Znanost in tehnologija
(9)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.5 od 69 glasov Ocenite to novico!
Sedež operacij Esa v Darmstadtu
Esa ima 22 članic. Foto: Reuters

Dodaj v

Slovenija je postala pridružena članica Evropske vesoljske agencije

Sporazum podpisali julija letos
2. december 2016 ob 17:04
Ljubljana, Luzern - MMC RTV SLO, STA

Svet Evropske vesoljske agencije (Esa) je v četrtek na zasedanju v Luzernu soglasno potrdil status Slovenije kot pridružene članice agencije.

Potrditev statusa pridružene članice za Slovenijo pomeni korak bližje polnopravnemu članstvu v Esi, so sporočili z ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo. Sporazum je sicer minister Zdravko Počivalšek podpisal že julija na sedežu agencije v Parizu.

Kot je dejal državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Aleš Cantarutti, bo članstvo Sloveniji omogočilo dostop do vseh programov. Lahko bo nastopala kot nosilka izbranih opcijskih programov ter kot podizvajalka drugih programov.

Cantarutti je napovedal sodelovanje Slovenije v treh opcijskih programih, in sicer v splošnem tehnološkem programu, programu opazovanja Zemlje ter znanstvenem programu Prodex.

Priložnosti za nove posle
S sklenitvijo sporazuma se bo okrepilo tudi poslovno povezovanje podjetij vesoljske industrije, ne le na evropski, ampak tudi na svetovni ravni. Slovenskim podjetjem bo sporazum omogočil razvoj novih produktov z visoko dodano vrednostjo in dodatno diverzifikacijo prodajnih portfeljev na področju vesoljske tehnologije in z njo povezanih tehnoloških področij.

Prinesel bo tudi nova delovna mesta, rast gospodarstva skozi širitev na nov trg in uvajanje novih tehnologij, ki jih brez povezave z vesoljskimi tehnologijami sploh ne bi bilo, je nekaj dobrobiti sporazuma izpostavil Cantarutti.

Sodelovanje z agencijo predstavlja referenco in odskočno desko na tujih trgih tudi za slovenska podjetja, saj sodelovanje v tej agenciji izkazuje kakovost produktov podjetij, pa tudi sposobnost izvajanja zahtevnih projektov ter reševanja visokotehnoloških vprašanj.

Esa ima 22 članic, in sicer 20 držav EU-ja ter Norveško in Švico.

Zelena luč raziskovanju Marsa
Ministri 22 držav članic Ese, pristojni za vesolje, so odobrili dodatnih 1,4 milijarde evrov za nadaljevanje projekta raziskave Marsa in sodelovanje na Mednarodni vesoljski postaji (ISS), je sporočil generalni direktor Ese Jan Wörner.

Za evropsko-ruski projekt ExoMars, ki naj bi odgovoril na vprašanje, ali na Marsu obstaja oziroma je kdaj obstajalo življenje, so odobrili okoli 440 milijonov evrov, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Sredi oktobra so v okviru projekta, za katerega so že predtem namenili 1,5 milijarde evrov, v orbito Marsa uspešno utirili sondo TGO, na kateri je bil modul Schiaparelli.

Ta naj bi pripravil teren za prihod vesoljskega raziskovalnega vozila, t. i. roverja, ki naj bi proti Marsu poletel v drugi fazi projekta leta 2020, a je na rdeči planet treščil z veliko hitrostjo in se razletel.

Za podaljšanje evropskega sodelovanja na ISS za dodatna štiri leta so medtem ministri namenili okoli 960 milijonov evrov. ISS sicer vodijo ZDA, ki so tako kot Rusija delovanje na postaji do leta 2024 napovedale že pred časom. Na ISS-ju poleg tega sodelujeta še Japonska in Kanada, ki sta prav tako napovedali podaljšanje sodelovanja.

Države članice Ese so sicer za izvajanje vesoljskih programov v prihodnjih letih namenile 10,3 milijarde evrov, medtem ko agencija želi okoli 11 milijard evrov.

G. V.
Prijavi napako
Komentarji
malikaliber
# 03.12.2016 ob 03:19
Zdej bo naš Borat lahko zaigral tudi astronavta.-)
Rasta75
# 03.12.2016 ob 01:44
sistema: "How much?"

Nekaj 10x manj, kot članstvo v NATO teroristični oganizaciji. Poleg tega, pa je tudi zelo bistvena razlika, v tem, da bomo ESI naše znanje in razvojne dosežke lahko prodajali (če bomo dovolj podjetni), medtem, ko je z NATOm samo strošek z nakupom opreme tujih orožarskih proizvajalcev.
zamudnik
# 03.12.2016 ob 23:15
Če imaš brate Prevc, je samoumevno, da moraš biti zraven, ko gre za vesolje.
commodore
# 05.12.2016 ob 18:20
če je 99% politikov za luno potem je zadeva logična....
Partizan Miha
# 02.12.2016 ob 18:39
Res moraš biti trol, da daš taki novici oceno manj kot 5. :)
luckyss
# 06.12.2016 ob 15:35
Ja, super..zadnji čas..
Ni pa treba sedaj vsakih 12 ur dajati članka brez neke vsebine na to temo..kot da ste temu zaslužni novinarčki - prepisovalčki..
mb128
# 02.12.2016 ob 18:34
Super! Ampak, če greš na esa.int slovenskega jezika tam še vedno ni. A kdo ve kdaj bo, če sploh bo?
velenjcan
# 07.12.2016 ob 00:39
Pričakujem, da Borat obišče luno še pred koncem tega mandata.
sistema
# 03.12.2016 ob 00:22
How much?
Kazalo