Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Predsednica združenja Biserka Marolt Meden pa se ji je zahvalila za napovedano podporo.

Klakočar Zupančič je v izjavi za javnost po srečanju napovedala, da bodo v DZ-ju organizirali konferenco z naslovom Za boljšo prihodnost starejših. Konferenca bo predvidoma aprila, do takrat pa bo novo ministrstvo za solidarno prihodnost že pripravilo nekaj rešitev, ki bodo učinkovito obravnavale to problematiko, verjame. Ob tem se bodo po njenih besedah opirali na nevladne organizacije, saj te poznajo stanje na terenu in vedo, kaj so najbolj pereče težave, ki jih je treba obravnavati z zakonodajo.

Na današnjem srečanju so se pogovarjali tudi o mogoči ustanovitvi oziroma oblikovanju instituta varuha pravic starejših ali namestnika varuha človekovih pravic za področje starejših, kar Klakočar Zupančič prav tako podpira.

Govorili so tudi o zakonu o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, ki ga pripravlja združenje. "Le ljudje z izkušnjo bližnjega lahko razumejo, kaj pomeni trpeče drseti v smrt, vprašanje pa je, ali smo na čustveni in razumski ravni to pripravljeni sprejeti tudi kot družba," je dejala predsednica DZ-ja.

Ker gre za vprašanje širšega pomena za državljane, je podprla tudi idejo o posvetovalnem referendumu, so zapisali v DZ-ju. S sogovorniki se je po njihovih navedbah strinjala, da bi šla Slovenija s sprejetjem takšnega zakona po poteh naprednih in razvitih držav.

Zakon o prostovoljni pomoči pri končanju življenja bi po prepričanju združenja vsem državljankam in državljanom ponudil enakopravno možnost, da so gospodarji svojega življenja vse do konca. Tako se ne bi bilo treba nikomur bati, da bo umiral trpeče in nedostojanstveno, ampak ravno nasprotno – umiral bi lahko na način, tam in takrat, kot bi si sam izbral, je dejal Andrej Pleterski, ki vodi delovno skupino za pripravo zakona.