Mladenič lahko s presajenim penisom počne vse, kar je prej z lastnim, zagotavljajo južnoafriški kirurgi. Foto: Vlada ZDA
Mladenič lahko s presajenim penisom počne vse, kar je prej z lastnim, zagotavljajo južnoafriški kirurgi. Foto: Vlada ZDA


Bolnik je v deveturni operaciji v bolnišnici Tygerberg v Cape Townu dobil nov penis od pokojnega darovalca. Zdravniki so pozdravili odločitev njegove družine.

"Dokazali smo, da je mogoče. Nekomu lahko damo organ, ki je prav tako dober kot tisti, ki ga je imel," je povedal Frank Graewe, vodja plastične rekonstruktivne kirurgije na Univerzi Stellenbosch. "Bil je privilegij sodelovati pri prvi uspešni presaditvi penisa na svetu," je dodal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Po navedbah zdravnikov je bolnik, čigar identitete niso razkrili, po operaciji 11. decembra popolnoma okreval in lahko znova normalno urinira, prav tako pa je ponovno pridobil reproduktivne zmožnosti.

BBC sicer poroča, da se čut za tip na organu še ni popolnoma vrnil. To naj bi se zgodilo v dveh letih. Kljub temu je 21-letnik zdaj zmožen erekcije, ejakulacije in orgazma.

Ključ za preboj so po pisanju britanskega medija nove kirurške tehnike, ki omogočajo povezovanje zelo tankih žilic. Če namreč kirurgi izvajajo presaditev ledvic, so žile lahko debele tudi en centimeter, pri penisu pa gre za slab milimeter. Prav tako težavni so živci.

V preteklosti so že poskušali presaditi penis. Leta 2006 so kitajskemu moškemu penis presadili, a so njegovi zdravniki organ po dveh tednih odstranili zaradi "resnih psiholoških problemov bolnika in njegove soproge".

Vsako leto v Južni Afriki med obrezovanjem v okviru obredov, s katerimi naj bi postali moški, številnim najstnikom in mladim moškim po nesreči odrežejo penis. Fantje iz nekaterih etničnih skupin približno mesec dni preživijo v odročnih predelih kot del obreda prehoda v odraslost. V obred pa sodijo tudi obrezovanje ter nauki o moškem pogumu in disciplini.

Južnoafriška komisija je lani ugotovila, da je zaradi teh obredov med letoma 2008 in 2013 umrlo 486 najstnikov in mladih moških, glavni razlog pa so bili zapleti, kot so okužbe po obrezovanju.

Penise sicer umetno vzgajajo oziroma iz človeškega tkiva proizvajajo tudi v laboratorijih. To so nedavno storili raziskovalci instituta za regenerativno medicino Wake.