posojilo imel bom tudi jaz! --
Rocknrolla
# 27.08.2018 ob 11:02
Robin... Najprej je v družbo NiceHash lastniško vstopila druga družba s svojo investicijo... Pol pa udj vidš kolk zaslužjo vse tele družbe in iz svojih "profitov" najbrš" vračajo bitcoine... Vse tele cloud mining družbe so še večji nateg kot pa razni MLMji...
Dvomljivec
# 30.08.2018 ob 06:49
Še malo morajo počakat, da cena pade na nulo, pa bodo vrnili vse
Borc984
# 28.08.2018 ob 14:56
Kot da bi ti nekdo vrnil glavnico brez obresti, po X letih, ki jo je inflacija sklatila za 70 %. Mutna posla so te kriptovalute!
mb128
# 27.08.2018 ob 21:28
Jep, kako že pravijo? Zob za zob, oko za oko in očitno btc za btc! Problem je seveda drugje. Koliko pa je bil btc vreden takrat ko so ga odtujili, seveda drugi, in koliko je pa vreden sedaj ko ga vračajo?!
Hja vem nerodno vprašanje. Miljoni so seveda poniknili neznano kam in vprašanje je seveda kdo je tukaj obogatel!
OnionRing
# 29.08.2018 ob 17:13
dobrodosli v igro
Skippy
# 28.08.2018 ob 19:42
Rudarjenje je bilo mišljeno oz namenjeno za "male in navadne" ljudi.

Samo mali in navadni ljudje mislijo, da denar pade iz neba (oz. rudarjenja), zato pa so mali.
REsnica
# 27.08.2018 ob 15:24
Rudarjenje je bilo mišljeno oz namenjeno za "male in navadne" ljudi.

Pohlep je pripeljal celo do tega da proizvajalci grafičnih kartic niso mogli slediti povprasevanju takih " biznismenov". Na sreco so to euforijo le ustavili...zal tudi na skodo bitcoinov in drugih valut prihodnosti.
Drzave bodo seveda poskusale (za)varovat nacionalne in "nadnacionalne" valute in pri tem ne bodo izbirale sredstev. Financno,
zakonodajno, tudi vojasko, obvescevalno, hekersko in podobno nasilje je in bo na voljo oblasti da bo z njim scitilo osebne interese tistih, ki se napajajo iz klasicnega bančništva.
Zato nimam tako negativnega mnenja ko oropajo pohlepne napihnjence kot v tem primeru. Upam, da so storilci moderni robini hoodi, ki so del izplena hitro pretopili v hrano, zdravila...in pomagali tistim, ki so jim pohlep politika in orožje oropali osnovno clovesko dostojanstvo.
Robin Lood
# 27.08.2018 ob 10:04
Kako lahko vračajo, če so jih ukradli? Razen če so jih oni ukradli, potem bi morali vrniti enako vrednost, ne pa število.
Kazalo