Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Rezultati iskanja

Ni najdenih zadetkov.

Hibridna televizija (HbbTV)

Hibridna radiodifuzno-širokopasovna televizija (angl. Hybrid Broadcast Broadband TV - “HbbTV”) je velika pan-evropska iniciativa, ki združuje radiodifuzno in širokopasovno posredovanje vsebin in storitev do končnih uporabnikov, tj. njihovi televizijskih sprejemnikov in televizijskih komunikatorjev. Gre za integracijo radiotelevizije in spleta na TV-sprejemnikih.
Hibridno televizijo uvajajo vsi pomembnejši proizvajalci TV-sprejemnikov in vrsta radiotelevizijskih postaj ob podpori organizacij s področja radiodifuzije, vključno z Evropsko radiotelevizijsko zvezo (EBU). RTV Slovenija v okviru razvojnih projektov sledi razvoju na tem področju in namerava uporabnikom v prihodnje ponuditi še več tovrstnih interaktivnih multimedijskih aplikacij.
Do leta 2014 naj bi bilo v zahodni Evropi priključenih že 60 milijonov hibridnih TV-sprejemnikov.
Uveljavitev je pospešil dogovor 20 članic EBU, ki so sklenile uveljaviti HbbTV še letos, kar je omogočilo skupni trg za aplikacije hibridne TV.
V Nemčiji je široka ponudba HbbTV storitev in sprejemnikov, francoski kanali preizkušajo HbbTV prek novih nosilcev, delujejo tudi že dostopi na DR Danska, na kanalih nizozemskih programov SBS, NPO in RTL, tehnologijo eksperimentalno ponujajo španska RTVE in Telefonica, prav tako Švica, Avstrija, Češka in Poljska. Zanimanje je tudi zunaj Evrope. V ZDA, Japonski, Avstraliji, Kitajski, Singapurju in Maleziji so HbbTV povezali z DBV-T2. Danes šteje HbbTv konzorcij čez 60 članov iz celega sveta
Aktualna različica HbbTV 1.5 je objavljena aprila 2012. Sloni na obstoječih standardih in spletnih tehnologijah, katerim dodaja izboljšanje v tehnologijah dostave vsebin in dopolnitev storitev.

RTV 4D za hibridno televizijo

Aplikacija RTV 4D Radiotelevizije Slovenija ponuja gledalcem nacionalne televizije večdnevni RTV-spored, dostop do spletnega arhiva radijskih in televizijskih oddaj ter prispevkov, novic in druge vsebine s portala rtvslo.si ter spremljanje radijskih programov. Več informacij o hibridni televiziji je na voljo na dnu strani.

Z aplikacijo bomo gledalcem v prihodnosti ponudili dodatne vsebine in funkcionalnosti, ki bodo vezane na trenutni program. S pomočjo interaktivnih storitev bodo lahko gledalci dejavno sodelovali v okviru televizijskih oddaj. Razvijamo tudi funkcionalnosti, ki bodo olajšale spremljanje vsebin senzornim invalidom.

 
Kako deluje aplikacija RTV 4D

Delovanje aplikacije hibridne televizije zahteva, da so izpolnjeni trije pogoji: podpora TV-sprejemnika standardu HbbTV, povezava TV-sprejemnika v medmrežje in ustrezen TV-signal z dodatnimi informacijami znotraj TV-signala. Na podlagi teh informacij TV-sprejemnik zazna aplikacijo. Aplikacija lahko deluje tudi na TV-komunikatorju (ang. Set-Top-Box) - v tem primeru podpora TV-sprejemnika ni potrebna.

Uporabnik aplikacijo sproži s pritiskom rdečega gumba na daljinskem upravljalniku. Delovanje aplikacije nato poteka po medmrežni povezavi.

HBB TV RTV 4D

Delovanje aplikacije je omogočeno gledalcem, ki programe RTV Slovenija spremljajo na javnem radiodifuznem (DVB-T), kabelskem in satelitskem TV-omrežju ter v TV-omrežju operaterja T-2.

 

O hibridni televiziji

Hibridna radiodifuzno-širokopasovna televizija (angl. Hybrid Broadcast Broadband TV - “HbbTV”) je panevropska pobuda, ki združuje radiodifuzno in širokopasovno posredovanje vsebin in storitev do končnih uporabnikov, tj. njihovih televizijskih sprejemnikov in televizijskih komunikatorjev. Gre za združitev radiotelevizije in spleta na TV-sprejemnikih.

HbbTV logo

Hibridno televizijo uvajajo vsi pomembnejši proizvajalci TV-sprejemnikov in vrsta radiotelevizijskih postaj ob podpori organizacij s področja radiodifuzije, vključno z Evropsko radiotelevizijsko zvezo (EBU). V Nemčiji je storitev na voljo že od leta 2010. Leto pozneje je Nizozemska radiotelevizija predstavila tako imenovani »rdeči gumb«, s katerim je dobil uporabnik možnost ogleda sporeda in arhiva. Isto leto so vse večje španske televizijske hiše podpisale dogovor o začetku uvajanja hibridne televizije. Od leta 2012 je storitev na voljo tudi gledalcem Francoske nacionalne televizije. Leta 2013 je bila uvedena švicarska HbbTV-storitev, ki je uporabljena na francosko govorečih programih. V Italiji in Turčiji so HbbTV zagnali leta 2014. Leto pozneje še v Estoniji. Leta 2016 so storitve hibridne televizije začele ponujati tudi norveška, švedska in grška televizija.

Na TV-sprejemnikih, ki podpirajo hibridno televizijo, so gledalcem poleg sporeda, arhiva vsebin in novic tipično na voljo tudi posebne aplikacije, ki ponujajo dodatne vsebine in funkcije, vezane na TV-program. Primera tovrstnih aplikacij sta anketa, ki se pojavi uporabniku na TV-zaslonu med ogledom pogovorne oddaje ali prikaz dodatnih informacij, ki jih uporabnik med gledanjem nogometne tekme na TV-zaslonu sproži s pritiskom na barvni gumb. Tipično se uporablja gumb rdeče barve, zato so tovrstne aplikacije pogosto imenovane tudi aplikacije »Red button«.

hbbtv hbbtv hbbtv hbbtv
hbbtv hbbtv hbbtv hbbtv
Prijavite se na e-novice