Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

Na eni strani sprostitev in razvedrilo, na drugi razmišljanje in ustvarjalnost. Vodijo nas v tekmovalnost ali sodelovanje, radi pa jih imamo vsi – kvize, križanke in uganke. Kvizi in ugankarstvo so priljubljena prostočasna dejavnost in že desetletja tudi izredno priljubljena radijska in televizijska zvrst. O tem, kaj nas tako privlači pri reševanju problemov in odgovarjanju na težka vprašanja, veliko ve dolgoletni televizijski voditelj in urednik Mario Galunič, ki ga trenutno lahko spremljamo vsako soboto zvečer v kvizu Joker in bo gost tokratne oddaje Ah, ta leta.

Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

Mario Galunič ima za sabo skoraj 30 let dela na televiziji, predvsem kot voditelj razvedrilnih oddaj, med katerimi je bila tudi oddaja Moja Slovenija, nekakšna kombinacija kviza, razvedrila in tekmovanja s komičnimi vložki. Pred petimi leti pa je začel voditi kviz Joker, kar mu je bilo v svojevrsten izziv, saj je bilo vodenje kviza njegova dolgoletna želja.

Svojevrsten čar vidi v oddajah, ki vključujejo občinstvo. To namreč ustvarja prijetno vzdušje, voditelju da takojšen odziv, za tekmovalca pa je lahko nadvse dobrodošla spodbuda. Včasih pa lahko občinstvo tudi hote ali nehote vpliva na razpoloženje tekmovalca: "Recimo, da imam pred sabo tekmovalca, ki je star 18 let. Ko dobi vprašanje o Jugoslaviji, pravi, da ne ve, publika za njim pa je dovolj stara, da pozna odgovor, in ga lahko s svojo reakcijo zmede. Tekmovalec je v šoku, ker meni, da bi moral vedeti. Občinstvo torej nehote vpliva na tekmovalčeve odločitve."

Kviz Joker je ena naših najbolj gledanih oddaj

Ko je bil Mario Galunič odgovorni urednik Razvedrilnega programa, so na redni dnevni program umestili tudi kviz Vem!, ki ga lahko na našem programu spremljamo že skoraj devet let. Do danes je bilo posnetih več kot 1300 oddaj, v povprečju si vsako oddajo ogleda od 140 do 150 tisoč gledalcev. Pravila niso zahtevna, vprašanja ne pretežka, a odgovarjanje pred kamerami je drugačno kot odgovarjanje iz domačega naslanjača, pravijo tekmovalci. Oddaja Vem! je postal del vsakdana na naši televiziji, kviz Joker pa je ena naših najbolj gledanih oddaj.

Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

"Pri Jokerju gre za višje nagrade, tudi vprašanja so težja, predvsem pa je pomembno, da so vprašanja zanimiva in da privabijo k sodelovanju tudi gledalce pred televizijskimi zasloni. Tudi višina nagrade je pomembna. Višja ko je, večja je napetost pri tekmovalcih." A kot poudarja Mario Galunič, se večkrat zgodi, da imajo tekmovalci nekakšno zavoro, ker se pred kamerami ne bi radi osramotili, tako da česa ne bi vedeli. "Mi skušamo s tem, da na javni televiziji vzdržujemo kviz, sporočati, da nihče ne zna vsega in da je dobro, da se tudi kvizi jemljejo predvsem kot način zabave."

Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

Prav tako kot križanke, s katerimi si krajšamo čas, se ob njih zabavamo in krepimo svoje znanje. Prva naj bi bila objavljena 21. decembra pred 110 leti, zato ta dan zaznamujemo kot svetovni dan križank. Prav križanke so namreč, še posebno pri starejši populaciji, priljubljena prostočasna dejavnost, zato smo v oddaji preverili tudi, kako križanke sploh nastanejo.