Znanost in tehnologija

Poudarki

  • Zaznali so združitev dveh črnih lukenj
Gravitacijski valovi
Vizualna ponazoritev gravitacijskih valov. Foto: Nasa
       LIGO je bil znanstveni strel proti Luni. In uspelo je. Pristali smo na Luni.       
 David Reitze, LIGO
LIGO
Prvi signal, ki so ga zaznali v detektorju v Hanfordu. Foto: LIGO
LIGO
Skoraj povsem enak signal so 0,007 sekunde pozneje zaznali na drugi obali ZDA. Foto: LIGO
LIGO
Kompleks LIGO v Hanfordu, ZDA. Dobro sta vidna pravokotna, štirikilometrska kraka - kot ogromen geotrikotnik. V obeh sta vakuumski cevi za laserski žarek. Foto: LIGO
Gravitacija
Ponazoritev vpliva, ki ga na tkanino prostor-čas izvaja sila težnosti. LISA pa ne išče tega statičnega vpliva, temveč valove, ki nastanejo, ko se masivno telo premika in pospešuje. Foto: ESA–C.Carreau
LIGO
Notranjost kompleksa z vakuumskimi cevmi. Foto: LIGO
LIGO
Laserski žarek v LIGU. Foto: LIGO
Lisa Pathfinder
Lisa Pathfinder Evropske vesoljske agencije. Notranji merilni in stabilnostni mehanizem. Kocki bosta, če bo šlo vse po Esinem načrtu, le prosto lebdeli v obeh komorah. Foto: Esa
VIDEO
Po 100 letih našli gravit...

Dodaj v

Zgodovinsko odkritje gravitacijskih valov

Potencial za Nobelovo nagrado
11. februar 2016 ob 16:34,
zadnji poseg: 11. februar 2016 ob 17:33
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Iz ameriškega observatorija LIGO so sporočili, da jim je prvim v zgodovini uspelo zaznati gravitacijske valove. Iskali so jih sto let, odkar jih je napovedal slavni fizik Albert Einstein.

Gravitacijski valovi so motnje v "tkanini" čas-prostor, LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory) pa je največji detektor zanje na Zemlji. In kot kaže, jih je našel. S tem je po stotih letih potrjen del splošne teorije relativnosti, kot jo je napisal slavni fizik Albert Einsten, človeštvo pa je dobilo povsem nov način "gledanja" vesolja.

O obstoju gravitacijskih valov so do zdaj našli le posredne dokaze. Nekatere binarne zvezde se namreč obnašajo natanko tako, kot napoveduje teorija - brez teh valov bi se drugače. Za to odkritje sta leta 1993 dva fizika prejela Nobelovo nagrado.

Poenostavljeno se da učinek gravitacijskih valov na "tkanino" prostor-čas primerjati z roko, ki potegne po vodni gladini.

Kako deluje LIGO
LIGO je veliko lasersko ravnilo. Je kompleks, v katerem dva laserska žarka neprestano merita, ali tam štirje kilometri ves čas res merijo točno toliko - ali pa se morda razdalja zaradi spreminjanja prostora ne krajša ali daljša.

V osnovi je to ogromna stavba, iz katere izvira laserski žarek. Ta se kmalu razdeli na dva kraka, pravokotna drug na drugega. Vsak krak je dolga, vakuumska cev. Na njenem koncu je ogledalo, ki žarek odbije nazaj v izvor. Žarka se torej po odbitju nazaj spet združita na začetku.

Ker imata razdeljena žarka povsem enaki valovni dolžini, se ob ponovnem srečanju odštejeta oziroma "uničita". Če pa se prostor zaradi težnostnih valov v katerem izmed krakov skrči ali razširi, se ne odštejeta več, saj vrhovi in doline valov niso več povsem sinhronizirani. Pride do interference in signala, ki ga zazna detektor.

Zares pretanjene spremembe
Vsaj tako so si delovanje zamislili, ko so LIGO gradili. Načrtovan je bil, da zazna spremembo v dolžini, primerljivo s tisočinko premera protona. Težava je v tem, ker je postavljen na Zemlji, kjer mrgoli motenj, in zelo težko je zanesljivo zatrditi, da se je ta droben premik zgodil ravno zaradi gravitacijskih valov. Zato je LIGO obenem ena največjih vakuumskih komor na Zemlji (obe štirikilometrski cevi sta takšni), da laserske svetlobe ne bi zmotili naključne molekule plinov. Detektorji pa so postavljeni na kompleksen mehanizem, ki poskuša utišati še najbolj pretanjene seizmične motnje.

Pa še ena podrobnost: za večjo zanesljivost so postavili kar dva takšna detektorja, vsakega na svojo obalo ZDA z medsebojno razdaljo več kot 3.000 kilometrov. Pri takšnem razmiku je možnost naključnega simultanega signala toliko manjša.

Dokončna potrditev
Prav to se je zgodilo: na obeh detektorjih so zaznali so signal, ki nikakor ni naključen, so na tiskovni konferenci sporočili predstavniki LIGA. Ta signal je po njihovih besedah povzročil zelo silen dogodek: trčenje dveh črnih lukenj, ki sta se ob tem združili.

Govorec LIGA je zatrdil, da so preverili vse alternative in vse možnosti in da so popolnoma prepričani, da je efekt zagotovo povzročil gravitacijski val. Kar so zaznali, se povsem sklada s tem, kar je Einstein napovedal za tak dogodek. Znanstveni članek je objavljen v Physical Review Letters.

Sam dogodek se je zgodil pred 1,3 milijarde let, na Zemlji pa so ga zaznali 14. septembra lani. Signal so na obeh obalah ZDA prejeli z manjšim zamikom (0,007 sekunde). Ta je točno tak, da kaže, da je gravitacijski val potoval s hitrostjo svetlobe. To govori v korist hipoteze, da težnost prenaša (hipotetični) delec graviton, ki naj ne bi imel mase in bi zato lahko potoval s tako hitrostjo.

Iz signala so lahko razbrali, da se je pri združenju dveh črnih lukenj sprostilo toliko energije, da se je njuna skupna masa zmanjšala za tri Sonca. Od začetka sta imeli ločeno 29 in 36 mas Sonc. S tem so tudi z znanstveno visoko gotovostjo potrdili obstoj črnih lukenj, so povedali na tiskovni konferenci.

