Kitajci bodo lahko registrirali končnice v svojih pismenkah. Foto: epa
Kitajci bodo lahko registrirali končnice v svojih pismenkah. Foto: epa
računalnik, internet
Mnoga podjetja Icannov razpis bojkotirajo. Foto: BoBo
Projekt Simbioza e-pismena Slovenija
Zelo se bosta povečala izbor in konkurenca, menijo v Icannu. Foto: BoBo


Sistem poimenovanja spletnih strani za ves svet ureja organizacija Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (Icann). Pred kratkim je opravila enega zanimivejših korakov v sklopu največje spremembe sistema vrhnjih medmrežnih domen (končnic), ki je hkrati eden najspornejših.

Javnosti je zdaj na voljo celoten seznam 1920 prijavljenih končnic.
Vsakdo, ki želi registrirati lastno končnico, je moral plačati 185,000 ameriških dolarjev. Zaradi poteze je protestiralo večje število svetovnih družb. Rusija, Kitajska in Brazilija zahtevajo, da se pristojnosti Icanna preselijo na telo znotraj Organizacije Združenih narodov.
Icann trenutno vzdržuje relativno omejeno število možnih vrhnjih internetnih domen. Podjetjem je namenjen .com, vladam .gov, spletnim ponudnikom .net, svojo končnico ima tudi vsaka država (slovenska je .si). V celotnem svetovnem spletu je tako trenutno na voljo le 22 generičnih končnic, skupaj s teritorialnimi pa številka zraste na 280.

Številko namerava Icann izjemno povečati. Podjetja, organizacije in posamezniki lahko Icannu po lastni domišljiji prijavijo kakršno koli besedo skoraj kakršne koli dolžine. Objavljeni seznam razkriva domišljijo in interes svetovnega gospodarstva.
Aplikacije vzbujajo največ poželenja
Nekaterih domen si je poželelo več prijaviteljev. Največ si jih želi .app, domnevno zaradi rastočega trga aplikacij za pametne telefone in tablične računalnike. Večje število prijav je prišlo tudi za domene .art, .buy, .home, .music, .news itd. Zadnje utegnejo končati na dražbi. Večje zanimanje vlada tudi za končnice, povezane s spolnostjo - .porn, .sex, .gay in podobni.
Novost je možnost registracije domene v nelatiničnih znakih, kot so kitajske pismenke. Med 1920 prijavami je tako 166 zunaj naše pisave - denimo ابوظبي. Večina jih sicer stavi na kratkost in meri največ tri znake, nekateri pa so pripravljeni plačati visoko vsoto za neobičajno dolge - .vermögensberatung.
Med končnicami so končale tudi besede iz spletnega besednjaka, kot so .lol, . fyi in podobne. Zanje se poteguje spletni velikan Google, Microsoft želi zaščititi ime svojega pregledovalnika Bing, med mednarodnimi družbami pa se najde tudi Alstom, partner pri projektu Teš 6. Vsi poskušajo zaščititi svoje zdajšnje ali prihodnje blagovne znamke.

Mnogi so nezadovoljni, pozivi k bojkotu
Niso pa vsa podjetja s tem zadovoljna. Kot poroča BBC, Icannov razpis mnogi bojkotirajo. Med njimi so, denimo, velikani Coca-Cola, Kellog's, General Electrics in kopica interesnih ali cehovskih združenj. Še posebej oster je odziv marketinške industrije, saj je protestno izjavo podpisalo skoraj 90 odstotkov te srenje. Icannu očitajo zlorabo položaja in zaslužkarstvo, saj 185.000 dolarjem prijavnine sledi še občasno plačilo 25.000 dolarjev za ohranitev že registrirane domene.
Visoka cena naj bi odganjala spletne skvoterje
Icann odgovarja, da so sredstva namenjena širitvi in vzdrževanju infrastrukture. Obenem bo cena po njihovem mnenju odgnala zloglasne spletne skvoterje. To so posamezniki ali podjetja, ki vnaprej registrirajo domeno z nekim tujim imenom in nato zanjo zahtevajo odkupnino. Primer: eden od bolj znanih skvoterjev je zakupil kopico imen iz svetovne glasbe, denimo Madonne, Jethro Tull, Rolling Stones in podobnih, ter želel mastno zaslužiti.
Sodeč po objavljenem seznamu, več kot polovica od 1920 prijaviteljev prihaja iz ZDA, le 17 iz Afrike. Na seznamu sicer ni niti enega slovenskega prijavitelja.
Naj splet raje urejajo Združeni narodi?
Nezadovoljstvo raste tudi s tem, da ima ameriška organizacija nadzor nad celotno svetovno spletno ureditvijo. Rusija, Kitajska, Brazilija in nekatere druge države so tako že zahtevale, naj se Icannove funkcije prenesejo na OZN.
Domene iz prvega svežnaj bomo v pregledovalnike vtipkavali marca prihodnje leto. Prijavitelji imajo še sedem mesecev časa za pritožbe na obstoječi izbor.