Gojenje kožnih celic v laboratoriju je redna praksa. Zaplate na fotografiji so denimo leta 2009 vzgojili nemški znanstveniki. Foto: www.popsci.com
Gojenje kožnih celic v laboratoriju je redna praksa. Zaplate na fotografiji so denimo leta 2009 vzgojili nemški znanstveniki. Foto: www.popsci.com

Poskuse so znanstveniki Centra za razvojno biologijo Univerze v Tokiu izvajali na mišjih kožnih celicah. V laboratoriju so gojili cele zaplate, ki so jih nato presadili na žive, "gole" miši, poroča ScienceDaily.

Njihov uspeh je predvsem v tem, da niso vzgojili zgolj skupkov kožnih celic, kar je že tako ali tako razširjena praksa; temveč so se ti skupki spreminjali v tkivo, ki je sestavljeno iz različnih tipov celic in opravlja različne funkcije. Do zdaj je težavo predstavljal predvsem razvoj žlez, denimo lojnic, in por za izločanje znoja.

Tudi to je uspelo japonskim znanstvenikom, katerih delo je objavljeno v Science Advances.

Najprej so mišim odvzeli celice dlesni, ki so jih s pomočjo določenih kemikalij spremenili v izvorne celice, tiste, ki se lahko razvijejo v različna tkiva.

Izvorne celice so se nato razvile v skupke, podobne zgodnjim zarodkom. Skupke so znanstveniki presadili živim in razvitim mišim z oslabljenim imunskim sistemom, da ne bi prišlo do zavrnitve. Pod temi pogoji so se v skupkih začela razvijati posamezna tkiva.

Takrat so skupke odstranili iz teh miši, pa spet presadili v drugo "serijo" poskusnih glodavcev, tokrat brez kože. Na njih se je poskusni material razvil v kožne plasti in - kar je še posebej pomembno - vzpostavil je normalne povezave s tamkajšnjim mišičnim in živčnim tkivom, s tem pa omogočil normalno kožno delovanje.

Koža je na človeškem telesu največji organ. Japonski znanstveniki nameravajo postopek izpopolniti za ljudi, tako da bi dolgoročno lahko izdelovali nadomestila za vsakega posameznika, ki bi to potreboval. Tudi za druge organe.