Dogodek se je zgodil nekje na južnem nebu v smeri Velikega Magellanovega oblaka, toda točnega položaja jim ni uspelo določiti.

Mednarodno sodelovanje
LIGO deluje že dolgo. Od leta 2002 do 2010 je šel skozi prvo fazo iskanja, a povsem brez uspeha. Septembra lani je konzorcij končal večjo nadgradnjo instrumentov, ki je - očitno - zadostovala. Za LIGOM stoji mednarodna znanstvena skupina, ki združuje 90 ustanov iz 15 držav sveta.

Kaj je gravitacijsko valovanje
Že zdavnaj so dokazali, da težnost krči "tkanino" čas-prostor, podobno, kot lubenica ukrivi razpeto rjuho, če sadež položimo nanjo. Toda to je le ukrivljenost, ne pa gravitacijsko valovanje. To nastane v posebnih primerih: ko se zelo masivna telesa pospešujejo ali nenadoma spremenijo smer.

To se navadno zgodi v binarnih sistemih, ko dve telesi krožita v paru okoli skupnega težnostnega središča, denimo dvojne črne luknje, binarne zvezde, lahko pa tudi nekatere nevtronske zvezde. Če se dve črni luknji približujeta druga drugi, pospešujeta svoje kroženje, in to je tisto, kar razpošlje motnje v prostor-času daleč naokoli.

Težnostno valovanje je povezano tudi z visokoenergijskimi dogodki, kot so eksplozije zvezd (supernove) - ali celo sam veliki pok.

Gravitacijski valovi, ki pri tem nastanejo, so kljub nepredstavljivo visokim oddanim energijam zelo, zelo šibki in majhni. Le kot primer: prostor med dva milijona kilometrov oddaljenima objektoma se skrči za milijoninko milijoninke metra. Tudi zato so jih desetletja neuspešno poskušali zaznati s površja Zemlje, saj je tudi planet sam moteč dejavnik.

Nov način "gledanja vesolja"
Težnostno valovanje ima številne lastnosti, ki lahko marsikaj povedo o njegovem izvoru. Valovna dolžina, amplituda, frekvenca, polarizacija ... to so tudi lastnosti elektromagnetnega valovanja oziroma svetlobe, glavnega medija, s katerim človeštvo opazuje vesolje. In zdaj ima na voljo še en medij, ki lahko pove še marsikaj več. Gravitacijskih valov namreč ne zaustavljajo prah, plini in druge ovire, temveč potujejo kar skozi snov. Toda znanstveniki in inženirji bodo morali najti primerne tehnične rešitve, ki omogočajo kaj več od golega zaznavanja obstoja.

Morda bo k temu kaj prispevala misija LISA Pathfinder. Evropska vesoljska agencija (Esa) je namreč na "sladko" gravitacijsko točko L1 med Zemljo in Soncem poslala satelit, ki bo težnostne valove iskal in meril s pomočjo dveh kock iz platine in zlata v svojih nedrjih. Ti sta oddaljeni natanko 38 centimetrov in Esina znanstvena ekipa že meri, ali se bo to kaj spremenilo.

LIGO je torej svoj dosežek predstavil ravno v trenutku, ko "konkurenčna" misija začenja delo. Esa je LIGU poslala čestitke, LIGOvi znanstveniki pa so na tiskovni konferenci izrazili željo, da Nasa "popravi napako" in se spet pridruži Esinemu projektu Lisa.

O začetku časa
Odkritje je dober znak tudi za razumevanje nastanka vesolja. Po uveljavljeni razlagi začetka časa je namreč vesolje neposredno po velikem poku šlo skozi izjemno kratko (drobec sekunde), a izjemno hitro širjenje prostora. Po teoriji inflacije se je takrat vesolje širilo veliko, veliko hitreje od hitrosti svetlobe. Po Einsteinovi teoriji bi tako silen dogodek nujno povzročil gravitacijske valove. Natančneje, prvinski gravitacijski val, ki - če teorija drži - v 14 milijardah let ni niti dvakrat zanihal in je velik kot vesolje samo. Odkritje LIGA je dodaten košček sestavljanke v prid tej teoriji, saj smo zdaj lahko vsaj prepričani, da gravitacijski valovi sploh zares obstajajo.

Znan je sicer lažni alarm izpred dveh let, ko je znanstvena ekipa za teleskopom BICEP2 napačno interpretirala podatke in ocenila, da je zaznala odtis teh primarnih valov na kozmičnem mikrovalovnem sevanju ozadja. Čez kako leto je odkritje sama sebi spodkopala in dokazala, da ne drži.

Na LIGU medtem pravijo, da je tokratno odkritje le začetek in nestrpno pričakujejo nove silne dogodke iz prostranstev vesolja, ki bodo pustili posledice na njihovih detektorjih.

Oddaja Ugriznimo znanost:

Aljoša Masten
Prijavi napako
Komentarji
Morpheus2
# 11.02.2016 ob 16:51
Čestitke!!!
Več pa spodaj!!

Bivši uporabnik
# 11.02.2016 ob 16:55
Uf, tole bi staremu modremu Albertu polepšalo dan ali tri.

Pogladil bi si brke in zamrmral: "Seveda. Drugače ni moglo biti..."
luckyss
# 11.02.2016 ob 17:08
Če sem neveden in nekaj vprašam, mi še ni treba dajati minusov, če ne premorete odgovora ;)
Polymath
# 11.02.2016 ob 16:52
Videti je, kot da se je Einstein vrnil iz prihodnosti v preteklost.
dunbar
# 11.02.2016 ob 17:41
mb128

Za danes je bila najavljena tiskovna konferenca, tako da novica ne more biti stara mesec dni.

Je pa to znanstveni dosežek leta, vreden Nobelove nagrade
mrblack
# 11.02.2016 ob 16:52
Izjemno odkritje, če se ne bo izkazalo za še en lažni alarm. Odkrivanje tkanine iz katerega je vse okoli nas je res nekaj čudovitega.

Vseeno pa upam, da mogoče v doglednem času naletimo na odkritje ki bo približalo relativnostno teorijo kvantni mehaniki, saj je med njima še vedno ogromna vrzel in že nešteto teorij.
MP3CE
# 11.02.2016 ob 17:48
@mb128:
Kakorkoli že, šele ko so odkrili gravitacijske valove in (pogojno) graviton sem jaz sprejel gravitacijo kot dejstvo.
Uf, še dobro, da nisi skočil iz kake stolpnice ;)
luckyss
# 11.02.2016 ob 17:10
@Dumr
Ampak trenutno se vesolje širi vedno hitreje :)
MatjazP
# 13.02.2016 ob 00:03
@Senzor
Malo za zabavo sem se odločil pokomentirati spodnje, ker dobro slika dileme, pogled in nekatere zmote slehernika.

za dokaz gravitacijskih valov je treba najprej dokazati neločljivo povezanost časa in prostora, kot si ga je zamislil Einstein.

