Znanost in tehnologija
(7)

Poudarki

  • Vloga imunskega sistema pri zavračanju fotoreceptorjev
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 5.0 od 11 glasov Ocenite to novico!
Laboratorijske miši
Laboratorijske miši. V preizkusu so uporabili dva seva. Prvi je bil povsem oropan imunskega odziva na prisajene tujke, z njim so testirali, kaj je krivo za odmiranje prisajenih fotoreceptorjev. Drugi sev je bil povsem slep, z njim so preizkusili, ali vzgojeni fotoreceptorji res delujejo. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Slepe miši spregledale s prisajenimi človeškimi fotoreceptorji

Mišje terapije niso neposredno uporabne na ljudeh
15. januar 2017 ob 13:14
Ljubljana - MMC RTV SLO

Ameriški raziskovalci so slepim mišim povrnili vid s presaditvijo človeških fotoreceptorskih celic. Ta dosežek sicer ni nov, jim je pa uspelo pridobljeni vid vzdrževati precej dlje - devet mesecev.

Fotoreceptorji so živčne celice, specializirane za zaznavanje fotonov vidne svetlobe in prevajanje zaznanega v signale, ki jih lahko razumejo možgani. Raziskovalci inštituta Buck so jih vzgojili iz človeških matičnih celic in presadili v miši. To ni nov dosežek znanosti, so pa proces po lastnih trditvah precej izboljšali in poskrbeli za nekaj pomembnih ugotovitev.

Število presajenih celic, ki so se na mrežnico dejansko ugnezdile in tam postale funkcionalne, se je povečalo za skoraj desetkrat, so zapisali v sporočilu za javnost. Sposobnost zaznavanja svetlobe se je v testnih miših ohranila devet mesecev.

Je kriv imunski sistem ali odmiranje?
Ni povsem jasno, kaj je funkcijo po tem času ustavilo. Možnosti sta dve: ali so celice odmrle same po sebi ali pa jih je pomoril imunski sistem. Presajene celice so namreč tujek, ki ga telo kot takega prepozna in napade, tako kot se pogosto zgodi pri presajenih organih med ljudmi.

Sodeč po sveži raziskavi, objavljeni v znanstveni publikaciji Cell Stem Cell, je ključen zaviralec imunski sistem. Uporabili so namreč sev gensko spremenjenih miši, ki ima blokiran določen receptor imunskih celic (IL2rl) in načeloma ne more zavračati prisajenih. "Razorožene" miške so, kot rečeno, pridobljene fotoreceptorje vzdrževale precej več časa.

Preizkusili so tudi funkcionalnost in odkrili, da so signali iz oči potovali v ustrezna področja mišjih možganov od devet mesecev do tudi enega leta po presaditvi.

Poudariti je treba, da odkritij in tehnik, preizkušenih na glodalcih, ni mogoče neposredno prenesti na človeka. Pravzaprav se za večino izkaže, da za nas ne veljajo. Odkritje tako daje nekaj upanja za prihodnje terapije očesnih bolezni pri ljudeh, a pot do tja je verjetno še dolga.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
mb128
# 15.01.2017 ob 19:31
Ja no zanimivo. Zanimivo je predvsem to da izvirajo fotoreceptorji od druge živalske vrste kajti dejstvo je da različne živalske vrste ne vidijo sveta enako.
Morda nam bo enkrat tudi uspelo, da bo človek zagledal svet tudi v UV in IR spektru. Potem pa je tukaj še sluh. Enkrat sem gledal eno oddajo na NGC Wild kjer so povedali, da miši zaznavajo ultra sound.
Kakorkoli že, kolikor jaz razumem znanost je ta tukaj tudi zato, da bi človeku naredila življenje lažje. Le tako naprej!
Roky89
# 16.01.2017 ob 03:21
Kapa dol. Kar tako naprej!
RenatoP
# 15.01.2017 ob 19:49
Najverjetneje se bo resilo z mikrocipovjem
trdoleska
# 16.01.2017 ob 08:23
Je še upanje, da spregledajo tudi Tisti?!
binaural84
# 15.01.2017 ob 19:15
Pri človeku se ta bolezen imenuje Retinitis pigmentosa oz. po slovensko pigmentna renopatija. Torej na začetku se zoža vidno polje in nočni vid je oslabljen. Nadalje naj bi se privedlo da slepote. Sam menim da genska terapija ni primerna in poleg tega pa dolga leta raziskovanja.
eMZe
# 15.01.2017 ob 19:09
Ok, zveneče novice gor ali dol.
Sem sicer narobe slišal, da imamo nov slovenski rekord v hitrosti branja? 4000 besed na minuto. Če to ni vredno objave... Ali sem v temo brcnil?
tristokosmatih
# 15.01.2017 ob 14:11
Je kriv imunski sistem ali odmiranje?

Sodeč po sveži raziskavi, objavljeni v znanstveni publikaciji Cell Stem Cell, je ključen zaviralec imunski sistem. Uporabili so namreč sev gensko spremenjenih miši, ki ima blokiran določen receptor imunskih celic (IL2rl) in načeloma ne more zavračati prisajenih. "Razorožene" miške so, kot rečeno, pridobljene fotoreceptorje vzdrževale precej več časa.

Očitno je pri "predelanih" miših krivo odmiranje, ker sodeč po napisanem, imunski sistem ni mogel napasti tujka. To pomeni, da je zadeva bolj zapletena, ker bo potrebno poleg zavračanja, rešiti še težavo z odmiranjem.
Kazalo