Milena Morača in Jurij Souček. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Milena Morača in Jurij Souček. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Ko sta se zagledala, sta vedela, da se je za njuno ljubezen vredno potruditi. Kljub razliki v letih in življenjskim izkušnjam sta skupaj še danes, štiri desetletja pozneje. Milena rada pove, da sledita življenjskemu vodilu: "Živiva za umetnost, živiva za ljubezen."

Milena Morača je poustvarila številne primadonske vloge. Naj je pela komično Hano v Veseli vdovi ali pa primadonsko vlogo Čo-čo-san v Madame Butterfly, njen glas in talent za igro – pravijo ji, da je najboljša igralka med pevkami – sta privabljala gledalce v dvorane. Včasih je v eni sezoni odpela tudi deset nosilnih vlog.

Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Jurij Souček, ki je letos praznoval svoj 93. rojstni dan, je sicer svoj glas posodil številnim risanim, pravljičnim in literarnim junakom ter se prek televizijskih zaslonov in radijskih valov dobesedno vtisnil v spomin Slovencev. Predvsem pa je bil izvrsten dramski in filmski igralec, v dramskem gledališču je denimo poustvaril več kot 160 vlog, interpretiral je okrog 600 radijskih vlog. Podpisal se je tudi pod kar nekaj režij. Prejel je številne nagrade, denimo največjo jugoslovansko Sterijevo nagrado (za Kreonta v Smoletovi Antigoni), Borštnikov prstan, Ježkovo nagrado, letos je postal tudi častni meščan Ljubljane.

Milena in Jurij imata za sabo vsak svojo umetniško kariero. Vseskozi sta se podpirala in se spodbujala, tudi v najtežjih trenutkih. Predvsem takrat, ko se je za enega ali drugega približevala premiera, sta se v procesu preobrazbe tudi nekoliko oddaljila drug od drugega in pustila, da je lik stopil vanju. Kot je povedala Milena: "Lik pride vate in ti nisi več isti, ti si recimo tudi Tosca."

Tudi vsakdanje življenje Milene in Jurija je prepleteno z umetnostjo in kot Milena rada poudari: "Tudi najin zakon je velik oder." Še posebno, kadar se sporečeta, saj sta oba strastna in impulzivna. A na njuno srečo se tudi zelo hitro pobotata. Dobro popotnico za dober in izpolnjujoč zakon je Milena namreč dobila v svoji primarni družini, Jurij pa se je tega moral naučiti od Milene. Skupaj jima je uspelo, da sta tudi na svojo hčer Hano prenesla vrednote, ki jima veliko pomenijo: spoštovanje, razumevanje, ljubezen.

Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Edi Majaron in Agata Freyer življenje posvetila lutkovni umetnosti

V oddaji pa smo se sprehodili tudi skozi bogato ustvarjalno kariero še enega umetniškega para: Edija Majarona in Agate Freyer, ki sta svoje življenje posvetila lutkovni umetnosti. Ona je diplomirana slikarka, on je diplomiral iz violončela. Nekaj časa je bil umetniški vodja Slovenske filharmonije in Lutkovnega gledališča Ljubljana, skupaj pa sta ustvarila več kot 40 lutkovnih predstav.

Oddajo pa smo ustvarjalno tudi končali. Po Ravnah na Koroškem smo se sprehodili z enim najbolj znanih in branih mladinskih pisateljev, Primožem Suhodolčanom.

Skupaj na odru življenja
Skupaj na odru življenja