Aja? Kot prvo - v naravoslovju se ničesar ne dokazuje, ampak se meri. Meritve so bolj ali manj natančne in s tem bolj ali manj potrjujejo ali nasprotujejo nekemu modelu. Trenutni mainstream model astrofizike je GR (splošna teorija relativnosti oz. splošna teorija gravitacije - kar je boljše ime zanjo). Iz njenih enačb izhaja napoved gravitacijskih valov, ki se 100% ujema z opaženim v LIGO, v okviru natančnosti meritve seveda.

Kar pomeni, da morajo znanstveniki najprej ugotoviti tole: iz česa je sestavljen prostor, da se lahko ukrivi?

Nekatere stvari so sestavljene, kot naprimer molekule ali celo atomi, spet druge so osnovne. Morda je prostor-čas osnovna stvar in torej ni sestavljena iz manjših delov. Nekje se vendarle neha, ?
To, da se prostor ukrivi, je samo ilustracija. V resnici ima samo nekatere lastnosti, ki niso intuitivne, se jim pa matematično reče 'ukrivljenost', ki pa nima dosti zveze z ukrivljenostjo naprimer banan. Gre za geometrijo prostora, ki je pač lahko različna v različnih točkah. To je vse.

Zaenkrat je prostor še vedno le praznina, ki jo izpolnjujejo delci. Brez teh je prostor le vakuum. Se lahko vakuum (nič) ukrivi?
Prostor-čas ni nič; je prostor-čas :) Recimo, kadar ti primanjkuje časa ali zmanjkuje prostora v prtljažniku, to kaj hitro ugotoviš. Prostor-čas je glede na zadnje podatke kar 85% vsega, kar je (ker je temna energija najbrž lastnost prostora samega in ne nekaj v njem v smislu delcev materije..)
Še manj pa je nič vakuum. Vakuum = prostor+čas+kvantna pena

Vzajemno s tem; iz česa je čas, je čas fizikalna količina in ali se res lahko ukrivi (upočasni)?

Čas je del prostora-časa. Vsega pa seveda še ne vemo. Čakamo na genije.

sama gravitacijska konstanta, odvisna .. dilemo: .. temne .. Uradna .. iščejo dokaz .. spremenilo ..težko poimenovati .. gravitacijska "konstanta".

Gravitacijska konstanta je v GR teoriji .. konstantna. V glavnem kozmologi uporabljajo enote, v katerih je vrednost grav. konstante (G) in svetlobne hitrosti (c) enaka 1, in temu so prilagojene ostale enote.
Enačbe GR so povsem enake ne glede na izbiro sistema enot ali konstant.
Spreminjajo se druge lastnosti, G pa ostaja enak 1. To je osnovno dejstvo teorije GR.

-problem pospeška, ki ga Einstein v svojih miselnih poskusih ni naslovil (relativnostna teorija pospeška sploh ne upošteva).

Khm. Mešaš posebno teorijo relativnosti SR (1905) in splošno teorijo relativnosti GR (1915).
To so jabolka in hruške. Einstein je najprej zapisal SR, za kar je rabil mesec dni, potem pa je začel razmišljati ravno o problemu pospeška in gravitacije. Potreboval je deset let. Rezultat so enačbe GR.

Ali gravitacijski valovi potujejo s končno, nespremenljivo hitrostjo?

Tako je, s svetlobno hitrostjo. Ki ima nesrečno ime - saj je ravno Einstein pokazal, da je to hitrost vzročnosti - torej osnovnega koncepta narave. To je hitrost, s katero vzroki delujejo na posledice v vesolju. To je tudi najvišja možna hitrost. To hitrost dosežejo samo elektromagnetno valovanje, gravitacijsko valovanje (in valovanja otalih polj) in brezmasni delci.

V obdobju med 1928 in 1948 se je opazovana hitrost svetlobe spremenila za 20km/s (ne dejansko, to je seveda krivda raziskovalcev, ne vesolja samega), kar je nesprejemljivo visoka napaka, ki bi morala biti kvečjemu v decimalnih mestih.

In koliko bi se spremenila, če bi jo meril ti? 20km/s je 0.007% .. hehe. Res grozovita merska napaka, povsem neodpustljiva.

-obstoj etra, ki so ga dokazali z Michelson-Morley poskusom.

Hipotezo o Etru so ravno s tem poskusom ovrgli.

.. To praznino še vedno skušajo zapolniti moderni raziskovalci (temna snov in temna energija), ampak še kar brez oprijemljivih rezultatov.

Nihče ne poskuša ničesar zapolniti. Temna energija je hipotetična lastnost prostora, ki so jo dodali v model zato, da se sklada z meritvijo realnosti (pospešeno širjenje vesolja).

Računalniški modeli se ne skladajo z opazovanji iz resničnega sveta, npr. meritev sevanja ozadja.

fvesolje je komplicirano, modeli pa relativno enostavni. Ne skladajo se vsi z realnostjo. Še je veliko dela v fiziki.

Poleg tega obstaja utemljen sum, da je Einstein relativnostno teorijo ukradel Lorentzu (brez njegovih transformacij, in Poincarejevega prispevka, teorije relativnosti sploh ne bi bilo).

V SR, torej posebni teoriji relativnosti (o kateri tukaj ni govora), je transformacija, ki se imenuje Lorentzova transformacija, ker jo je prvi odkril Hendrik Lorentz. Nihče ni nikomur ničesar ukradel. Transformacija sicer obstaja že v Maxwellovih enačbah elektromagnetnega polja, iz leta 1880. Iz teh je Einstein izhajal.
Njegov prispeveki k SR je povsem drugje. On je povezal vse skupaj v celovito in smiselno teorijo.

Prvi poskus, ki naj bi potrdil njegove izračune in so ga izvedli drugi, je bilo opazovanje luninega mrka leta 1918, kar je bil sporen in še zdaleč ne tako zelo nedvomljiv dokaz. ... ... .. precej boren seznam dokazov. ..

