Ta teden so novo električno vozilo za brezplačne prevoze prevzeli na Jesenicah, prihodnji teden ga bodo v Žirovnici, prevoze pa začenjajo tudi v Žireh in Naklem.

Projekt se uspešno širi v vse več krajih po Sloveniji. Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik
Projekt se uspešno širi v vse več krajih po Sloveniji. Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik

Brezplačni prevozi od 15. junija

Jeseniški župan Blaž Račič je novo električno vozilo, ki bo namenjeno brezplačnim prevozom starejših občanov Jesenic, prevzel v četrtek. V projektu za zdaj sodeluje 14 prostovoljcev voznikov, posamezniki pa se še vedno lahko pridružijo in sodelujejo. Brezplačne prevoze bodo na Jesenicah začeli 15. junija.

Klicni center bo prošnje za vožnje začel sprejemati že en teden prej, torej v ponedeljek. Vsi zainteresirani uporabniki, ki bi potrebovali prevoz, morajo to sporočiti najmanj tri dni pred prevozom. V komunikacijskem centru bodo shranili njihove podatke in lokacijo prevoza. Po najavi bo prevozni center obvestil prostovoljnega voznika, ta pa bo navezal stik z uporabnikom. Ob dogovorjenem terminu bo voznik prišel do uporabnika, ga odpeljal na želeno lokacijo ter nato tudi pripeljal domov.

Vožnja je za uporabnika brezplačna, storitev pa je namenjena izključno starejšim občanom, ki ne vozijo sami, nimajo sorodnikov in so v socialno šibkem položaju ter imajo tudi slabše povezave z javnimi prevoznimi sredstvi. Tako jim bo omogočen lažji dostop do zdravstvenih in javnih ustanov ter drugih storitvenih dejavnosti. Brezplačne prevoze bodo lahko uporabljali tudi za namene ohranjanja kakovostnega družabnega življenja, so pojasnili na jeseniški občini.

V torek bo električno vozilo za potrebe projekta Prostofer prevzela tudi žirovniška občina, kjer bo projekt prav tako operativno zaživel 15. junija. S koncem epidemije pa je nastopil čas za začetek izvajanja humanitarnega projekta Prostofer tudi v Žireh, kjer je ta teden steklo usposabljanje za prostovoljne voznike.

Že konec maja so usposabljali voznike v Naklem, kjer bodo prevoze začeli opravljati v ponedeljek. V projekt na Gorenjskem vstopa tudi tržiška občina.

V občinah Kranjska Gora, Bohinj in Radovljica, ki so se projektu pridružile lani, Prostofer že uspešno deluje. V radovljiški občini, kjer so projekt začeli izvajati lansko jesen, so tako v prvega pol leta delovanja opravili skupaj 127 prevozov. Projekt se nadaljuje tudi letos, ko bodo za delovanje in najem električnega vozila zagotovili približno 8600 evrov.

Projekt se širi tudi drugje po Sloveniji. Ta teden so slovesen prevzem vozila in uraden začetek projekta imeli tudi v dolenjski občini Ivančna Gorica.