"Običajno uživanje granatnega jabolka ima veliko pozitivnih učinkov na zdravje – vključno s tem, da preprečuje vnetje možganskih celic, kar je povezano z demenco," pravi doktor Olumayokun Olajide, vodilni avtor študije. Foto: EPA
Marihuana
Redno kajenje marihuane ima številne negativne učinke na zdravje, minimalna količina pa lahko upočasni ali celo ustavi napredovanje Alzheimerjeve bolezni, kaže študija inštituta s Floride. Foto: Reuters

Tudi z uživanjem granatnega jabolka ne boste le ublažili kašlja in odpravili črevesnih zajedavcev, temveč si boste povrnili še spomin, kot nakazuje druga študija.

Z marihuano do mladostnih možganov
Redno kajenje marihuane vpliva na nastanek rakastih obolenj, težave z dihali in imunskim sistemom ter težave s plodnostjo. Dolgoročne posledice uživanja marihuane se kažejo tudi v prizadetosti možganov, kar vodi v oslabljen spomin, slabšo sposobnost zaznavanja in presoje ter zmanjšane motoričnih sposobnosti. THC, aktivna sestavina v marihuani, je tista, ki prizadene živčne celice v delu možganov, v katerem se oblikuje spomin. Znanstveniki so ugotovili, da prekomerni odmerki THC-ja povzročijo tolikšno izgubo možganskih celic, kot jo povzroči proces staranja.

Vendar pa so nedavne raziskave inštituta za raziskovanje Alzheimerjeve bolezni Byrd Alzheimer's Institute, ki deluje v okviru univerze v Južni Floridi, pokazale, da uživanje marihuane lahko zavira staranje možganov, ampak le ob izjemno nizkih koncentracijah THC-ja. Tako lahko majhna količina aktivne substance v marihuani upočasni ali celo ustavi napredovanje Alzheimerjeve bolezni, za katero so značilne degenerativne spremembe v tistih predelih možganov, ki so pomembni za nastanek dolgotrajnega spomina.

Profesor Chuanhai Cao, vodilni avtor študije in nevroznanstvenik, je pojasnil, da THC zmanjša količino betaamiloida v možganih, beljakovinske molekule, ki je sicer prisotna pri vseh ljudeh in se pri zdravih razgrajuje in izloča iz telesa. Pri bolnikih z Alzheimerjevo demenco pa se ta beljakovina ne more več razgraditi na topne delce in izločiti. Ti netopni delci se združujejo v amiloidne lehe in uničujejo možganske celice. Postopno propadanje možganskih celic in povezav med njimi vodi v pešanje spomina, osiromašenost mišljenja, govorne težave in upad vseh drugih zaznavnih funkcij hkrati z osebnostmi spremembami.

Doktor Neel Nabar, soavtor raziskave, pravi: "Še vedno smo daleč od sporazuma, ampak ta študija nakazuje, da THC in njemu sorodne učinkovine imajo terapevtsko vrednost v boju proti Alzheimerjevi bolezni." Pojasnjuje še: "Ali s temi novimi dognanji nagovarjamo ljudi, da nezakonito uporabljajo drogo? Ne. Četudi smo dokazali učinkovitost droge, to še ne pomeni, da je varna za vsakogar." Obenem pa dodaja, da to odkritje lahko vodi v razvoj THC-ju sorodnih učinkovin, ki so varne, legalne in uspešne pri zdravljenju te nevrodegenerativne bolezni.

Granatno jabolko kot sredstvo proti Alzheimerjevi bolezni
Raziskovalci univerze Huddersfield iz Velike Britanije so odkrili, da se skrivno orožje za zdravljenje danes pogoste starostne bolezni skriva tudi v granatnem jabolku. Punikalagin, kot se imenuje čudežna substanca, inhibira vnetje v specializiranih možganskih celicah – mikroglii. Tovrstno vnetje namreč pogosto prispeva k poslabšanju simptomov Alzheimerjeve bolezni. Punikalagin zmanjša tudi boleče vnetje, ki spremlja Parkinsovo bolezen in revmatoidni artritis.

"Običajno uživanje granatnega jabolka ima veliko pozitivnih učinkov na zdravje – vključno s tem, da preprečuje vnetje možganskih celic, kar je povezano z demenco", pravi doktor Olumayokun Olajide, vodilni avtor študije. Še vedno pa ostaja uganka, koliko granatnega jabolka je treba zaužiti, da bi omilili ali odpravili bolezenske znake.