Spet ti dokazi. V znanosti se preverja, nikoli dokazuje, saj je preverjanje trajen proces. Če nekega dne ugotovimo, da nekje nekaj odstopa od teorije, je s to teorijo konec.
Einsteinovo GR (in SR) se preverja že 100 let in do sedaj še nihče ni našel niti enega samega neskladja.
Kar je pravzaprav neke vrste čudež, saj še nobena moderna fizikalna teorija ni zdržala toliko časa povsem nepopravljena.

In BTW, šlo je za Sončev mrk, ne Lunin. Meritev je bila na meji, kar se je dalo s tedanjo tehnologijo izmeriti. In se je skladala z Einsteinovo napovedjo. Newtonova napoved in napoved konkurenčnih teorij je bila povsem napačna.

Poleg tega obstaja najosnovnejša dilema, zaradi katere je dvom v gravitacijske valove še kako upravičen

Skepsa je vedno upravičena, saj je osnovno vodilo znanosti. Dobro pa vemo, koliko lahko katerim teorijam zaupamo. Einsteinovi teoriji (SR in GR) zaupamo s svojim življenjem, saj je od nje odvisno pravilno delovanje GPS sistema.

: vprašanje, ali gravitacija dejansko obstaja?

Haha :) Vsakič ko padeš po tleh, lahko verjameš, da obstaja.

Od Newtona dalje, kar je zdaj skoraj 400 let, še vedno ne vedo, kaj ta pojem dejansko označuje.

Večina ljudi dovolj dobro ve, kaj pomeni 'gravitacija'. To je dejstvo, da stvari padajo na Zemljo z enakim pospeškom ne glede na velikost in maso.

Podobno kot prej opisana temna snov in temna energija.

Za razliko od gravitacije, o temni materiji vemo le malo (vemo recimo precej natančno, koliko temne materije je, lahko jo tudi izmerimo, ne poznamo pa drugih lastnosti). O temni energiji ne vemo skoraj nič, razen tega, kolikšna je njena gostota.

Ni znano niti to, kaj gravitacija sploh je- gravitoni, dva gluona, kaj drugega?

Gravitacija je pojav, da vse stvari v vesolju padajo ena proti drugi, v odvisnosti od mase in razdalje. Poznamo tudi natančne enačbe, iz katerih izračunamo, kako padajo. Kaj torej ni znano?

Kako so potem dokazali obstoj črnih lukenj? In gravitacijskih valov?

Še enkrat: ničesar niso dokazali. Pokazali pa so, da se teoretične napovedi obstoja črnih lukenj in grav. valov skladajo z meritvami. Do nadaljnjega torej lahko smatramo, da so modeli pravilni in črne luknje in grav. valovi obstajajo.

Eter to pojasni izjemno elegantno ..

Hipoteza o Etru niti slučajno ne govori o gravitaciji ampak o elektromagnetnem valovanju. In se je izkazala za povsem napačno več kot 100 let nazaj. Get over it.

Nobenega neskončnega kompliciranja z dvomljivimi teorijami. Samo vzgon, temperatura, gostota, kompresija.

To, da se teorija laikom zdi bolj razumljiva, na srečo ni merilo pravilnosti.
Niti ni merilo, ali jo razumejo vrhunski fiziki. So teorije, ki jih nihče ne razume - vsaj ne tako kot bi si želeli - a so vendarle najboljše, ker se skladajo s poskusi. To je edino merilo.

Poenostavljeno ..ukrivljenost .. poenostavljeno .. ponjava, .. poenostavljeno ..

To so pač nesrečni poskusi ilustracije, ki niso pomembni. Pomembne so enačbe, iz katerih potem izračunamo posledice in jih primerjamo z rezultati meritev. Ki pokažejo, da je GR povsem natančna, vse druge teorije pa se ne skladajo z veliko poskusi.
GR je EDINA teorija gravitacije, ki se sklada z VSEMI meritvami.

Kaj pa napaka zaradi same opreme?

Napake so znane in natančno analizirane, kar je opisano v vsaj 30-tih znanstvenih člankih, ki si jih lahko prebereš.

.. ni 100% vakuum, .. tektonski premiki .. temperaturne razlike

Vse to in še mnogo, mnogo več je upoštevano.

Nekaj let nazaj so v CERN-u zaznali nevtrine, ki so hitrejši od svetlobe, kasneje pa so rezultat pripisali napaki v povezavi med opremo. Tista razdalja 3000 kilometrov tudi tokrat ni prepričljiva. Če se ena naprava moti in je odvisna od druge, druga napake ne more zlahka popraviti.

Napravi sta 3000 kilometrov narazen zaznali enak signal. Iz tega sklepamo, da to ni lokalna motnja ali napaka v eni napravi.
Seveda pa je možno, da gre vseeno za napako. Znanstveniki se zelo potrudijo, da čim natančneje izračunajo verjetnost, da gre za napako.
To je osnoven podatek pri VSAKI meritvi.

V kozmologiji obstaja predpostavka, da morajo črne luknje nastati iz masivnih zvezd , .. ,..

Ne, ne, ne. To je eden od modelov, kako bi lahko nastale. Nihče ne trdi, da je to edini način. In tudi če ne poznamo drugih načinov, nihče ne trdi, da jih ni.

Vse to ne daje upanja, da je proslava od razglasitvi tega domnevnega odkritja res tako upravičena, kot jo prikazujejo.

Jaz proslavljam. Ti pa kakor hočeš - nihče te ne sili. Verjameš lahko, kar hočeš - to je tvoja stvar. So pa argumenti, na osnovi katerih dvomiš - precej mimo in fuč, kakor vidiš.

kot bi radi, da splošna javnost verjame.

Ni lahko verjeti. Jaz ne verjamem nikomur; vsako stvar moram razumeti iz različnih vidikov in vse se mora med seboj ujemati.
Pot je trda in težka in vem, da ima redko kdo dovoj časa in volje za to.

Verjameš pa v satelite, v GPS, mobilne telefone, televizorje, računalnike, rentgen, antibiotike,.. ?
To je pač rezultat znanosti. BI moralo zadostovati za tiste, ki znanosti ne razumejo.

Je pa znanost odprta za vse; praktično vse je na internetu, če imaš voljo in čas.
Pa seveda brez matematike ne gre; samo prebiranje mnenj teh ali onih, četudi vrhunskih znanstvenikov, me ne prepriča.

