Tožniki Facebooku očitajo, da podatke o uporabnikih zbira, analizira in netransparentno posreduje tretjim osebam. Foto: EPA
Tožniki Facebooku očitajo, da podatke o uporabnikih zbira, analizira in netransparentno posreduje tretjim osebam. Foto: EPA

Kampanjo je prejšnji teden sprožila skupina Europe-versus-Facebook (Evropa proti Facebooku), ki jo vodi avstrijski aktivist Max Schrems. Ta 26-letni študent prava je poznan po tem, da se je Facebooku že pred leti postavil po robu in zahteval spoštovanje evropske zakonodaje.

Skupina družbenemu omrežju očita, da podatke o uporabnikih zbira, analizira in posreduje tretjim osebam na netransparenten način, kar je v nasprotju z evropsko zakonodajo, zato ga hočejo prisiliti k spoštovanju evropske zakonodaje. Facebooku očitajo tudi nezakonito sodelovanje z ameriškimi obveščevalci.

Tožba bo potekala pred sodiščem na Dunaju, od Facebooka pa zahtevajo odškodnino v višini 500 evrov za vsakega tožnika. Kot pravijo, je njihov cilj uporabnikom zagotoviti zasebnost, ne pa denarno korist.

Največ tožnikov iz Avstrije in Nemčije
12.000 uporabnikov družbenega omrežja, ki so se pridružili tožbi, večinoma prihaja iz Avstrije in Nemčije, približno 170 pa je tudi uporabnikov iz Slovenije. Tožbi se še vedno lahko pridružijo vsi Facebookovi uporabniki, razen tistih, ki živijo v ZDA ali Kanadi. Skupina Europe-versus-Facebook namreč toži Facebookovo podružnico na Irskem, ki je podvržena evropski zakonodaji in pod katero spadajo vsi svetovni uporabniki, razen ameriških in kanadskih.

Skupino Europe-versus-Facebook najdete na spletni strani www.europe-v-facebook.org.