Namesto tega današnja znanost trpi za sindromom negotovosti- opazovalec A in opazovalec B ne moreta biti prepričana v pravilnost lastnega rezultata, ker je v relativnosti treba upoštevati oba gledišča in se ne moreš kategorično odločiti samo za enega. Pač je vse relativno, to pa seveda znanosti, ki hoče biti eksaktna, ni v pomoč.

Narobe razumeš, ker sklepaš o teroriji iz njenega imena. Ne sodi knjige po platnicah.
Teorija relativnosti pravi, da so nekatere količine, naprimer čas, ki so RAZLIČNE za različne opazovalce.
Tudi recimo višina in barva oči je količina, ki je relativna.
To pa še ne pomeni, da je negotova. S teorijo se da natančno pojasniti, zakaj A vidi X, B pa vidi Y. Gre samo za to, da ne zadistuje ena sama ura, ampak mora imeti pač vsak svojo uro.

Ni pa res, da je vse relativno. Štps je ravno v količinah, ki so za vse opazovalce enake. Te ključne količine se imenujejo invariante; prav vsa teorija temelji prav na teh količinah.
Škoda je le to, da čas ni ena teh invariant, čeprav smo ljudje tega intuitivno vajeni. Je pa naprimer za vse enaka svetlobna hitrost in še marsikaj.
Nazadnje lahko te stvari natančno izračunamo; tako da ne gre za to, da A in B ne moreta biti prepričana v pravilnost lastnega rezultata.
Prav nasprotno. Oba rezultata sta pravilna in med seboj skladna; iz enega lahko izračunaš drugega prav z Lorentzovo transformacijo.

Je pa res, da znanost ni enaka kot nakladanje, kar pa veliko ljudem dela preglavice.
Bivši uporabnik
# 11.02.2016 ob 20:53
@trickpony; 11.02.2016 ob 20:28
Kdo je ustvaril Boga?


Če imaš v mislih krščanstvo, je odgovor: avtor Prve Mojzesove knjige.
Gman
# 12.02.2016 ob 09:46
To o nevtrinih, ki naj bi bili hitrejši od sv. hitrosti žal ne drži, ker je bila napaka v meritvah. Ko so to spet naredili niso dobli več tega.

Malo googlajte, pa bo omenjeno. Aja pa Tesla je govoril o čisto drugih delcih, ne o nevtrinih :)
http://www.forbes.com/sites/alexknapp/20
11/09/26/no-tesla-did-not-predict-faster-than-light-neutrinos/#17d8a5625c4f

Ljudje, včasih morate malo pazljivo brati in ne smete mešati izrazov.
borisev
# 11.02.2016 ob 18:13
MP3CE
# 11.02.2016 ob 17:46
@Hector: Pujsi dejansko lahko letijo... Z avionom, na primer ;)
makoshark
# 11.02.2016 ob 22:06
Fsi vemo, da se amplituda valov, če vržeš kamen v vodo povečuje.

Jaz o tem ne vem nič, pa sem velikokrat vrgel kamen v vodo... ;-)
Vongobongo
# 11.02.2016 ob 19:30
GD

"Čestitke američanom. Ponovno so dokazali da so svetlobna leta pred ostalim svetom..."

Niso bili v projektu samo ZDA, se Japonska, Avstralija, Nemcija, Rusija itd....
severnik
# 11.02.2016 ob 18:17
Si predstavljate, da pred vsem tem ni bilo pa nič. Nič. Jaz si to težko predstavljam. Če pa malo še povežeš z vprašanjem kje je smisel vsega, je pa vse skupaj še bolj bizarno.
apatija
# 11.02.2016 ob 16:59
en odgovor prinese samo še več vprašanj...človek pa blazno želi končni odgovor,ki ga ne bo nikoli našel:)
generusus
# 12.02.2016 ob 00:54
Zame je to eno najpomembnejših odkritij s področja kozmologije.
trickpony
# 11.02.2016 ob 20:28
Po nekih teorijah je torej vesolje nastalo iz nic. Bog je pa pravljica?
Kako he torej vse nastalo iz nic? Kako je to mozno? Prosim za odgovor, hvala.


Kdo je ustvaril Boga?
pašeresje
# 11.02.2016 ob 20:05
upam, da bo slo clovestvo naprej v napredku in ne nazaj v srednji vek...
luckyss
# 11.02.2016 ob 18:05
@gnusfraba
No končno odgovor kateremu bom pač moral verjeti, vsaj dokler ne "pogruntajo" kaj novega, diametralno nasprotnega.:)
Hvala.
Sitbackandlaugh
# 11.02.2016 ob 17:36
@luckyss kadar me kaj zanima v zvezi z znanostjo se navadno obrnem na kvarkadabro:
http://www.kvarkadabra.net/nesk-vesolje
http://www.kvarkadabra.net/kozmologija
http://www.kvarkadabra.net/olbersov-paradoks
http://www.kvarkadabra.net/kozmoloski-modeli

http://val202.rtvslo.si/2011/10/vesolje-in-vendar-se-pospeseno-siri/

upam, da boš našel svoj odgovor! prijetno branje!
luckyss
# 11.02.2016 ob 17:23
@long island
A res, no, morda mi lahko vseeno odgovoriš na preprosto vprašanje zgoraj ?
Je pa res, da je dandanes vse drugače :D
gozdar1
# 12.02.2016 ob 17:36
Saj ni potrebno veliko filozofiranja, vsaka teorija je samo tako dobra kot se njene napovedi ujemajo z opazovanji oz. eksperimenti. Einsteinovi,.. pomisleki do kvantne mehanike (EPR paradoks) npr. še ne pomenijo , da se zaradi tega vrže teorija v koš.
problem43
# 12.02.2016 ob 17:07
@ senzor...sem se nekako prebil čez ta tvoj zapis...veliko bluziš...

eter je bila teorija, ki pa ni potrjena in razen elegantnega zapisa in razlag ni bila potrjena ne raziskavami, ne z opazovanji, ni bi bil napovedan matematično...saj imamo "eter" če to želiš tako imenovati, poda ti ga pa Higsov bozon, ki daje vsemu maso in smo "potopljeni" v njih...

prazen prostor vesolja, še zdaleč ni prazen! v tem praznem prostoru (?) imaš nevtrine, fotone, higsove bozone,... in še druge že odkrite in ne odkrite delce (graviton?), ki so, mnogo mnogo manjši od molekule, ali atoma...se pravi, res je, da ni nekaj konkretno velikega (atom), je pa daleč daleč od praznega...

in še zadnje...kdo pa pravi, da so Einsteinove teorije pravilne?! so smo najboljši približek, ki ga trenutno imamo...že dolgo vemo, da Newtonova teorija ni popolna, pa je vseeno ne bi šel preizkušat s skokom iz stolpnice...tudi Einsteinu bodo verjetno nekoč dokazali, da ni imel vsega prav, ampak trenutno njegova teorija deluje odlično...in zaradi njegove relativnosti v današnjem času delujejo GPS sateliti, pri katerih je potrebno kalibrirati ure glede na razliko zaradi hitrosti med satelitom ki kroži in opazovalcem na zemlji, ker drugače bi kazali napačno lokacijo...in še mnogo mnogo drugih aplikacij je, ki odlično izkoriščajo to teorijo...bo pa prej ko slej popravljena, saj kot tudi sam praviš uporablja kar nekaj poenostavitev in bo nekoč prišlo do trenutka, ko bomo ugotovili da v nekem primeru pa ne drži...
makoshark
# 12.02.2016 ob 09:43
Bolj pomembna (pomoje) je tista iz Cerna, potrditev oz. dokaz, da obstaja večja hitrost od svetlobe in da svetloba ni nobena meja - kot je trdil že Tesla.

O čem točno pišeš. Povezava?
gnusfraba
# 12.02.2016 ob 00:04
Mene najbolj fascinira natančnost meritve, ker je dolžina krakov interferometra ob prejemu signala nihala le za 10 na minus 21, signal pa je bil izmerjen (na oko) z razmerjem signal:šum 10:1.

Koliko je to? Naša galaksija Rimska cesta ima premer cca 100 000 svetlobnih let kar je 10 na 21 metrov. Torej je natančnost meritve LIGO takšna, da bi lahko zaznali, če bi se Rimska cesta skrčila/povečala za 10 cm. Nepredstavljivo.
bluppo
# 11.02.2016 ob 20:17
@mb128 No ja MMC ta novica je stara nekako en mesec ali dva

Glede na to, da novico danes objavljajo vsi večji mediji pa mogoce MMC vseeno ne servira nekaj mesecev stare novice?

Sploh pa če pogledamo kdaj je bila objavljen članek o tej zadevi (in na katerem temelji ta novica) - 11.2.2015. A ni to današnji dan? Glavno, da se kritizira a?
Franc Pijanc
# 11.02.2016 ob 19:05
Si predstavljate, da pred vsem tem ni bilo pa nič. Nič. Jaz si to težko predstavljam. Če pa malo še povežeš z vprašanjem kje je smisel vsega, je pa vse skupaj še bolj bizarno.

Saj ne pravijo da je bilo nič, hec je da tistega kar je bilo prej pač ne moremo opazovati ker nimamo nobenih podatkov. Vse kar mi lahko opazujemo in analiziramo so dogodki ki so se zgodili nevem kolk delčkov sekunde po poku.

Je pa mindfuck ja, ni začetka ne konca, ničesar in in vse je :)
Bivši uporabnik
# 11.02.2016 ob 18:09
@hospitalit
/@trooper Še en dokaz več, da boga ni./
Prosim, utemelji bolj natančno.


Trooper, če se ta tvoja ugotovitev nanaša na krščanskega boga, potem v potrditev tvoje ugotovitve v celoti zadošča že tale citat iz članka:
"Našli so signal, ki ga je po njihovih besedah povzročil zelo silen dogodek: trčenje dveh črnih lukenj, ki sta se ob tem združili. Sam dogodek se je zgodil pred 1,3 milijarde let."

Krščanska vera – geneza pravi: 'V začetku (op. pred začetkom ne more biti nič, torej niti bog) je Bog ustvaril nebo (op. torej tudi črne luknje) in zemljo.', v nadaljevanju litanij preko opisanih praprebivalcev in malo matematike ugotovimo, da naj bi se to zgodilo na nek dan ok. leta 4.004 pr. n. št. – ne dopušča, da je karkoli, bodisi bog bodisi črne luknje, obstajalo pred več kot 6.020 leti, še zlasti pa ni dopustno, da bi se črne luknje šle telovadbo pred več kot milijardo let. Ergo: krščanski bog ne more obstajati, saj se je znanstveno dokazano nekaj dogajalo nekoč pred 1,3 mrd let, preden je po tej religiji sploh določen začetek časa. Ker je določenje začetka časa dokazano napačno, je s tem napačno, kdo ali kaj je bil tisti, ki naj bi to ustvarjal.

(Disclaimer: vernikom seveda ne odrekam pravice do verovanja v krščanskega ali kakšnega drugega boga ali v sebe, vsak naj verjame, v kar želi.)
MP3CE
# 11.02.2016 ob 17:58
@luckyss: Zaviralo je po končani fazi inflacije (veliko pred koncem prve sekunde), pa vse do trenutka, ki ga je opisal gnusfraba - ko je odbojna sila temne energije prevladala nad privlačno silo gravitacije.
MatjazP
# 12.02.2016 ob 00:10
@gnusfraba

Mene pa fascinira še kako učinkovit 'oddajnik' je bil ta trk .. Od skupne mase cca 63 mas Sonca naj bi se v energijo izsevano v obliki gravitacijskih valov pretvorilo cele 3 solarne mase..
To je recimo 5x učinkoviteje kot fisijska atomska bomba in to samo v gravitacijske valove!

Not your usual grandfather's antenna.
el CARTEL
# 11.02.2016 ob 18:15
Iskali so jih sto let, odkar jih je napovedal slavni fizik Albert Einstein

vsaka taka nova ugotovitev pravzaprav le potrjuje veličino einsteina,
in še dodatno utrjuje njegovo teorijo.

in takoje pri vsej znanosti. novi dokazi ponavadi le potrjujejo stoletja stare teorije,
drugače se pač teorije ne bi obdržale tako dolgo
gnusfraba
# 11.02.2016 ob 17:44
luckyass

Širjenje je zavirano dokler v vesolju prevladuje težnost 'normalne' in temne snovi. Ko gostota mase oziroma energije normalne in temne snovi postane manjša od gostote temne energije, širjenje začne pospeševati.
Ceshoot
# 13.02.2016 ob 09:18
Uf, kako ga je zabil :D
MatjazP
# 11.02.2016 ob 23:27
mb128
Ne drži trditev da v drugem, sporednem vesolju ne veljajo isti fizikalni zakoni kot v našem.

O vzporednih vesoljih ne vemo prav ničesar.
Imamo modele, ki predvidevajo različne vrste takih vesolij.
Konkretno, vzporedna vesolja v smislu kvantne fizike, imajo enake fizikalne zakone.
'druga vesolja' M-teorije imajo povsem drugačne zakone, po definiciji le-teh..
Medtem ko "druga vesolja" oz. druge regije tega Univerzuma v teoriji večne inflacije ("eternal inflation") vsebujejo drugačne konstante in tako različne 'fizike', do neke mere.

Če obstajajo, pa pojma nimamo, to so samo modeli. Nekaterih niti teoretično ne moremo preveriti, tako je veliko vprašanje kaj sploh pomeni v tem kontekstu 'obstajati' - ali obstajajo samo v platonskem smislu hipotetičnih možnosti, ali kako drugače..
MatjazP
# 11.02.2016 ob 22:06
@mb128:
Vprašal sem te, na katero trditev se nanaša "tvoja trdirev ne drži povsem".

Glede učinkov temne energije na gravitacijske valove : kaj misliš s tem da "izniči njegov učinek temna energija"? Odvisnosti od razdalje "od kod graviton izvira" ne more biti, saj ravno v tem je 'fora' gravitonov : z razdaljo nič ne izgubljajo, v nasprotju s klasičnimi valovi, katerih energijska gostota pada s kvadratom razdalje.

Glede fotona pa smatram ce gledamo na zadevo tako kako on spreminja energijo od žarka gama iz središča zvezde do nam relativno neškodljivega žarka ko zvezdo zapusti in pride npr. do našega planeta del energije, ki jo ima ob trku s katerikoli predmetom na našem planeru ponovno izgubi in tako postane žarek, ki ga mi pač zaenkrat ne moremo zaznati.


Fotonom se energija na poti iz središča Sonca do nas v resnici ne spreminja. Sonce namreč ni prozorno za svetlobo (plazma). Dogaja pa se to, da se fotoni zaletavajo znotraj Sonca v delce snovi, se tam absorbirajo in re-emitirajo kot novi fotoni, nižjih energij. Kar mi vidimo, so fotoni, ki jih emitira površje Sonca, ki ima temperaturo 'samo' 5700K, notranjost pa nekaj miljonov K.
pullach
# 11.02.2016 ob 20:40
Vse je nastalo iz vode. Se pred tem je nastala voda. Kaj je sploh zacetek vsega? Kaj je sploh zacetek obstoja? Kaj je omogiclo zacetek zacetka sploh? Kaj je prvo in kdo je naredil prvo?
MatjazP
# 11.02.2016 ob 20:32
Khm.

Nekoliko je potrebno popraviti naslov. Gravitacijske valove so nedvoumno a posredno odkrili že pri opazovanju pulzarjev (Hulse, Taylor 1982, Nobelova nagrada 1992).

Gre za prvo NEPOSREDNO meritev gravitacijskih valov.

Je pa to, kar je dosegel LIGO povsem neverjetno na prvi pogled. Kot bi nekdo, ki se vozi v rally avtu po luknjasti cesti poskušal zaznati tresljaje, ki jih povzroča človek, ki hodi nekje 1000km daleč..
rdečinavijač
# 11.02.2016 ob 18:57
Pa glih včerej sem gledal How Universe Works, kjer so govorili da je to še zadnja velika uganka velika poka, po tem ko so pred dvema letoma dokazali obstoj Higgsovega bozona.
REsnica
# 11.02.2016 ob 18:02
res zanimivo in dokaz, da smo ljudje marsikaj sposobni, ko politika ne odloča.

najprej sem mislil, da gre za nekaj podobnega, kot je valovanje prapoka, paa vidim, da moj prvi vtis ni bil pravilen. Res prvič slišim za ta poskus, ki je očitno dokazal nekaj velikega.

Zdaj pa naprej!
gnusfraba
# 11.02.2016 ob 17:58
Luckyass

Zavira od konca inflacije (drobec sekunde oi velikem poku) in ni se vmes ustavilo. Pospešuje menda (če se še prav spomnim) nekako od približno 7 miljard let po nastanku. Nekako tako kot greš skozi cestninsko postajo: od 150 na uro zmanjšaš na ene 80 na uro, potem pa spet gasa. Se ne ustaviš, ne greš rikverc.
luckyss
# 11.02.2016 ob 17:58
@mb128
V tvojo razlago nekako ne morem vtakniti stavka iz članka : "Po teoriji inflacije se je takrat (na začetku) vesolje širilo veliko, veliko hitreje od hitrosti svetlobe."
gnusfraba
# 11.02.2016 ob 17:34
MontyevPiton

Manjka tisto s čimer se je ekipa LIGO ukvarjala zadnjih nekaj mesecev, pred tem pa so že drugi zelo podrobno obdelali kaj se da ugotoviti iz prejetega gravitacijskega signala.
Montijev Piton
# 11.02.2016 ob 17:11
OK, kako so lahko iz tako elementarnih:

Če pa se prostor zaradi težnostnih valov v katerem izmed krakov skrči ali razširi, se ne odštejeta več, saj vrhovi in doline valov niso več povsem sinhronizirani. Pride do interference in signala, ki ga zazna detektor

prišli do vseh teh podrobnih informacij:

Našli so signal, ki ga je po njihovih besedah povzročil zelo silen dogodek: trčenje dveh črnih lukenj, ki sta se ob tem zružili. Sam dogodek se je zgodil pred 1,3 milijarde let.
Iz signala so lahko razbrali, da se je pri združenju dveh črnih lukenj sprostilo toliko energije, da se je njuna skupna masa zmanjšala za 3 Sonca. Spočetka sta ločeno imeli 29 in 36 mas Sonc.


?

Članku kaj manjka ali...?
LjudjeSoOvce
# 11.02.2016 ob 17:00
Ja, Hector. In pujsi letijo.
MatjazP
# 14.02.2016 ob 02:38
@B in.

Mene kot laika zanimajo dodatni odgovori in kako povezati sledeče teorije in trditve:

1. Po uveljavljeni razlagi začetka časa je namreč vesolje neposredno po velikem poku šlo skozi izjemno kratko (drobec sekunde), a izjemno hitro širjenje prostora. Po teoriji inflacije se je takrat vesolje širilo veliko, veliko hitreje od hitrosti svetlobe.


Bom poskusil odgovoriti po svojih najboljših močeh. Zelo verjetno se v marsičem motim; zato seveda ne gre jemati tega zares, lahko pa na zmote kdorkoli svobodno opozori ali jih popravi.

Vesolje se širi kot se razteguje elastika; ko govorimo o hitrosti širjenja, mislimo na to, za koliko se raztegne eno svetlobno leto v času ene sekunde. Hitrost širjenja je torej izražena v odstotkih na sekundo, medtem ko je hitrost svetlobe v metrih na sekundo.
Tako hitrosti širjenja vesolja ne moremo primerjati s svetlobno hitrostjo.

V inflacijskih teorijah se je vesolje nekaj časa širilo izredno hitro. Natančnih številk ne vem ;) ampak gre za rang 1000 ... 000% na sekundo (torej meter bi narasel na velikost več miljonov svetlobnih let v manj kot sekundi). Dandanes se vesolje širi s hitrostjo cca 75 kilometrov na sekundo / 3 miljone svetlobnih let (http://www.space.com/17884-universe-expansion-speed-hubble-constant.html), to je cca 0.00000000000000002% na sekundo.

1b) saj je ravno Einstein pokazal, da je to hitrost vzročnosti - torej osnovnega koncepta narave. To je hitrost, s katero vzroki delujejo na posledice v vesolju. To je tudi najvišja možna hitrost. To hitrost dosežejo samo elektromagnetno valovanje, gravitacijsko valovanje (in valovanja otalih polj) in brezmasni delci.

Kakor rečeno, vesolje se ne širi v metrih ampak v procentih na sekundo, kar ni primerljivo s hitrostjo vzročnosti/svetlobno hitrostjo.
Svetlobna hitrost je najvišja možna V vesolju; vesolje samo pa se lahko širi po mili volji ;)

2)Če nekega dne ugotovimo, da nekje nekaj odstopa od teorije, je s to teorijo konec.
Einsteinovo GR (in SR) se preverja že 100 let in do sedaj še nihče ni našel niti enega samega neskladja.

2b)Temna energija je hipotetična lastnost prostora, ki so jo dodali v model zato, da se sklada z meritvijo realnosti (pospešeno širjenje vesolja).


Ja, glede tega. Najboljši model za temno energijo je t.i. koeficient lambda, ki nastopa v enačbah GR. Einstein je to lambdo najprej postavil na negativno vrednost (ker so tedaj mislili, da je vesolje statično), potem pa ga je postavil na nič (ko je Hubble izmeril, da se vesolje širi).
Dandanes vse natančneje merimo dejansko vrednost lambde; ki predstavlja negativni pritisk prostora, zaradi katerega vesolje pospešuje svojo ekspanzijo.

3.Govorec LIGA je zatrdil, da so preverili vse alternative in vse možnosti in da so popolnoma prepričani, da je efekt zagotovo povzročil gravitacijski val.

Sklepanje na osnovi hipotez, meritev ali drugih dokazov?
Kaj je bil "meter" za to trditev? (da je zagotovo gravitacijski in ni nobene druge možnosti)


To je pretirano. Preverili so možnosti v okvirjih uveljavljenih teorij, pa tudi s pomočjo Occamovega rezila. Seveda obstajajo druge možnosti. Ena možnost je recimo ta, da je vesolje ustvaril Bog in v dokaz 14. septembra 2015 kihnil v oba LIGO detektorja v razmiku 0.07 sekunde, da bi naredil vtis, da sta se zaleteli dve črni luknji.

Šalo na stran; zagotovila, ki si jih vajen v vsakdanjem življenju, so navadne prazne obljube v primerjavi z zagotovili raziskovalcev LIGO.

4.Dogodek se je zgodil nekje na južnem nebu v smeri Velikega Magellanovega oblaka, toda točnega položaja jim ni uspelo določiti. Sam dogodek se je zgodil pred 1,3 milijarde let.

Senzor (ali način) za meritev smeri iz katere je prišel val je?


LIGO ima dva senzorja, oddaljena med seboj 3000km. Oba senzorja sta zaznala isti signal v razmiku 0.07 sekunde. Glede na hitrost svetlobe in ta časovni zamik lahko s trigonometrijo ugotovimo možne smeri, iz katerih je val priletel.
Sčasoma bo LIGO dobil več detektorjev, s štirimi detektorji bi lahko izboljšali ločljivost tega 'gravitacijskega teleskopa' na majhen del neba.
Ceshoot
# 13.02.2016 ob 09:51
Nisem strokovnjak, ampak ob teh vnebovpijočih in docela logičnih predpostavkah imam že nekaj let precejšnje dvome v pravilnost česarkoli, kar nam danes predstavijo kot najnovejše odkritje.

Dvome imaš lahko komot. Ampak se ti ne zdi, da se ne bi najprej potrudil, da razumeš vsaj osnove tega, v kar praviš da dvomiš? Tole recimo:
Zaenkrat je prostor še vedno le praznina, ki jo izpolnjujejo delci. Brez teh je prostor le vakuum. Se lahko vakuum (nič) ukrivi?

Kot ti je že lepo razložil MatjažP je "ukrivljenost" prostora metafora in ne gre za dobesedno ukrivljanje, to lastnost prostora-časa pač moramo nekako poimenovati. Prostor ne more obstajati v dveh stanjih, najprej ravnem potem pa ukrivljenem, ne vem od kod si to pobral. Gre za to, da so enačbe RT matematični model, ki opisuje, kako se stvari (materija, svetloba itd.) obnašajo, ko potujejo skozi prostor.. Vse stvari pač ubogajo fizikalne zakone. Ko mi rečemo, da materija "ukrivlja" prostor, s tem opišemo samo to, kako se masivno telo ali svetloba giblje ob prisotnosti drugega telesa. To je inherentna značilnost prostora-časa kot takega, ni pa to neko stanje, ki ga prostor lahko zasede.
makoshark
# 12.02.2016 ob 13:08
Tisti, ki omenjate Boga, se spominite, da je prav Einstein rekel, da Bog ne kocka!

Einstein svojo izjavo ni razumel tako, kot jo verjetno ti interpretiraš. Največji hec pa je, da se je Einstein tu zmotil. Ta Einsteinov "bog" dejansko kocka.
Kazalo